Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κύμα κακοκαιρίας – Πλημμύρες σε Ζάκυνθο, χιόνια στη Μακεδονία – Χτυπά την Αττική

Κύμα κακοκαιρίας – Πλημμύρες σε Ζάκυνθο, χιόνια στη Μακεδονία – Χτυπά την Αττική
Σε πλήρη ετοιμότητα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας
(upd) Επελαύνει σε πολλές περιοχές της χώρας το κύμα κακοκαιρίας με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και του κρατικού μηχανισμού να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και ετοιμότητας.
Η κακοκαιρία πλήττει και την Αττική
καθώς σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και μπουμπουνητά, ενώ έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας.
Μάλιστα, λίγο πριν τις 11:00 το πρωί, εστάλη και μήνυμα 112 στους κατοίκους, προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και ζητώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως θα είναι δύσκολη ημέρα για την Αττική και επισημαίνουν πως η ένταση των φαινομένων θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Πλημμύρες στη Ζάκυνθο

Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο αλλά και στην Ημαθία.
Στο Αργάσι Ζακύνθου η πυροσβεστική απεγκλώβισε και μετέφερε σε ασφαλές σημείο έναν άνδρα από ΙΧ αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί λόγω υψηλής στάθμης υδάτων στο οδόστρωμα, ενώ λόγω της έντονης βροχόπτωσης έγινε μεγάλη κατολίσθηση στην Ε.Ο. Ζακύνθου-Κεριού, στην περιοχή της Λαϊκιάς.
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, στον Δήμο Άργους Μυκηνών και στον Δήμο Ερμιονίδας, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει την Ήπειρο, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Στα λευκά η Μακεδονία

Στα λευκά ντύθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα ορεινά χωριά των δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης καθώς και πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων.
Στο Μέτσοβο το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά, ενώ στα λευκά ντύθηκαν η Μηλιά Μετσόβου, η Βοβούσα το Συράκο στα Τζουμέρκα και πολλά χωριά του Ζαγορίου.
Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονία προκαλούν δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ χρειάζονται αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών - Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών - Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών - Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ και στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών - Περιβολίου - Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
Επίσης ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών - Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.
Χρειάζονται αλυσίδες στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας - Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Αμυνταίου - Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

Χιονίζει στα ορεινά της Ηπείρου

Χιονίζει από τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.
Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού.
Ειδικότερα χιονίζει στα χωριά της Κόνιτσας, του ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου, των Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα.

Πυκνό χιόνι στο Πήλιο

Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το απόγευμα σε όλο το κεντρικό Πήλιο με αποτέλεσμα να έχουν «ντυθεί» στα λευκά τα πάντα από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες.
Η χιονόπτωση στο βουνό των Κενταύρων άρχισε λίγο μετά τις 18:00 χθες και εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ανέλαβαν αμέσως υπηρεσία και άρχισε συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου, κυρίως της οδού Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, όπου συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα.
Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες του Πηλίου έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά, αφού και σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους.

Μηνύματα 112

Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, έλαβαν εχθές σε πρώτη φάση οι κάτοικοι στα νησιά του Ιονίου εκτός της Κέρκυρας καθώς και σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.
Ακολούθησε μήνυμα στους κατοίκους της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Δυτικής Μακεδονίας.
Το μήνυμα κάνει λόγο για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, ενώ ζητά από τους πολίτες να πραγματοποιούν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης