Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Ιτέα, Κρανίδι – Προειδοποίηση για δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Ιτέα, Κρανίδι – Προειδοποίηση για δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες
Καύτρες σε απόσταση 700 μέτρων μεταφέρει ο άνεμος αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα από τα μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Φωκίδα και Αργολίδα καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο ενεργό μέτωπο.
«Σε καμία από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.
Όπως σημείωσε, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φωκίδα επεκτάθηκε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής, σε 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης και περίπου σε 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν κυρίως στις δασικές εκτάσεις που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας αλλά και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

311 πυρκαγιές

Όπως είπε ο κ.Αρτοποιός, την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 311 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι σημαντικότερες στο Σχιστό Κορυδαλλού, στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στο Γαζί Ηρακλείου Κρήτης, στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στον Κάμπο Ευβοίας, στην Παιανία, στο Χάβαρι Ηλείας, στην Ασωπία και στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, στο Άγιον Όρος, στο Καμπί Ζακύνθου, στις Πόρτες Αχαϊας και στο Σερνικάκι Φωκίδας.
Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι φέτος στη μάχη της αεροπυρόσβεσης διατίθενται και συμβάλλουν στις επίγειες δυνάμεις 84 εναέρια μέσα, περισσότερα από ποτέ, εκ των οποίων τα 44 είναι μισθωμένα και τα 40 ανήκουν στον εθνικό στόλο.
«Και για τη σημερινή ημέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός και αναμένονται να επικρατήσουν συνθήκες που θα ευνοήσουν την επέκτασή τους.
Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή.
Όμως, σε επιφυλακή πρέπει να είμαστε όλοι και όλες.
Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε φυσικό περιβάλλον, περιουσίες -και το κυριότερο όλων- ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Ελεγχόμενη φωτιά στη Φωκίδα

Στην Φωκίδα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενες την εξασθένηση της έντασης των ανέμων αλλά και τη συνδρομή των εναέριων μέσων, κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου προς το Σερνικάκι, αλλά και την περιοχή του Προφήτη Ηλία.
Η φωτιά νωρίτερα μαινόταν προς την Ιτέα, όπου είχαν αναπτυχθεί δύο μέτωπα το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς.
Υπενθυμίζεται πως για προληπτικούς λόγους, διετάχθη το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουλίου, η εκκένωση της βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ξενοδοχεία στους Δελφούς, ενώ όπως έγινε γνωστό, δόθηκε μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρα τμήματα ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Μεγάλες καταστροφές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ιτέα έχουν καεί 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης (ελαιόδενδρα επί συνολικής έκτασης του Ελαιώνα 55.000 στρέμματα) και περίπου 9.000 στρέμματα χαμηλής και χορτολιβαδικής έκτασης.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Τάγκαλης εξήγησε πως σήμερα υπάρχουν μικροεστίες αν και εκτίμησε πως σύντομα η φωτιά θα σβήσει.
Ωστόσο όπως είπε ο παραδοσιακός ελαιώνας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.
«Μαζεύτηκε χθες η κατάσταση λίγο πριν τη δύση του ηλίου με τα εναέρια μέσα και με τις επίγειες δυνάμεις διασώθηκαν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις πέριξ της Ιτέας, μέχρι τις 3.30 το πρωί ο μεγάλος κίνδυνος είχε αποφευχθεί.
Σήμερα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα.
Υπάρχουν μικροεστίες, πιστεύω πολύ σύντομα θα κλείσει και αυτό, αλλά δυστυχώς θα μείνουν ανοιχτές οι πληγές από μια ακόμα φωτιά στον παραδοσιακό μας ελαιώνα» υποστήριξε ο κ.Τάγκαλης.

Μαίνεται η φωτιά στο Κρανίδι

Σαφώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στο άλλο μεγάλο μέτωπο, στο Κρανίδι Αργολίδας, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο Ερμιονίδας, Γ. Γεωργόπουλο, δεν υπάρχει πλέον φωτιά.
Όπως είπε, έχουν προκληθεί υλικές ζημιές σε κτίρια της ξενοδοχειακής μονάδας Amanzoe, από την οποία σημειωτέον είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα όλοι οι ένοικοι της, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην συνέχεια σε άλλα ξενοδοχεία αλλά και σε ελαιώνες σε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων καθώς και σε δασικές εκτάσεις περιμετρικά της ξενοδοχειακής μονάδας.
Πάντως, στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

 

5_81.jpg

Οριοθετήθηκαν οι φωτιές σε Ζάκυνθο, Σχηματάρι, Άγιο Όρος, Ηλεία και Άραξο

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στο Άγιο Όρος στο ακρωτήριο "Αράπης", στην περιοχή Καμπί Ζακύνθου, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός και σήμερα (Τρίτη) σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, διατηρείται για σήμερα το πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.
Όπως αναφέρεται, και παρά τη μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.
Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς της φωτιάς.
Επιπρόσθετα, το meteo σημειώνει ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και σε Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για τον σχηματισμό πυρονεφών.
Υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο.

Καύτρες σε απόσταση 700 μέτρων μεταφέρει ο άνεμος

Όσον αφορά τις φωτιές της Δευτέρας, όπως αναφέρει ενδεικτικά το meteo για την αγροτοδασική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στην περιοχή ανατολικά του Σχηματαρίου Βοιωτίας, η προκαταρκτική ανάλυση των δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης που έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς, αναδεικνύει τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών μιας καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς.
Αυτά είναι:

  • Η σχεδόν οριζόντια διάδοση της στήλης καπνού, ως απόρροια των ενισχυμένων και πολύ ξηρών βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
  • Η έντονη καύση της ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης κάτω από συνθήκες πολύ χαμηλής σχετικής υγρασίας (8 - 12 %).
  • Επίσης, από τη δορυφορική εικόνα υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά, καθοδηγούμενη από τον άνεμο, παρουσίασε πρόσκαιρα ακραία συμπεριφορά, καθώς μετέφερε καύτρες έως και 700 μέτρα κατάντη του βορειοδυτικού ανέμου.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης