Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ξεκινά στις 14/9 το νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα - Ποιους αφορά - Ήρθαν 400.000 ενισχυμένες δόσεις από Pfizer

Κορωνοϊός: Ξεκινά στις 14/9 το νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα - Ποιους αφορά - Ήρθαν 400.000 ενισχυμένες δόσεις από Pfizer
Εν τω μεταξύ αύριο 13/9 θα γίνει από την Επιτροπή η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν οι ενισχυμένες δόσεις
Σχετικά Άρθρα

Ξεκινούν άμεσα και συγκεκριμένα στις Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Omicron- από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna(Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης 

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η τροφοδοσία με επικαιροποιημένα εμβόλια θα συνεχιστεί και οι ποσότητες θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται τα εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron, εφόσον ανάψει το «πράσινο» φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκρισή τους.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στην περιορισμένη διάρκεια της ανοσιάς υπαγόρευσε την ανάγκη παρασκευής εμβολίων προσαρμοσμένα στα νέα στελέχη.
Τα εμβόλια αυτά στηρίζονται στην Mrna έκδοση και με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση των αντισωμάτων και καταπολεμούν την Ομικρον1 Ομικρον2 Ομικρον7 και Ομικρον5
Έχουν εγκριθεί για τις ηλικίες από 12 έτη και πάνω και προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που έγινε στον βασικό εμβολιασμό.
Σημείωσε ακόμα ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

Η τελική επικύρωση των ηλικιακών ομάδων εμβολιασμού 

Εν τω μεταξύ αύριο 13/9 θα γίνει από την Επιτροπή η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν οι ενισχυμένες δόσεις.
Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου θα αφορά όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Άτομα ηλικίας 12 - 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, επαγγελματίες υγείας και φροντιστές ατόμων.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια ξεκινούν και πως άνοιξε η πλατφόρμα

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης