Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματίζει τους ειδικούς η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού τον χειμώνα - Σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος ο αριθμός κρουσμάτων γρίπης

Προβληματίζει τους ειδικούς η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού τον χειμώνα - Σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος ο αριθμός κρουσμάτων γρίπης
Συνολικά 174 κρούσματα γρίπης δηλώθηκαν από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου - Τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν, ενώ τα 2 εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Σχετικά Άρθρα

Προβληματίζει η συνύπαρξη γρίπης και covid-19 τον προσεχή χειμώνα τους ειδικούς, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί ΕΣΥ τους επόμενους μήνες.
Η γρίπη στην Ελλάδα εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος, μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα, ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων που καταγράφηκε έως τις 31 Αυγούστου μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) του ΕΟΔΥ, είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019, ενώ δεν υπήρξε κανένα κρούσμα γρίπης το χρονικό διάστημα 2020-2021.
Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση της γρίπης εν μέσω καλοκαιριού, η εξήγηση που έχει δοθεί από τους αρμόδιους είναι ότι λόγω της χρήσης μάσκας τα δύο προηγούμενα χρόνια περιοριζόταν η μετάδοση της γρίπης, κάτι που δεν έγινε φέτος.
Ωστόσο, συστήνουν να υπάρχει ψυχραιμία, καθώς οι επιστήμονες ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν, αλλά και τον εμβολιασμό, κυρίως των ηλικιωμένων και ευάλωτων πολιτών ώστε να προφυλαχθούν.
«Υπάρχει έξαρση σε κρούσματα γρίπης και είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να έρθουν τα εμβόλια, ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ανησυχία για την πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ τον χειμώνα από τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού που θα συνυπάρξουν, αν και φέτος, στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν και οι αντιιικές θεραπείες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, προ ημερών δήλωσε ότι προβληματίζει η συνύπαρξη γρίπης και covid-19, αν και «είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβριο-Νοέμβριο».
Με αφορμή την εμφάνιση της γρίπης δύο μήνες νωρίτερα στο Νότιο ημισφαίριο που τώρα έχει χειμώνα, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, αυτό το έντονο κύμα οφείλεται στο γεγονός ότι «τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, όπου οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι΄ αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι».

Συνολικά 174 κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα έως 31/8

Συνολικά 174 κρούσματα γρίπης (86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με PCR και 88 με αντιγονική δοκιμασία) δηλώθηκαν από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) του ΕΟΔΥ και μάλιστα, τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν, ενώ τα 2 εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερος από τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο το 2019 μέσω του ΣΥΔΝ (37 κρούσματα γρίπης), ενώ δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης το χρονικό διάστημα 2020-2021.
Σημειώνεται ότι η εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που ανήκει στα νοσήματα που επιτηρούνται μέσω του ΣΥΔΝ του ΕΟΔΥ.
Από τα 174 κρούσματα συνολικά, τα 172 ανήκαν στον τύπο Α και δύο στον τύπο Β. Υποτυποποιήθηκαν 25 δείγματα τύπου Α, εκ των οποίων τα 24 ανήκαν στον υπότυπο A(Η3Ν2) και 1 στον υπότυπο A(Η1Ν1).
Από τα δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, 160 ήταν Έλληνες (92%) και 14 αλλοδαποί (8%) από 9 χώρες, όλες από το Βόρειο Ημισφαίριο.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν 22 έτη (εύρος: 1-75 έτη), ενώ 10 κρούσματα ήταν παιδιά ηλικίας ≤12 ετών. Το 58% των κρουσμάτων ήταν άνδρες.
ε1_8.JPG

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική (143), σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή με βάση τη δηλωθείσα μόνιμη κατοικία (ή την προσωρινή κατοικία για τους μη μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα).
εοδυ2_2.JPG
Για τους 164 μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα υπήρχε διαθέσιμη πληροφορία για ταξίδι στο εσωτερικό εντός της περιόδου επώασης για 160 (98%). Από αυτούς, οι 117 ανέφεραν ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας εντός του χρόνου επώασης.
Μάλιστα, 94 κρούσματα (80,3%) είχαν ταξιδέψει στις Κυκλάδες, 9 (7,7%) στο Ν. Αιγαίο, 8 (6,8%) στο Ιόνιο, 3 (2,6%) στο Β. Αιγαίο και 3 (2,6%) σε προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.

Γώγος: Κατευθείαν στο αναπνευστικό η συνύπαρξη των ιών γρίπης – κορωνοϊού

Τη θέση πως η συνύπαρξη των ιών της γρίπης και του κορωνοϊού χτυπά απευθείας στο αναπνευστικό διατύπωσε ο καθηγητής, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος αναφέρθηκε στον κίνδυνο που συνιστά η έξαρση της γρίπης.
«Η έξαρση της γρίπης με πενταπλάσια κρούσματα απ’ ότι συνήθως αυτή την εποχή, εν πολλοίς οφείλεται και στο γεγονός ότι για δύο χρόνια με τη χρήση της μάσκας και όλα τα μέτρα που υπήρχαν δεν έγινε η ανοσοποίηση του πληθυσμού που υπήρξε στο παρελθόν.
Αποτέλεσμα είναι να είμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό της γρίπης.
Παράλληλα δεν είχαμε την έξαρση του φαινομένου όπως σήμερα καθώς ξεκίνησε νωρίτερα από το νότιο ημισφαίριο και τώρα το φαινόμενο δημιουργεί ιολογική φόρτιση και χτυπά το καμπανάκι για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο κύμα γρίπης και ίσως μεγαλύτερο
Επομένως χρειάζεται παρατήρηση, παρακολούθηση και προσοχή ούτως ώστε να το αντιμετωπίσουμε αν χρειαστεί και νωρίτερα χρήση των εμβολίων, τα οποία έρχονται και θα είναι επικαιροποιημένα.
Η συνύπαρξη των δύο ιών στοχεύει κατευθείαν στο αναπνευστικό.
Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε συνανθρώπους μας αλλά και φορτία στα νοσοκομεία» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Γώγος.
Όπως είπε, «η χρήση των self-test για τον Covid-19 είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεχωρίσουμε αν πάσχουμε από γρίπη ή κορωνοϊό και να αντιμετωπίσουμε προσανατολισμένα το νόσημα»
«Σε κάθε περίπτωση όμως καλή είναι η απομόνωση γιατί και η γρίπη είναι μεταδιδόμενη με περίπου τον ίδιο τρόπο όπως και ο Covid.
Tα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια γιατί και τα δύο νοσήματα προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό και η γρίπη προκαλεί και αυτή πνευμονίες ιδίως σε πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.
Οι τελευταίοι έτσι και αλλιώς είναι πιο ευάλωτοι και χρειάζεται προσοχή» επισήμανε ο κ. Γώγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης