Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΟΔΥ: Στα 13 τα περιστατικά λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα - Συστάσεις για ατομικά μέτρα προστασίας

ΕΟΔΥ: Στα 13 τα περιστατικά λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα - Συστάσεις για ατομικά μέτρα προστασίας
Τα 11 εντοπίστηκαν σε Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης - Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια  σε όλη την επικράτεια

Σε 13 ανέρχονται τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου που έχουν διαγνωσθεί έως σήμερα (26/7) στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να προειδοποιεί για την εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Από τα 13 καταγεγραμμένα περιστατικά, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 11 εντοπίστηκαν σε Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ένα σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ένα είναι υπό διερεύνηση.
Επιπλέον, έχει καταγραφεί η κυκλοφορία του ιού σε κουνούπια σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, "κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, συστήνουμε να λαμβάνετε ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια με συνέπεια, σε όλη την επικράτεια".
Υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη μέτρων χρειάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν πιο σοβαρά από τη λοίμωξη.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).
Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα, υπάρχει εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ (κάθε Τρίτη).

Τα περιστατικά έως 26/7

Από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 26/7/2022 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 13 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων  12 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και  μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 1 είχε ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν  είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από  τον ιό.

εδ1_1.JPG
Η πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη

Τα 11 κρούσματα εντοπίστηκαν σε Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ένα σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ένα είναι υπό διερεύνηση.
εδ2_1.JPG

Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ  αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Τι είναι ο ιός - Πως μεταδίδεται


Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Τα εγχώρια κρούσματα τα τελευταία χρόνια

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.
Στην Ελλάδα τα έτη 2010-2014 και 2017-2021 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο 2022 (και σε κάθε περίοδο μετάδοσης) δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Ακολoυθεί πίνακας με τα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στη χώρα μας, τα τελευταία έτη (2010 – 2021).
eody_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης