Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Σάμο – Αισιοδοξία για οριοθέτησή της εντός της ημέρας – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Σάμο – Αισιοδοξία για οριοθέτησή της εντός της ημέρας – Επιχειρούν εναέρια μέσα
Έρευνες για τα αίτια της πτώσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου - Δύο νεκροί
Σχετικά Άρθρα

Σε εξέλιξη αλλα σε σχετική ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Τετάρτη 13/7 το μεσημέρι στο Παλαιοχώρι της Σάμου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να εκτιμούν πως εντός της ημέρας θα καταφέρουν να την περιορίσουν και να την οριοθετήσουν.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες, προσπάθεια που απέδωσε καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι βελτιωμένη η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα.
Η φωτιά ξεκίνησε από αγροτοδασική έκταση κοντά στον οικισμό Παλαιοχώρι στον Μαραθόκαμπο και κατέκαψε μεγάλη έκταση του Δημοτικού διαμερίσματος, καταστρέφοντας διάσπαρτες κατοικίες καθώς και το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα.
Εικάζεται πως η φωτιά προκλήθηκε από κολώνα της ΔΕΗ
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης έκανε λόγο για ύφεση της έντασης των ανέμων, κάτι που συνδράμει ώστε να μην επεκταθεί περαιτέρω η φωτιά.
Ωστόσο, έκανε λόγο για καταστροφές σε δασική έκταση και ελαιόδεντρα, αν και σημείωσε πως δεν καταγράφηκαν ζημιές σε σπίτια.
Μάλιστα οι κάτοικοι των οικισμών Μακριά Πούντα και Λιμνιώνας, οι οποίοι χθες το βράδυ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέφτασαν αεροπορικώς 28 πυροσβέστες από την Αθήνα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, οι οποίοι ρίχτηκαν επίσης στη μάχη.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν συνολικά επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχήματα και 2 ελικόπτερα.
Συνδρομή παρέχει επίσης ο Ελληνικός Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Όπως αναφέρεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Σάμου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ για τις συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Δύο νεκροί από πτώση ελικοπτέρου

Σημειώνεται ότι νωρίτερα χθες το απόγευμα κατέπεσε ελικόπτερο της Πυροσβεστικής με τετραμελές πλήρωμα που επιχειρούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παλαιοχώρι της Σάμου.
Από την πτώση δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και δύο διασώθηκαν.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σάμου στις 16.39 και κατέπεσε στις 17.55 στη θαλάσσια περιοχή Άγιος Μηνάς, κοντά στην παραλία Πλάκας, νοτιοδυτικά του νησιού.
Σε αυτό επέβαιναν ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί και ένας Έλληνας διερμηνέας, ο οποίος είχε ρόλο συνδέσμου για να συντονίζει το έργο του ελικοπτέρου με τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Μαρτυρίες

Ο Μολδαβός μηχανικός που ήταν και ο πρώτος που βρέθηκε ζωντανός, είπε ότι είχε δει και τα άλλα τρία άτομα να βρίσκονται στη θάλασσα.
Επίσης ανέφερε ότι υπήρχαν μεγάλα κύματα και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, ενώ ανέφερε ότι την ώρα που το ελικόπτερο πλησίαζε στη θάλασσα για υδροληψία ισχυρή ριπή ανέμου χτύπησε το ελικόπτερο και το αναποδογύρισε.
Δεύτερος εντοπίστηκε ο Έλληνας ο οποίος δεν κατάφερε να επιζήσει, ενώ νεκρός βρέθηκε και ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης.
Αρκετές ώρες αργότερα εντοπίστηκε ζωντανό το τέταρτο μέλος, ο Μολδαβός πιλότος, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή Πλάκα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα θαλάσσια ρεύματα τον έβγαλαν στην στεριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης