Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΟΔΥ - πανδημία: Στις ηλικές 18-24 η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων - Καλπάζει σε Αττική, Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Ν.Αιγαίου

ΕΟΔΥ - πανδημία: Στις ηλικές 18-24 η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων - Καλπάζει σε Αττική, Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Ν.Αιγαίου
Τις τελευταίες 3 εβδομάδες καταγράφεται αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και των επαναλοινώξεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες.

«Σαρώνει» στις ηλικίες 18-24 ο κορωνοιός και συγκεκριμένα, οι δυο υποπαραλλαγές της Omicron 4/5, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου, όπου και καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως τονίστηκε κατά την έκτακτη για τον κορωνοϊό από τον καθηγητή Παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ , Θεοκλή Ζαούτη, αλλά και τον Α' Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτή Καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, τις τελευταίες 3 εβδομάδες καταγράφεται αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και των επαναλοινώξεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ και αύξηση των θανάτων.
Πάντως, κατά την έκταλκτη ενημέρωση, οι ειδικοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. 

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη – Κυρίαρχη η Omicron και οι παραλλαγές ΒΑ4, ΒΑ5

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, σε όλη την Ευρώπη οι χώρες μπαίνουν στο «κόκκινο», καθώς όλα τα κράτη έχουν αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων.
«Βλέπουμε αύξηση και στα ποσοστά θετικότητας, βάσει του αριθμού των τεστ που διεξάγει κάθε κράτος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμό.
Συμπλήρωσε ότι ως προς τα κρούσματα και τη θετικότητα, «τα περισσότερα κράτη είναι στο βαθύ κόκκινο ή σε μια απόχρωση του κόκκινου. Υπάρχει και αύξηση στα κρούσματα άνω των 65 ετών στην πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ. Τα περισσότερα κράτη δεν είναι στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες. Και στις ΜΕΘ είναι καλή η εικόνα στην Ελλάδα».
Πάντως, κυρίαρχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, είναι οι ΒΑ4 και ΒΑ5 της omicron.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Από την πλευρά του, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού παρατηρείται στα Ιόνια νησιά, το νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και την Αττική.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24, ενώ η αύξηση στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή.
Επιπλέον, αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καταγράφεται στις επαναλοιμώξεις, ενώ εξίσου αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000, ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, η τρέχουσα έξαρση της επιδημίας θα έχει ήπια χαρακτηριστικά δεδομένου πως  έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, στα  προηγούμενα πανδημικά κύματα μέσα σε διάστημα 12 -15 ημερών από την αύξηση των κρουσμάτων  αποτυπωνόταν η αύξηση στις ΜΕΘ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης