Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νύχτα επεισοδίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον πυροβολισμό του 16χρονου – Συλλήψεις, τραυματισμοί αστυνομικών

Νύχτα επεισοδίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον πυροβολισμό του 16χρονου – Συλλήψεις, τραυματισμοί αστυνομικών
Κλειστή η Περιφερειακή Αιγάλεω
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε 7 συλλήψεις στα επεισόδια στην Αυλίζα Αχαρνών από ομάδες νεαρών Ρομά, με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.
Τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 6 από σκάγια και οι υπόλοιποι 4 από ρίψεις αντικειμένων.
Μεταξύ των τραυματιών είναι ο διοικητής της ΟΠΚΕ και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά "Μέγας Αλέξανδρος", Π. Σαμπάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αφού σημείωσε πως δεν έπρεπε να γίνει το συγκεκριμένο συμβάν και πως μπορούσε να αποφευχθεί καθώς το παιδί έβαλε βενζίνη και δεν είχε λεφτά να πληρώσει, έφυγε, δεν έκανε κανένα έγκλημα, τόνισε ότι ο 16χρονος "προσπαθούσε να πάει στο σπίτι του και ακριβώς περνώντας τις γραμμές για να στρίψει αριστερά στον οικισμό πυροβολήθηκε στο κεφάλι, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να χτυπήσει στον τοίχο του ξενοδοχείου που βρίσκεται στις φυλακές Διαβατών".
Ο ίδιος έκανε έκκληση να ηρεμήσουν όλοι και να μην γίνονται ζημιές.

Νύχτα επεισοδίων

Συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες από Ρομά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό, με το κλίμα να παραμένει τεταμένο.
Κλειστή, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, είναι από το πρωί της Τετάρτης 7/12, η Περιφερειακή Αιγάλεω, εξαιτίας των αντικειμένων –πέτρες-, λάστιχα κλπ- που πέταξαν ομάδες Ρομά κατά τα χθεσινή επεισόδια.
Νύχτα επεισοδίων η χθεσινή στο Μενίδι μεταξύ Ρομά και αστυνομικών, όπου οι μεν άναψαν φωτιές και εκτόξευσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων και οι δε, έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και προχώρησαν σε δύο προσαγωγές.
Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Αυλίζα Αχαρνών τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί από αντικείμενα που δέχθηκαν και διακομίσθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο ένας τραυματίας είναι ο διοικητής της ΟΠΚΕ και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Σημειώνεται ότι μετά τα επεισόδια στη Μεσογείων,  το απόγευμα της Τρίτης 6/12 σημειώθηκαν επεισόδια και σε  Αχαρνές (Μενίδι), Ζεφύρι, Ασπρόπυργο, Άνω Λιόσια, στην Εθνική Οδό στο ύψος των Μεγάρων, στο πλαίσιο των οποίων, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των προσαγωγών.

Στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια για δεύτερη νύχτα στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου με μολότοφ, οδοφράγματα, φωτιές και πετροπόλεμο συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες από ομάδες Ρομά για τον τραυματισμό του 16χρονου από πυρά αστυνομικού.
Ένταση σημειώθηκε στο κτίριο της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, στη Μενεμένη, ανά διαστήματα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, με πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.
Μάλιστα, στην περιοχή στήθηκαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων που παραδόθηκαν στις φλόγες.
Ακόμη μια εστία έντασης εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα στην οδό Λαγκαδά, μετά την πεζογέφυρα της Σταυρούπολης, όπου οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν για δύο ώρες το οδόστρωμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, βάζοντας φωτιές σε κάδους και εκτοξεύοντας αντικείμενα κατά αστυνομικών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψεις χημικών στις επιθέσεις που δέχονταν και ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση φλεγομένων κάδων.

Νοσηλεύεται ο 16χρονος

Σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 16χρονος.
Σημειώνεται ότι είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σφαίρας από το κεφάλι.

Απολογείται την Παρασκευή 9/12 ο αστυνομικός

Πονικη δίωξη σε βαθμό κατουργήματος, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομη πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης, ασκήθηκε στον 32χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται ότι στη διάρκεια καταδίωξης πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο.
Ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ θα βρεθεί την Παρασκευή 9/12 ενώπιον του στον α' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης για να απολογηθεί.
Ο αστυνομικός παραμένει στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος, μέσω του συνηγόρου του, αρνείται την κατηγορία, υπογραμμίζοντας ότι δεν ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός ανέφερε ότι ενώ βρισκόταν σε κίνηση η μηχανή που επέβαινε και λόγω του οδοστρώματος είχε συχνές αναπηδήσεις, πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό», ενώ για τον δεύτερο πυροβολισμό που φέρεται να ισχυρίστηκε πως πυροβόλησε «ενστικτωδώς προς τα κάτω, στοχεύοντας στα λάστιχα του αυτοκινήτου».

Το συμβάν

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας 3/12 ο ανήλικος έβαλε στο όχημά του βενζίνη στην οδό Μοναστηριού στη Θεσσαλονίκη και έφυγε χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο των 20 ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνει καταγγελία από το πρατήριο υγρών καυσίμων και να ακολουθήσει αστυνομική καταδίωξη, στο πλαίσιο της οποίας αστυνομικοί πυροβόλησαν δύο φορές.
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία για το περιστατικό, κοντά στο σημείο βρίσκονταν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του οχήματος, το ακολούθησαν με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων.
Ο 16χρονος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., "παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους. Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ".
Ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης