Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φιάσκο με την πανεπιστημιακή αστυνομία - Εκτός ΑΕΙ μέχρι νεοτέρας; Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ.

Φιάσκο με την πανεπιστημιακή αστυνομία - Εκτός ΑΕΙ μέχρι νεοτέρας; Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ.
Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες

Σε φιάσκο εξελίσσεται η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ), καθώς μετά τις αντιδράσεις στα ΑΕΙ - ειδικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - η κυβέρνηση φαίνεται πως βάζει φρένο στις περιπολίες εντός των campus, αν και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι περιπολίες των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) εντός του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου θα γίνονται εκεί που κρίνουν οι Διοικήσεις των Πανεπιστημίων ότι υπάρχει ανάγκη, είτε εντός των χώρων των ιδρυμάτων είτε στα πέριξ.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος ορίζει ότι για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα ασφαλείας που ορίζει ο νόμος για τις ΟΠΠΙ όπως τουρνικέ, κάμερες ασφαλείας, κάρτες εισόδου φοιτητών.
Αναφορικά με το ότι οι πρώτες περιπολίες έγιναν εντός των campus, μεταξύ των οποίων και του ΑΠΘ, προκαλώντας αντιδράσεις από μέλη φοιτητικών συλλόγων, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι αυτό έγινε καθώς τα Πανεπιστήμια δεν είχαν ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία τους.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των ηγεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. με τους πρυτάνεις των τεσσάρων πανεπιστημίων –ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κανείς δεν θέλει να αναλάβει διοικητής της ΟΠΠΙ.  
Την τραγελαφική κατάσταση επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Μπουλούμπαση, με αφορμή τις προτάσεις και μετακινήσεις αστυνομικών, οι οποίες -όπως υποστηρίζουν- «έγιναν με εκδικητικά κριτήρια, αγνοώντας τις οικογενειακές τους ανάγκες και την επικρατούσα οικονομική κατάσταση της χώρας»

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους και στα τέσσερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία των δυνάμεων αυτών στους χώρους των πανεπιστημίων πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες πρυτανικές αρχές, στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας που έχουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.
Συνεπώς, σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδας που αναφέρεται σε «προσωρινό φρένο» των περιπολιών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Νωρίτερα πηγές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαιναν ότι «εμείς εφαρμόζουμε τα προβλεπόμενα σχέδια και ό,τι μας ζητούν οι πρυτανικές αρχές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλαγή στον σχεδιασμό».
Οι πληροφορίες που θέλουν να πηγαίνει πίσω, τουλάχιστον προς το παρόν, η ατζέντα της Ν. Κεραμέως και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αστυνομικούς μέσα στις σχολές, έρχονται στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων απ' το φοιτητικό κίνημα αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής κατακραυγής που φούντωσε ακόμα περισσότερο μετά το όργιο αστυνομικής καταστολής στο ΑΠΘ, κατά τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Στο μεταξύ, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν έχουν ολοκληρώσει τις εργασίας για τα προαπαιτούμενα ασφαλείας, όπως τουρνικέ, κάμερες ασφαλείας και κάρτες εισόδου φοιτητών.
Σημειώνεται ότι ακόμα και στις τάξεις των αστυνομικών η ΟΠΠΙ είναι ανεπιθύμητη. Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου υπάγεται η ΟΠΠΙ, εδώ και μερικές μέρες εξελίσσονται τραγελαφικά στιγμιότυπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης