Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παραπέμπεται στον Εισαγγελέα Εφετών και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο Ανδρέας Πάτσης – Η απόφαση της Επιτροπής

Παραπέμπεται στον Εισαγγελέα Εφετών και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο Ανδρέας Πάτσης – Η απόφαση της Επιτροπής
Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής τον παρέπεμψε ομόφωνα στους αρμόδιους εισαγγελείς για έλεγχο για παραβάσεις που οδηγούν σε έκπτωση από το βουλευτικό του αξίωμα
Σχετικά Άρθρα

Την παραπομπή της υπόθεσης του βουλευτή Ανδρέα Πάτση στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, και την αποστολή της στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος αποφάσισε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε και η άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου του βουλευτή, προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά η εν γένει δραστηριότητα του.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο βουλευτής φέρεται να έχει εξωχώριες εταιρείες και να λαμβάνει απευθείας αναθέσεις.
Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής τον παρέπεμψε ομόφωνα στους αρμόδιους εισαγγελείς για έλεγχο για παραβάσεις που οδηγούν σε έκπτωση από το βουλευτικό του αξίωμα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες

H Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στις 03/11/2022 με αντικείμενο τον έλεγχο των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του Βουλευτή Ανδρέα Πάτση, και αποφάσισε:

  • την παραπομπή στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών της υποθέσεως, για τα μέχρι τώρα ευρήματα
    - την αποστολή στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος της υποθέσεις για τις δικές του ενέργειες
    - την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου του ελεγχόμενου, προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά η εν γένει δραστηριότητα του, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα καθώς και η ενδεχόμενη σύναψη συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, κατά παράβαση του άρθρου 57 του Συντάγματος και την αποστολή των σχετικών ευρημάτων στο αρμόδια όργανα, με την ολοκλήρωση του ελέγχου, μετά την άρση
    - την αποστολή στο Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον στοιχείων του ελέγχου, για καταλογισμό της επιστροφή ποσών στο δημόσιο, εφόσον μετὰ την άρση διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός του ελεγχόμενου.
Θα χάσει την βουλευτική του ιδιότητα;

Την ίδια ώρα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο έκπτωσης του μέχρι πρότινος γαλάζιου βουλευτή από το αξίωμά του, καθώς η σύναψη συμβάσεων με το δημόσιο συνιστά παραβίαση του Συντάγματος.
Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο ύστερα από προσφυγή κάθε θιγόμενου.

Το χρονικό της διαγραφής από τη ΝΔ

Την πόρτα της εξόδου από τη ΝΔ είδε στις 25/10/202 ο βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης, μετά τις καταγγελίες για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Ο βουλευτής Γρεβενών κλήθηκε σε εξηγήσεις από τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, που, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές στο κόμμα.
Τη διαγραφή του κ. Πάτση ακολούθησε η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου.
Πάντως, ο κ. Πάτσης ανακοίνωσε πως θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής και ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του στη ΝΔ.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για την υπόθεση του γνωστού βουλευτή.

Η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση από το Γραφείo Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρθηκαν τότε τα εξής: «Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς.
Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».

Οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες για τον κ. Πάτση έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να αναφέρει ότι ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, που αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατ. ευρώ, με τον βουλευτή να φέρεται να κερδοσκοπεί από αυτό.
Πριν λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, είχε εκτοξεύσει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης με αφορμή τον κ. Πάτση. Ο κ. Πάτσης «πλουτίζει από πλειστηριασμούς για δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους», διαμένυσε ο κ. Καλπάκης, συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται μόνο για χυδαία ανηθικότητα αλλά και για καραμπινάτη παρανομία, αφού απαγορεύεται από το νόμο η συμμετοχή βουλευτή σε εταιρία του εξωτερικού».
Ο ίδιος ρωτάει: «Θα συγκαλέσει ο κ. Τασούλας την Επιτροπή Πόθεν Έσχες για να εξετάσει πού βρήκε ο κ. Πάτσης τα 4,3 εκατ. ευρώ; Ο κ. Μητσοτάκης θα επικροτήσει τις μπίζνες του βουλευτή του κρατώντας τον στην ΚΟ της ΝΔ;».
Στο θέμα επανήλθε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρει σε σημερινή δήλωση του: «Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του, αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές. Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους "άριστους" του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες μέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης