Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παρασκευής: Ενδεχομένως σε 15-20 ημέρες η κορύφωση του κύματος - Το πεντάμηνο το πιο συχνό διάστημα μεταξύ δύο μολύνσεων

Παρασκευής: Ενδεχομένως σε 15-20 ημέρες η κορύφωση του κύματος - Το πεντάμηνο το πιο συχνό διάστημα μεταξύ δύο μολύνσεων
Ποσοστό 15-18% των κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού είναι επαναλοιμώξεις, ανέφερε ο Δ. Παρασκευής

Για πιθανή κορύφωση του έκτου πανδημικού κύματος τις επόμενες 15-20 ημέρες έκανε λόγο ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δ. Παρασκευής, ο οποίος και απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε εμβόλιο τον Οκτώβριο που θα έχει τις πρόσφατες υποπαραλλαγές.
«Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κορύφωση, ενδεχομένως να συμβεί τις επόμενες 15-20 ημέρες», ανέφερε ο κ. Παρασκευής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σημειώνοντας πως υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 18-30 σε σχέση με τις υπόλοιπες, κάτι που ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε κολλήσει νωρίτερα με την παραλλαγή Omicron, κατά τα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, αλλά και μεγάλο βαθμό δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση.

Για επαναλοιμώξεις και νοσήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ποσοστό 15-18% των κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού είναι επαναλοιμώξεις.
Εξήγησε πως το πιο συχνό διάστημα μεταξύ των δύο μολύνσεων είναι το πεντάμηνο, αλλά και ότι συνήθως τα αντισώματα διαρκούν περίπου ένα τρίμηνο, μετά το πέρας του οποίου η προστασία είναι περιορισμένη, κάτι που ισχύει και για το εμβόλιο.
Για τους νοσούντες με κορωνοϊό, υπενθύμισε ότι η σύσταση είναι ότι θα πρέπει να είναι κάποιος απύρετος χωρίς την λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων για ένα 24ωρο προκειμένου να κυκλοφορήσει εκτός της οικίας του και να χρησιμοποιεί μάσκα υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές του.
Εξήγησε ότι κατά κανόνα ένας άνθρωπος που είναι ασυμπτωματικός δεν είναι μολυσματικός, αλλά και πως η σύσταση των πέντε ημερών καραντίνας δεν αφορά όλους τους νοσούντες με κορωνοϊό, αλλά όσους μετά το πέρας του διαστήματος αυτού δεν έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει ένα 24ωρο τουλάχιστον απύρετοι.

Τέταρτη δόση εμβολίου

Κάνοντας αναφορά στην τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι «ενισχύει σημαντικά την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, στους άνω των 80 ετών, η προστασία του εμβολίου με την τρίτη δόση που είναι της τάξεως του 85% ανεβαίνει στο 97% με την δεύτερη αναμνηστική δόση. Ανάλογα ισχύει και για τις ηλικίες 70-79, με την διαφορά να είναι μικρότερη».
Τόνισε ότι «σκοπός είναι να ενισχύσουμε την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου στις ευπαθείς ομάδες και πράγματι η τέταρτη δόση το επιτυγχάνει τουλάχιστον προς το παρόν πολύ αποτελεσματικά».
Σχετικά με την τέταρτη δόση στους κάτω των 60 ετών, σημείωσε πως η σύσταση για χορήγησή της εξαρτάται από το αν υπάρχει κάποια σοβαρή χρόνια νόσος ή αν για λόγους προσωπικούς ή επαγγελματικούς θέλουν για κάποιο διάστημα να ενισχύσουν την προστασία τους.
Πάντως, ο κ. Παρασκευής απέκλεισε την ύπαρξη εμβολίου τον Οκτώβριο που θα έχει τις πρόσφατες υποπαραλλαγές. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι τον Οκτώβριο. Δεν θα είμαστε ανοχύρωτοι, ήδη το υπάρχον εμβόλιο είναι ένα καλό εμβόλιο που μας προστατεύει και οι όποιες αποφάσεις και συστάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου» , κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης