Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Έκρηξη με 20.084 κρούσματα στην Ελλάδα – Επιστρέφουν τα μέτρα; - Συναγερμός στις Αρχές

Κορωνοϊός: Έκρηξη με 20.084 κρούσματα στην Ελλάδα – Επιστρέφουν τα μέτρα; - Συναγερμός στις Αρχές
Ο αριθμός των πιθανών νέων επαναλοιμώξεων είναι 3.664
Σχετικά Άρθρα

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, λόγω και των υποπαραλλαγών 4 και 5 της Όμικρον, όπως φαίνεται από τα σημερινά (28 Ιουνίου 2022) κρούσματα τα οποία ανήλθαν έπειτα από καιρό σε 20.084.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 16 θάνατοι από COVID-19, ενώ 95 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Τέλος, ο αριθμός των πιθανών νέων επαναλοιμώξεων είναι 3.664.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των ειδικών για την ανοδική τάση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που θέτει εκ νέου σε συναγερμό τις Υγειονομικές αρχές.

Η πρόβλεψη Μαγιορκίνη

Για το ενδεχομένο τα κρούσματα σήμερα 28/6 να ξεπεράσουν τις 20.000 είχε προειδοποιήσει από χτες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook:
«Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας.
Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις. Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%».
«Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης.
Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)».

 

Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε:
«Εντός της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε σταθερά αύξηση περίπου 60%. Αν υποθέσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε μπει σε επιβράδυνση της επιδημίας, τότε λογικά θα παρατηρήσουμε πάνω από 20.000 διαγνώσεις αύριο. Το σενάριο να έχουμε μπει σε επιβράδυνση, έχει μικρότερη πιθανότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε λιγότερες από 19.000 διαγνώσεις».



Την θέση πως δεδομένα για την χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της covid, υπάρχουν μόνο για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στ. Λουκίδης, ο οποίος έκανε λόγο για σχεδόν αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ο κ.Λουκίδης είπε ότι η ύπαρξη των δύο πολύ μεταδοτικών υποπαραλλαγών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το καλοκαίρι στην χώρα μας είναι μια πολύ ιδιαίτερη εποχή με έντονη κοινωνικοποίηση αλλά και το ότι βγήκαν οι μάσκες που είναι ένα πολύ ισχυρό προστατευτικό μέσο, συνετέλεσαν στην αύξηση των μολύνσεων με Covid-19, όπως ήταν αναμενόμενο.

Δεν βιαστήκαμε με τις μάσκες

Ερωτηθείς σχετικά με τις μάσκες και το αν θα έπρεπε να τις έχουμε διατηρήσει στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Λουκίδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν βιαστήκαμε να τις βγάλουμε, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις έβγαλαν πολύ νωρίτερα από εμάς, ήδη από τα μέσα προς τέλη Μαρτίου.
«Πρέπει να σκεφτούμε ότι οι μάσκες δεν βγήκαν, απλώς έφυγε η υποχρεωτικότητα.
Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος, όπως σε πλοία, αεροδρόμια και αεροπλάνα, ενδεχομένως η μάσκα πιθανότατα να χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό. Ίσως θα πρέπει να προσαρμόσουμε αυτό που εγκαταλείψαμε ξαφνικά» τόνισε ο κ.Λουκίδης.

Για δ’ δόση

Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την χορήγηση της 4ης δόσης στις ηλικίες 30-59 ετών, ο κ. Λουκίδης, τόνισε ότι «στην ιατρική πρέπει να προτείνεις όταν έχεις δεδομένα».
«Αυτή την στιγμή δεδομένα κάτω των 60 ετών σε ανθρώπους υγιείς για τέταρτη δόση δεν υπάρχουν, ούτε δεδομένα αποτελεσματικότητας ούτε ασφάλειας.
Έχουμε μια υποπαραλλαγή η οποία φαίνεται ότι δεν αναπτύσσει αμυντική τάση ο οργανισμός στον βαθμό που θα θέλαμε με τον υπάρχοντα εμβολιασμό και με αυτό το δεδομένο δεν μπορείς να κάνεις ισχυρή σύσταση.
Γι’ αυτό σε αυτή την περίπτωση έγινε ασθενής σύσταση, κυρίως γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα.
Δεν μπορείς επιστημονικά να προτείνεις κάτι όταν δεν υπάρχει ένα δεδομένο το οποίο να το υποστηρίζεις.
Δεν μπορώ να πάω να πω σε έναν τριαντάρη, κάνε τέταρτη δόση όταν δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να δείχνει ότι θα τον βοηθήσει να μην μολυνθεί και να μην κάνει σοβαρή νόσο» υπογράμμισε ο κ.Λουκίδης.
Όπως είπε, στην περίπτωση των μεγαλύτερων ατόμων, άνω των 60 ετών, υπάρχουν δύο μελέτες, που στηρίζουν επιστημονικά την σύσταση για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
«Η μία κυρίως που δημοσιεύτηκε πριν από έναν μήνα σε ένα μεγάλο ιατρικό περιοδικό με μεγάλη βάση δεδομένων, δείχνει ότι υπάρχει βραχυχρόνια μεν προστασία στην μόλυνση, αλλά δείχνει ισχυρή προστασία στην σοβαρή μόλυνση που για τον ηλικιωμένο και τον ευάλωτο είναι το πιο σημαντικό πράγμα.
Αυτά είναι τα βιβλιογραφικά δεδομένα» υπογράμμισε ο κ. Λουκίδης.

Οι δηλώσεις Τζανάκη
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης εκτίμησε ότι τα μοντέλα του δείχνουν για σήμερα 28/6 από 17.000 μέχρι και 22.000 κρούσματα, ενώ ενδέχεται να φτάσουν και τα 30.000.
Όπως είπε, η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα ενώ εκτίμησε πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου «χωρίς να την βλέπουμε ακόμα επακριβώς».

Πίεση σε απλές κλίνες

«Έως τις 15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία.
Εάν ακολουθήσουμε την Πορτογαλία που μας «μοιάζει» πάρα πολύ και κοινωνικά και τουριστικά και μετρήσουμε σωστά και κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η Omicron 2, δηλαδή στα 20.000 με 30.000 κρούσματα στις αιχμές» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι.
«Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.

Οι άνω των 60 να κάνουν την δ’ δόση

Για την τέταρτη δόση, παροτρύνει όσους είναι άνω των 60 ή έχουν συνοδά νοσήματα να το κάνουν και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν.
«Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα, μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο.
Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε ο κ.Τζανάκης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης