Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συντριβή Antonov - Διάβημα της Ελλάδας σε Σερβία, Ουκρανία για το φορτίο του αεροσκάφους - Τα τελευταία λόγια του πιλότου

Συντριβή Antonov - Διάβημα της Ελλάδας σε Σερβία, Ουκρανία για το φορτίο του αεροσκάφους - Τα τελευταία λόγια του πιλότου
Η ελληνική πλευρά ζητά εξηγήσεις από το Βελιγράδι για το φορτίο του Antonov
Σχετικά Άρθρα
(upd) Εξηγήσεις από τη Σερβία και την Ουκρανία για το φορτίο του αεροσκάφους Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα ζητά η Αθήνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου (16/7/2022).
Επίσης, ο γενικός γραμματέας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους.
Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό το Μπαγκλαντές, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό, με το οκταμελές πλήρωμα -όλοι Ουκρανοί- να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο.
Στην περιοχή, τώρα, βρίσκονται στελέχη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της απομάκρυνσης ή/και εξουδετέρωσης των πυρομαχικών που έχουν εκτοξευτεί σε μεγάλη εμβέλεια μακριά από το αεροσκάφος. Το έργο αυτό αναμένεται να λάβει αρκετές μέρες και γι’ αυτό θα παραμείνει στην περιοχή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Anton4.jpg
Τα τελευταία λόγια του πιλότου

Ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους ζήτησε βοήθεια από τον Πύργο Ελέγχου στις 22:42 το βράδυ της 16ης Ιουλίου και ενημέρωσε για πρόβλημα στον κινητήρα.
Πιλότος Antonov: Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω
Πύργος Ελέγχου: Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;
Πιλότος Antonov: Δημιουργούνται και άλλα προβλήματα στο αεροσκάφος. Θα προσπαθήσω να προσγειωθώ στην Καβάλα.
Πιλότος Antonov: Ενημέρωσέ μας
Πιλότος Antonov: Χάνω το ένα όργανο του αεροσκάφους πίσω από το άλλο
Το διάλογο του πιλότου με τον Πύργο Ελέγχου έφερε στο φως της δημοσιότητας το δελτίο ειδήσεων του Star.

Αποκλείστηκε το σενάριο επικίνδυνων ουσιών

Ανακουφισμένοι είναι οι κάτοικοι της Καβάλας δύο μέρες μετά την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους Antonov 12 στους Αντιφιλίππους
Σύμφωνα με το πόρισμα δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, έπειτα από τις μετρήσεις που έγιναν, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.
Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνδρομή 30 πυροσβεστών επιχειρούσαν την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022, για τη δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης του χώρου.

Οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν ενημερωθεί

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται ο ΑΝΤ1, οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το φορτίο που μετέφερε το Antonov και αυτό γιατί η Σερβία, από όπου ξεκίνησε το δρομολόγιο, όφειλε να έχει ενημερώσει την πρεσβεία της στην Αθήνα ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο.
Η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα, από την πλευρά της, έπρεπε να έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του θα ενημέρωνε βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία και θα έδινε τη σχετική άδεια διέλευσης από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Έτσι, τα στοιχεία δείχνουν πως το Βελιγράδι δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία.
Anton3.jpeg
Ανασύρθηκαν και οι οκτώ σοροί

Το βράδυ της Κυριακής, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι κατά τις επιχειρήσεις εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και τα οκτώ πτώματα των επιβαινόντων του αεροσκάφους που συνετρίβη ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι. Τα οκτώ μέλη του πληρώματος ήταν ουκρανικής καταγωγής και βρήκαν τραγικό θάνατο.
Anton5.jpg
Τα πυρομαχικά που μετέφερε

Αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov που έπεσε στην περιοχή δυτικά της Καβάλας έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:
• εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
• εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
• φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.
Όσον αφορά στα βλήματα που μετέφερε το αεροσκάφος, τα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62 και 82mm κατασκευάζονται στη Σερβία και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Εξάγονται σε χώρες που έχουν νατοϊκά διαμετρήματα (60mm) και σε χώρες που έχουν σοβιετικά διαμετρήματα (82mm).
Κάποιες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, αγοράζουν ταυτόχρονα και ΝΑΤΟικά και πρώην Σοβιετικά διαμετρήματα (όλμους 60mm και όλμους 82 mm). Τα φωτιστικά βλήματα όλμων των 82 mm είναι και αυτά Σοβιετικού τύπου.
Anton1.jpeg
Anton2.jpeg

Σαρηγιάννης: Προσοχή το επόμενο διάστημα για τοξικές ουσίες στην περιοχή

Την προσοχή όλων των αρμόδιων αρχών στον πιθανό κίνδυνο να υπάρχουν τοξικές ουσίες που παρήχθησαν από την καύση των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov, καθώς και των ίδιων των υλικών του αεροσκάφους, επέστησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Σκάι, «τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος».
Για το λόγο αυτό, «καλό είναι να υπάρχει δειγματοληψία, σε ακτίνα 1 χλμ. γύρω από το σημείο της συντριβής», όπως εξήγησε, αναφερόμενος πρακτικά σε μία έκταση 3,14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, «για 1-2 μήνες για να είμαστε σίγουροι, καθώς αυτές οι ουσίες δεν βιοδιασπώνται εύκολα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης».
Όσον αφορά τους κατοίκους της περιοχής, ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει».
Προειδοποίησε ωστόσο για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση π.χ από αγροτικές εργασίες», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός αυτής της περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.
Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι», υποδεικνύοντας προβλήματα που μπορεί να αφορούν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τρόφιμα (της γεωργικής ή ζωικής παραγωγής) που μπορεί να είναι μολυσμένα.
Anton6.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης