Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος για covid: Πιο μεταδοτική η Kraken από τον Όρθρο – Όχι σε πανικό

Βασιλακόπουλος για covid: Πιο μεταδοτική η Kraken από τον Όρθρο – Όχι σε πανικό
Πρέπει να ανησυχήσουμε για τις 250 εισαγωγές ημερησίως λόγω covid είπε ο κ.Βασιλακόπουλος
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση πως η παράλλαξη Kraken είναι πολύ πιο μεταδοτική από την υποπαραλλαγή «Όρθρος» που σαρώνει στη Μ. Βρετανία και που πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Δεν φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων ο Όρθρος να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μία μετάλλαξη που είχε η Delta και αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες.
Δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Βασιλακόπουλος.

Πιο πιθανό να κολλήσει κανείς Kraken

Όπως είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αν και ο Όρθρος εντοπίστηκε σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, δεν σημαίνει ότι θα επικρατήσει στην κοινότητα.
«Με την Kraken μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον «Όρθρο» δεν είναι καν σίγουρο αυτό.
Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός.
Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες για τον κορωνοϊό και για τα άλλα νοσήματα.
Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορωνοϊό, εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, υποστηρίζοντας πως «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε».

Καλύπτουν τα εμβόλια

Όπως είπε τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα υποστελέχη του κορωνοϊού σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παρέχοντας 80% μείωση του κινδύνου να πάει στο νοσοκομείο κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
Αναφορικά με την πληροφορία ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς άνω των 65 ετών ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε αρνητικά.
«Δεν ισχύει αυτό.
Υπάρχουν διεθνώς και στην Αμερική πάρα πολλά συστήματα επιτήρησης που παρακολουθούν, μετά από τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου ή κάποιου εμβολίου όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
Σε ένα από όλα αυτά τα συστήματα επιτήρησης, αλλά όχι σε όλα τα άλλα, φάνηκε ένας αυξημένος αριθμός εγκεφαλικών ισχαιμικών τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου.
Αυτό ήταν ένα σήμα απλά και μόνο για να διερευνηθεί το γεγονός.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ισχαιμικού επεισοδίου διευκρινίζοντας ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο για την ηλικία.
Δεν είναι λοιπόν κάτι που ούτε έχει αποδειχτεί, ούτε θα πρέπει να μας ανησυχήσει.
Οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους λένε ότι δε φαίνεται να είναι πραγματικός ο κίνδυνος και συνεχίζουν να συστήνουν το εμβόλιο και αυτό πρέπει απλά να μας καθησυχάζει ότι τα συστήματα επιτήρησης λειτουργούν άψογα» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης