Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σύνοδος Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40: Στην Αθήνα η Προεδρία – Μπακογιάννης: Σημαντικός ο παραγωγικός διάλογος μεταξύ γειτόνων

Σύνοδος  Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40: Στην Αθήνα η Προεδρία – Μπακογιάννης: Σημαντικός ο παραγωγικός διάλογος μεταξύ γειτόνων
"Οι αναχρονιστικές και αναθεωρητικές μεθοδεύσεις, οι μικροπολιτικές και τα λαϊκίστικα αφηγήματα δεν εκφράζουν τους λαούς των Βαλκανίων", υπογράμμισε ο Κ. Μπακογιάννης
Σχετικά Άρθρα
Στην Αθήνα η σκυτάλη της Προεδρίας του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, αφού ανέλαβε την Προεδρία του Δικτύου από τον ομόλογό του Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Ekrem İmamoglu, στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στο όραμα της Προεδρίας της Αθήνας για το 2023.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B 40 στην Τεχνόπολη ο κ. Μπακογιάννης ,απευθυνόμενος στους 69 ομολόγους του από δέκα χώρες των Βαλκανίων, υπογράμμισε πως «οι λαοί μας είναι ίσως πιο κοντά από ό,τι ποτέ. Για να το πω ανοικτά, οι αναχρονιστικές και αναθεωρητικές μεθοδεύσεις, οι μικροπολιτικές και τα λαϊκίστικα αφηγήματα δεν εκφράζουν τους λαούς των Βαλκανίων. Πόσω μάλλον δεν τους εκφράζουν τα "νταϊλίκια" και οι απειλές».
Πρόσθεσε ότι «Βαλκάνια δεν σημαίνει μόνο αντιπαράθεση. Βαλκάνια δεν σημαίνει μόνο ένταση» και πως «είμαστε σε θέση να διερμηνεύουμε αποτελεσματικά τα συναισθήματα των ανθρώπων μας. Και να το κάνουμε αυτό ανόθευτα και αφιλτράριστα, χωρίς στρεβλώσεις χωρίς χρωματιστούς φακούς. Και ξέρουμε καλά πως κανένα παιδί δεν γεννιέται με μίσος για τον άλλον, ανεξαρτήτως εθνότητας, θρησκείας ή καταγωγής. Αυτά είναι στερεότυπα που εξυπηρετούν άλλες σκοτεινές σκοπιμότητες».
Ο κ. Μπακογιάννης, αφού χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή στη Σύνοδο, τόνισε ότι «το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ένα. Ο ανοιχτός και παραγωγικός διάλογος μεταξύ γειτόνων. Το άμεσο κανάλι της κοινωνίας που ανοίγει η Σύνοδος αυτή και αποτελεί τεράστια ευκαιρία (έχουν προγραμματιστεί πάνω από 100 διμερείς συναντήσεις δήμων) και αυτή η επαφή φέρνει κατανόηση, η κατανόηση φέρνει στήριξη και με τη σειρά της φέρνει σταθερότητα, φέρνει πρόοδο».

İmamoglu: Όσο κοιτάω στα Βαλκάνια δεν βλέπω σουλτάνους και βασιλιάδες


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ekrem İmamoglu , ο οποίος παρέδωσε στην Αθήνα τη σκυτάλη της Προεδρίας του B40 Balkan Cities Network., έτεινε χείρα φιλίας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι οι λαοί των Βαλκανίων θα πρέπει να καταδικάσουν τον λαϊκισμό απ΄ όπου αυτός και αν προέρχεται γιατί αποτελεί τον εχθρό της Δημοκρατίας. Συμπλήρωσε πως τον τελευταίο καιρό έχουμε διαπιστώσει αύξηση του λαϊκισμού σε πολλά επίπεδα και αυτό που πρέπει να γίνει συντονισμένα είναι να αναπτυχθεί μια ουσιαστική γέφυρα συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών.
«Όσο κοιτάω στα Βαλκάνια δεν βλέπω σουλτάνους και βασιλιάδες, μόνο ένα δημοκρατικό αύριο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άλλη περιοχή από την Αθήνα που να είναι κοιτίδα πολιτισμού». Ο ίδιος ζήτησε «να καταδικάσουμε του λαϊκισμούς που απειλούν τη δημοκρατία και φέρνουν μίσος».
Τέλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την πολύτιμη συμβολή του σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Οι εργασίες

Οι εργασίες της Συνόδου διεξάγονται σήμερα (23/1) και αύριο, Τρίτη 24/1, στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.
Σημειώνεται  ότι ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, την Κυριακή 22/1 υποδέχτηκε Δημάρχους από 69 πόλεις από 10 χώρες των Βαλκανίων με την υψηλής συμβολικής σημασίας ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στη Σύνοδο, κατά την οποία θα ενταχθούν και νέα μέλη στο Δίκτυο Β40, θα απευθύνουν ομιλίες ο Ντάριο Ναρντέλλα, Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, καθώς και οι Δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, των Τιράνων, της Σόφιας, του Ζάγκρεμπ, του Σεράγεβο, της Ποντγκόριτσα κ.ά.
Ομιλία θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς.
Σημαντική θα είναι η εκπροσώπηση των ελληνικών Δήμων στη Σύνοδο, αφού σε αυτήν θα λάβουν μέρος, εκτός από τη διοργανώτρια πόλη της Αθήνας, ακόμη 38 Δήμοι της χώρας: Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους - Μυκηνών, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ, Ρόδου, Πέλλας, Αγρινίου, Αγίας Παρασκευής, Καβάλας και Αχαρνών.
Υπενθυμίζεται ότι το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης