Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παπαδόπουλος για σεισμό Εύβοιας: Παρακινδυνευμένο να λέμε ότι μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ - Δεν ξέρουμε το ρήγμα

Παπαδόπουλος για σεισμό Εύβοιας: Παρακινδυνευμένο να λέμε ότι μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ - Δεν ξέρουμε το ρήγμα
Αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας ότι δεν έδωσε προσοχή ενώ η περιοχή «κουνά» από τις 25 Οκτωβρίου είπε ο κ.Παπαδόπουλος
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως είναι παρακινδυνευμένο να λένε οι επιστήμονες ότι το ρήγμα της Εύβοιας δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, όταν αυτό το ρήγμα είναι άγνωστο, διατύπωσε ο σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη περιοχή έδινε σεισμικές δονήσεις από τις 25 Οκτωβρίου και μετά.
«Ήταν βιαστική τοποθέτηση ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.
Επιμένω ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην έχουμε τόσο μεγάλη βεβαιότητα.
Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα έχουν εγγενώς την αβεβαιότητα.
Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε ότι μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ, διότι όλοι έχουμε πει ότι είναι σχεδόν μία άγνωστη περιοχή.
Τώρα αρχίζουμε να την μαθαίνουμε, τώρα αρχίζει να «τρέχει» η καταγραφή των σεισμών, από την οποία μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμες πληροφορίες, διότι αφενός δεν υπάρχει στην επιφάνεια εκδήλωση του ρήγματος και αφετέρου δεν έχουμε καταγεγραμμένο ιστορικό στην περιοχή» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Παπαδόπουλος.

Αμέλεια

«Είναι μία αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας – και βάζω τον εαυτό μου μέσα – ότι δεν δώσαμε προσοχή, να πούμε γιατί κουνάει συνεχώς από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα;
Αποδεικνύεται ότι ήταν προσεισμική ακολουθία, όπως ήταν και πέρυσι στο Αρκαλοχώρι.
Επί 4 μήνες κουνούσε συνέχεια και κατέληξε σε σεισμό 6 Ρίχτερ» ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος.

Κανένα νεότερο από τις Αλκυονίδες

Σχετικά με την ανησυχία που εκδηλώθηκε για τις Αλκυονίδες, δεδομένου ότι έχουν περάσει 40 χρόνια και δεν υπάρχει κάποια σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο νεότερο από την περιοχή αυτή που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία.
«Δεν είναι κακό να ανησυχούμε για τις Αλκυονίδες, είναι κακό να λέμε ότι ανησυχούμε και ότι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο από αυτά που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι κακό αν ανησυχούμε, να το λέμε δημόσια, χωρίς καμία προηγούμενη επιστημονική συζήτηση, μέσα σε φορείς που μπορεί να συζητηθεί, όταν έχουμε ανοιχτή την πληγή στη διεγερμένη περιοχή της Εύβοιας που βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Αττική» τόνισε ο κ.Παπαδόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης