Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τέλος από 8 Ιουλίου η ημερήσια ενημέρωση για covid, γεμίζουν τα νοσοκομεία - Καραντίνα μόνο για Έλληνες

Τέλος από 8 Ιουλίου η ημερήσια ενημέρωση για covid, γεμίζουν τα νοσοκομεία - Καραντίνα μόνο για Έλληνες
Εκλκήσεις των ειδικών για χρήση μάσκας και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας
Σχετικά Άρθρα

Στη διακοπή της ημερήσιας ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα προχωρούν οι αρμόδιες αρχές, τη στιγμή που και πάλι τα νοσοκομεία της χώρας αρχίζουν να γεμίζουν με εκατοντάδες κρούσματα και να επιστρέφουν τα ράντζα.
Αν και ο ΕΟΔΥ είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό ότι θα προχωρούσε σε εβδομαδιαία ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι προφανές πως τίθεται ένα ερώτημα για την επιλογή της χρονικής στιγμής που αποφάσισε να το υλοποιήσει δεδομένου ότι αυξάνονται και πάλι εκθετικά τα κρούσματα και το ΕΣΥ αρχίζει να δέχεται ολοένα και πιο έντονες πιέσεις.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα περίπου 20.000 που καταγράφονται σε ημερήσια βάση και συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας – π.χ. μάσκα – όταν βρίσκονται σε σημεία όπου επικρατεί συνωστισμός.
Πάντως, και παρά την ανησυχία που διατυπώνεται, το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικό, επισημαίνοντας πως την επόμενη εβδομάδα, θα κορυφωθεί το κύμα της πανδημίας και ότι τα νοσοκομεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά καλύπτοντας όλες τις ασθένειες.

Σταματά η ημερήσια ενημέρωση

Ο ΕΟΔΥ αποφάσισε πως πλέον - αρχής γενομένης από αύριο 8 Ιουλίου - θα προχωρά σε εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, κίνηση την οποία αν και είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό, έρχεται σε μια μάλλον άκυρη στιγμή δεδομένου της έξαρσης που καταγράφουν τα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως η καταγραφή κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων θα αποτυπώνεται κανονικά, αν και σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τονίζεται ότι αυτό που προέχει είναι η εξέλιξη των «σκληρών δεικτών», οι οποίοι είναι και αυτοί που αποτυπώνουν την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Καραντίνα μόνο για Έλληνες

Η κυβέρνηση προκειμένου να καταστήσει τη χώρα ελκυστική στους ξένους τουρίστες, χαλαρώνει περαιτέρω τα μέτρα, απελευθερώνοντας ακόμη και τους θετικούς στον covid 19 επισκέπτες από την υποχρεωτική καραντίνα των 5 ημερών την οποία όμως διατηρεί για όλους ανεξαιρέτως τους γηγενείς και επιτρέποντας - μόνο στους ξένους επισκέπτες να κυκλοφορούν παντού ελεύθερα, ακόμη και χωρίς μάσκα.
Αυτά ορίζονται στο νέο ΦΕΚ για τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού, το οποίο διευκρινίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση που κάποιος ξένος τουρίστας νοσήσει με Covid-19.
Διαβάζοντας λοιπόν το ΦΕΚ αυτό ανακαλύπτει κανείς ότι ενώ για τους Έλληνες πολίτες με θετικό τεστ covid 19, ακόμη και χωρίς συμπτώματα, σνεχίζει να ισχύει η υποχρεωτική πενθήμερη απομόνωση στο σπίτι τους, για τους θετικούς ασυμπτωματικούς τουρίστες ή με ήπια συμπτωματολογία, η καραντίνα απλώς συστήνεται και δεν είναι υποχρεωτικά.
Δηλαδή μπορούν εφόσον το θέλουν να συνεχίσουν να μετακινούνται, με μοναδική τος υποχρέωση να κάνουν χρήση μάσκας αν μπουν, παρότι θετικοί, σε κάποιο μεταφορικό μέσο.

Στις 300 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Πάντως τα νοσοκομεία αρχίζουν και βιώνουν την πίεση από την έκρηξη των κρουσμάτων, καθώς την επιστροφή τους έχουν κάνει και τα ράντζα.
Στον Ευαγγελισμό έγιναν χθες Τετάρτη 6/7 120 διακομιδές αποκλειστικά και μόνο με περιστατικά covid ενώ υπάρχει τεράστια αναμονή για την εύρεση κλινών, εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Αττικό νοσοκομείο ενώ σοβαρή πίεση υπάρχει και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε καθημερινή βάση γίνονται περίπου 300 εισαγωγές covid περιστατικών στα νοσοκομεία, με τα στοιχεία να αναφέρουν πως είναι ήδη κατειλημμένες η μια στις τρεις απλές κλίνες και σχεδόν οι μισές κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό.

Καπραβέλος: Ανησυχία για τον διπλασιασμό των θανάτων

Εν τω μεταξύ την ανησυχία του για τον διπλασιασμό των θανάτων από κορωνοϊό εξέφρασε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Καπραβέλος είπε πως ο αριθμός των θανάτων από μονοψήφιος έχει γίνει διψήφιος καθώς αναφέρονται ημερησίως περίπου 20.
«Στα νοσοκομεία, η εικόνα είναι ανησυχητική καθώς παρότι οι εισαγωγές σε απλές κλίνες δεν πιέζουν τα νοσοκομεία, είναι πάρα πολλές για την εποχή» είπε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος πρότεινε να ληφθούν ορισμένα μέτρα πρόληψης και κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν «τα κύρια όπλα μας», δηλαδή τις μάσκες και τα εμβόλια.

Στους 30.371 οι θάνατοι, 96 διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 19.303.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.774.377 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.061 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 191.263 (4.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.33 (95% ΔΕ:1.25 - 1.58).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.371 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96 (62.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη.
To 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
8_65.JPG
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 37 (38.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (61.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.739 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 282 (ημερήσια μεταβολή -8.74%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 295 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης