Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά - Σε κατ'οίκον περιορισμό ο αστυνομικός - Διαφωνία ανακριτή - εισαγγελέα

Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά - Σε κατ'οίκον περιορισμό ο αστυνομικός - Διαφωνία ανακριτή - εισαγγελέα
Ο κατηγορούμενος θα υποστηρίξει ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του.
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Σε κατ' οίκον περιορισμό τίθεται ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι έναν 16χρονο Ρομά, Κώστα Φραγκούλη ύστερα από καταδίωξη διότι δεν πλήρωσε την βενζίνη ύψους 20 ευρώ που είχε βάλει στο αυτοκίνητο του.
Ο αστυνομικός απολογήθηκε
νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 9/12 ενώπιον του α' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο οποίος και διαφώνησε με τον εισαγγελέα για το εάν πρέπει ή όχι να προφυλακιστεί ο αστυνομικός.
Όπως έγινε γνωστό, την απόφαση για το εάν θα προφυλακιστεί ο αστυνομικός θα την λάβει εντός πέντε ημερών το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Η απόφαση έρχεται ύστερα από μια ακόμα νύχτα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων σε Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Σχιστό και σε άλλες περιοχές της Αττικής και με την έκρυθμη αυτή κατάσταση να δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν οι αντιδράσεις.
Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).
Όσον αφορά τον 16χρονο, ο οποίος δέχθηκε τα αστυνομικά πυρά, νοσηλεύεται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Είμαι αθώος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του.
Χαρακτηριστικό της στάσης του είναι και όσα φέρεται να ανέφερε στην προανακριτική του κατάθεση:
«Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού» έχει αναφέρει ο αστυνομικός.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ρομά, ενώ για την αποφυγή εντάσεων και επεισοδίων η αστυνομία έχει λάβει ενισχυμένα μέτρα στην περιοχή.
Κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

Δύο προσαγωγές σε αστυνομική επιχείρηση στο Μενίδι

Εν μεταξύ σε νέα μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στο Μενίδι, παρουσία Εισαγγελέα, δυνάμεις της ΟΠΚΕ και αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής πραγματοποίησαν έφοδο σε σπίτι κοντά σε καταυλισμό Ρομά στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για την προσαγωγή δύο ατόμων.

Πεδίο μάχης ο Ασπρόπυργος

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και χθες το βράδυ η περιοχή του Ασπροπύργου.
Σημειώθηκε νέο περιστατικό με πυροβολισμούς κατά αστυνομικών λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ της Πέμπτης (8/12/2022).
Ομάδα ατόμων άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών στη λεωφόρο Διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο κοντά στη ΔΕΗ.
Όπως αναφέρει η Αστυνομία δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ πιθανότητα τα πυρά προήλθαν από κυνηγετική καραμπίνα.
Καλύτερη είναι η εικόνα στο Σχιστό Κορυδαλλού, όπου νωρίτερα έγιναν επεισόδια καθώς μια ομάδα νεαρών Ρομά είχε ανάψει φωτιές σε κάδους σκουπιδιών στην οδό Δερβενακίων με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας.
Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχείρησαν 3 οχήματα με 9 πυροσβέστες, ενώ πλέον έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Νεκρός Ρομά

Ένας άντρας Ρομά 30 ετών έχασε την ζωή του μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε από άλλο Ρομά στον καταυλισμό των Μεγάρων.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο άτυχος 30χρονος διαπληκτίστηκε, για άγνωστη μέχρι στιγμή αιτία, με άλλον Ρομά, που τον πυροβόλησε θανάσιμα με καραμπίνα στο στήθος.
Ο 30χρονος μεταφέρθηκε άμεσα στο κέντρο υγείας Μεγάρων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Οι συγγενείς του θύματος κατονόμασαν στις Αρχές τον δράστη και αναζητείται.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πιθανότατα ο δράστης να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ένταση στο Σχιστό Κορυδαλλού

Νέα ένταση σημειώθηκε και στο Σχιστό Κορυδαλλού στη Δυτική Αττική, από ομάδες νεαρών Ρομά, που συγκεντρώθηκαν βάζοντας φωτιές σε κάδους.
01_9.jpg

Ένταση στα Λεχαινά

Ένταση ξέσπασε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης 8/12, στα Λεχαινά, όπου περίπου 20 άτομα Ρομά, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews, τα άτομα που συγκεντρώθηκαν στο σημείο, άναψαν φωτιές, κατά μήκος της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διακοπεί για αρκετή ώρα και στα δύο ρεύματα.
Παράλληλα, εκτόξευαν πέτρες και ξύλα προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.
Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, η Τροχαία επανέφερε την κυκλοφορία.

02_6.jpg
Επτά συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές στη Δυτική Αττική

Εν τω μεταξύ, επτά συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές έγιναν κατά την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση της ΓΑΔΑ στην Δυτική Αττική, που πραγματοποιείται από το πρωί σε Ζεφύρι, Μενίδι, ‘Ανω Λιόσια και Νεόκτιστα Ασπροπύργου, με αφορμή τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν χτες και κατά την διάρκεια της νύχτας, λόγω του πυροβολισμού 16χρονου από αστυνομικό.
Σύμφωνα με την Αστυνομία και οι επτά συλλήψεις αφορούν κατοχή ναρκωτικών, ενώ έγιναν και 25 κατ’ οίκον έρευνες.
Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε και εκτελείται από την ΓΑΔΑ, με την συμμετοχή διμοιριών ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, της Ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών, καθώς και ελικοπτέρου, μέχρι που έπεσε το σκοτάδι και δύο οχημάτων ρίψης νερού, («Αίαντες»), ενώ σε επιφυλακή είναι και οχήματα της Πυροσβεστικής.
Αφορμή έδωσαν οι επιθέσεις από ομάδες Ρομά, ακόμα και με πυροβολισμούς, εναντίον αστυνομικών, καθώς και σε δύο άτομα στην περιφερειακή Αιγάλεω, εμπρησμό σε λεωφορείο, αλλά και η πυρκαγιά σε κατάστημα ελαστικών στον Ασπρόπυργο, η οποία προκάλεσε και την ενεργοποίηση του 112, λόγω των τοξικών καπνών.
03_5.jpg

«Πυροβόλησα μία φορά στον αέρα και μία φορά χαμηλά στο αγροτικό» κατέθεσε ο αστυνομικός που τραυμάτισε τον 16χρονο

Τις κρίσιμες στιγμές της καταδίωξης του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από αστυνομικά πυρά, περιέγραψε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός των ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον ανήλικο Ρομά.
Όπως ανέφερε, πυροβόλησε δύο φορές, μία στον αέρα και άλλη μία στοχεύοντας "χαμηλά στο αγροτικό όχημα".
Κατέθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούσε να στοχεύσει με ακρίβεια, καθώς η μοτοσικλέτα ήταν εν κινήσει και κρατούσε το όπλο μόνο με το ένα χέρι.
"Έβγαλα το όπλο μου και πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση.
Μία φορά στον αέρα και μια φορά στο αγροτικό όχημα χαμηλά.
Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι", είπε ο αστυνομικός.
Και συνέχισε: "Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή ανηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα.
Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου".

Η βαλλιστική διαψεύδει τον αστυφύλακα;

Στην είσοδο ενός ξενώνα που μένουν συγγενείς κρατουμένων των φυλακών Διαβατών, εντοπίστηκε η βολίδα που ενδέχεται να προήλθε από το όπλο του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που πυροβόλησε τον 16χρονο.
Λίγα μέτρα μακριά είχε ακινητοποιηθεί το αγροτικό του ανήλικου Ρομά. Η σφαίρα, μεταφέρθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας για να γίνει βαλλιστική εξέταση.
Αν αποδειχτεί ότι προέρχεται από το όπλο του αστυνομικού, τότε άμεσα καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του, σύμφωνα με τους οποίους "έριξε προειδοποιητική βολή στην αέρα", πριν τραυματίσει σοβαρά τον ανήλικο με μια δεύτερη σφαίρα. Η κατάληξη της βολίδας, δείχνει ότι είχε αντίστοιχη πορεία, με αυτή που καρφώθηκε στο κεφάλι του 16χρονου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης