Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα - Κάηκαν σπίτια σε Πόρτο Γερμενό - Φωτιές σε Κορινθία, Άραξο, Αχαΐα, Ιτέα

Μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα - Κάηκαν σπίτια σε Πόρτο Γερμενό - Φωτιές σε Κορινθία, Άραξο, Αχαΐα, Ιτέα

Εκκενώθηκε ο οικισμός Μύτικας στο Πόρτο Γερμενό - Αναζωπύρωση σημειώθηκε στην Ιτέα

Σχετικά Άρθρα

(upd 7) Νέα μάχη με τις φλόγες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας δίνουν για ακόμα μία ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ειδικότερα, νωρίς το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στο Πόρτο Γερμενό, ενώ στη συνέχεια σημειώθηκε αναζωπύρωση στην Ιτέα. Επίσης, πύρινα μέτωπα υπάρχουν σε δασική έκταση στην Κορινθία, αλλά και στον Άραξο.

Η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό 

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό, με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής να είναι μεγάλη. Το απόγευμα μειώθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ένταση των ανέμων έχει κοπάσει και ότι δεν έχουν αλλάξει κατεύθυνση. 
Αυτήν τη στιγμή, η φωτιά καίει στο βουνό, δεν απειλεί σπίτια, ενώ το έργο των Πυροσβεστών επικεντρώνεται στο να μην επεκταθούν οι φλόγες προς το Αλεποχώρι. Η πυρκαγιά ξεκίνησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από σημείο όπου ήταν πεταμένα απορρίμματα, πίσω από το σπίτι που υπέστη εκτεταμένες φθορές. 
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια στην περιοχή.
Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι με αποτέλεσμα οι φλόγες να κινούνται προς τον Μύτικα.

Mitika.jpeg

Μάχη με τις φλόγες δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε από σκουπίδια πίσω από ξενοδοχείο της περιοχής και κατευθύνεται μέσα στο πυκνό δάσος πίσω από το αρχαίο κάστρο.


Διακοπή της κυκλοφορίας

Οι Αρχές έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Επί της επαρχιακής οδού Οινόης – Πόρτο Γερμενό από το ύψος της ταβέρνας κρύο πηγάδι ρεύμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό
  • Επί της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων από το ύψος της οδού Πευκών ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψάθα

Αναζωπύρωση στην Ιτέα

Συναγερμός στην περιοχή της Ιτέας, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης σημειώθηκε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στον προφήτη Ηλία, στο ανατολικό μέτωπο.
Η φωτιά που είχε ξεκινήσει από χθες κοντά στο Σερνικάκι Φωκίδας και επεκτάθηκε, προκαλώντας καταστροφές στον Ελαιώνα, είχε περιοριστεί σήμερα το πρωί, ωστόσο από το μεσημέρι υπάρχει αναζωπύρωση.
Οι δυνάμεις που βρίσκπονται από χθες εκεί είναι 140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 ελικόπτεραέχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Η φωτιά στην Κορινθία


To μεσημέρι της Τρίτης (5/7/2022) ξέσπασε φωτιά στον Αη Γιάννη Κορινθίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πυρκαγιά καίει ρεματιά με πουρνάρια.

Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.

Στις φλόγες δάσος στην περιοχή Παλαιοπαναγιά στη Σπάρτη

Φωτιά έχει ξεσπάσει και σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Παλαιοπαναγιά στη Σπάρτη.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο σημείο που μαίνεται η φωτιά ήδη επιχειρούν 13 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σπάρτης με 26 άνδρες, ενώ συνδράμουν στην κατάσβεση και υδροφόρες.

Πυρκαγιά και στην Αχαΐα

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε δασική έκταση στην περιοχή Καλαμάκι Αχαΐας.
Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά στη βόρεια Τζια - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα στην Πυροσβεστική καθώς φωτιά εκδηλώθηκε στη βόρεια Κέα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση.
Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα από το Λαύριο ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Ειδικότερα, επί τόπου επιχειρούν τρεις πυροσβέστες, με ένα όχημα, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις ένα ελικόπτερο. 

Μεγάλες καταστροφές


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Ιτέα έχουν καεί 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης (ελαιόδενδρα επί συνολικής έκτασης του Ελαιώνα 55.000 στρέμματα) και περίπου 9.000 στρέμματα χαμηλής και χορτολιβαδικής έκτασης.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Τάγκαλης εξήγησε πως σήμερα υπάρχουν μικροεστίες αν και εκτίμησε πως σύντομα η φωτιά θα σβήσει.
Ωστόσο όπως είπε ο παραδοσιακός ελαιώνας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.
«Μαζεύτηκε χθες η κατάσταση λίγο πριν τη δύση του ηλίου με τα εναέρια μέσα και με τις επίγειες δυνάμεις διασώθηκαν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις πέριξ της Ιτέας, μέχρι τις 3.30 το πρωί ο μεγάλος κίνδυνος είχε αποφευχθεί.
Σήμερα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα.
Υπάρχουν μικροεστίες, πιστεύω πολύ σύντομα θα κλείσει και αυτό, αλλά δυστυχώς θα μείνουν ανοιχτές οι πληγές από μια ακόμα φωτιά στον παραδοσιακό μας ελαιώνα» υποστήριξε ο κ.Τάγκαλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης