Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης: Θα υπάρξει αύξηση της μεταδοτικότητας στα μέσα Οκτωβρίου - Μπορεί να δούμε και κάποιο νέο στέλεχος

Μαγιορκίνης: Θα υπάρξει αύξηση της μεταδοτικότητας στα μέσα Οκτωβρίου - Μπορεί να δούμε και  κάποιο νέο στέλεχος
" Αν δούμε έξαρση και πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα, θα πρέπει να ληφθούν και στα σχολεία", ανέφερε ο Γκ. Μαγιορκίνης
Σχετικά Άρθρα

Την άποψη ότι «θα υπάρξει αύξηση της μεταδοτικότητας στα μέσα Οκτωβρίου. Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε και κάποιο νέο στέλεχος», εξέφρασε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Η έξαρση θα είναι διαχειρίσιμη εξαιτίας των εμβολιασμών», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος και έκανε λόγο για ολοκλήρωση της θερινής έξαρσης του
κορωνοϊού, που πλέον έχει θετικότητα 7 – 8%, αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων στις 12/9.
Για την πορεία της πανδημίας υποστήριξε ότι θα συνεχίσουμε χαλαρά, με δεδομένο ότι κάθε φορά οι αποφάσεις λαμβάνονται εξετάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα.
Σχετικά με τον Κένταυρο, εκτίμησε ότι ακόμα και αν εμφανιστεί στη χώρα μας δεν «θα πάρει κεφάλι».

Σε ύφεση η πανδημία

«Συνεχίζεται η ύφεση της πανδημίας. Φαίνεται ότι πηγαίνουμε στην ολοκλήρωση της θερινής έξαρσης του κορωνοϊού με σταθερή πτώση των θανάτων και των εισαγωγών» δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Κάνοντας αναφορά στον υψηλό αριθμό θανάτων (200 την εβδομάδα κατά μέσο όρο) εξήγησε ότι «κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα έχουμε 2.500 θανάτους από οποιαδήποτε αιτία. Ο κορωνοϊός έχει θετικότητα 7 – 8%» και με βάση το δεδομένο αυτό ένα ποσοστό 10% είναι συγκυριακό, καθώς «είναι άνθρωποι που πέθαναν με κορωνοϊό και όχι εξαιτίας του».
Πρόσθεσε πως η πλεονάζουσα θνησιμότητα φαίνεται ότι είναι από τις χαμηλότερες που έχουμε στην Ευρώπη, αλλά και πως «εδώ και αρκετούς μήνες όλα τα κρούσματα είναι από την Omicron».

Για τα σχολεία

Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 12/9, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «αυτή την στιγμή έτσι και αλλιώς τα μέτρα στην κοινότητα είναι ελάχιστα. Η ατομική υγιεινή παίζει ρόλο».
«Το άνοιγμα των σχολείων σε αυτή την πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση, όπου τα νοσοκομεία δεν πιέζονται, αντανακλούν τα μέτρα που υπάρχουν στην κοινωνία. Αν δούμε ότι τα νοσοκομεία δεν πιέζονται, θα πρέπει να γίνει μέσα σε μια κανονικότητα. Αν δούμε έξαρση και πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα, θα πρέπει να ληφθούν και στα σχολεία», συμπλήρωσε.

Περί εμβολιασμών

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, αναμένονται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Για το ποιες ηλικιακές ομάδες έχουν προτεραιότητα ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ό,τι «στο Ηνωμένο Βασίλειο η σύσταση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι άνω των 50 ετών. Περιμένουμε να δούμε τι αποφάσεις θα ληφθούν στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιασμών στη χώρα, σημείωσε πως «υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, κάτω των 60 ετών, που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και πρέπει να το κάνουν».

Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Τέλος, αναφέρθηκε και στα κρούσματα του Δυτικού Νείλου που εμφανίζονται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας πως «είναι θετικό που γίνεται εβδομαδιαία αναφορά. Έχει περάσει λογικά η κορύφωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης