Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νεκρός ο 29χρονος συγκυβερνήτης του Phantom που συνετρίβη - Όλη τη νύχτα θα συνεχισθούν οι έρευνες για τον κυβερνήτη

Νεκρός ο 29χρονος συγκυβερνήτης του Phantom που συνετρίβη - Όλη τη νύχτα θα συνεχισθούν οι έρευνες για τον κυβερνήτη
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη 31 ετών
(upd 7) Νεκρός εντοπίστηκε τελικά ο ένας εκ των δύο χειριστών του μαχητικού αεροσκάφους Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας (30/1/2023) σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ανδραβίδας.
Πρόκειται για τον 29χρονο Υποσμηναγό (Ι) Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος ήταν συγκυβερνήτης.
Ωστόσο, συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών, αν και όσο περνάει η ώρα οι ελπίδες εξανεμίζονται.
Στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα στις έρευνες επιχειρούν τέσσερα πλωτά, ένα ναυαγοσωστικό και δύο ιδιωτικά σκάφη.
Οι έρευνες πραγματοποιούνται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα 8 ναυτικά μίλια, δυτικά του Κατάκολου.

Όλη τη νύχτα θα συνεχισθούν οι έρευνες για τον κυβερνήτη

Όλη τη νύχτα θα συνεχισθούν οι έρευνες στην περιοχή όπου κατέπεσε το μαχητικό Phantom F-4 νότια της Ανδραβίδας, προκειμένου να εντοπισθεί ο κυβερνήτης του μοιραίου μαχητικού.
Ειδικότερα, ήδη, αεροσκάφος C-130 είναι στην περιοχή με φωτιστικές βόμβες και μαζί με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας θα διεξάγουν τις έρευνες εναλλάξ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως και τα πλωτά μέσα του Λιμενικού.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας για τον θάνατο του συγκυβερνήτη

Πιο ανάλυτικά στην ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρονται τα εξής: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Βρέθηκαν τα συντρίμμια

Νωρίτερα είχαν εντοπιστεί και τα συντρίμμια του Fantom.
Fantom1.webp

Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:15 π.μ.. Ειδικότερα, το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλ. πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος, ενώ για την πτώση ενημέρωσε έτερο F4 που συνόδευε το αεροσκάφος που κατέπεσε.
Fantom.webp

Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων

Για μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.
«Πράγματι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και για όλη τη χώρα. Εξελίσσεται μία γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε όλη την περιοχή. Νομίζω οι σκέψεις μας, οι ευχές μας και κυρίως οι προσευχές μας είναι με τους πιλότους μας, με τις οικογένειές τους και ελπίζουμε ότι σύντομα οι έρευνες θα ολοκληρωθούν με θετική έκβαση», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023 κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom II.
«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.
H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας» δήλωσε σχετικά με το τραγικό περιστατικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το σενάριο της τεχνικής βλάβης


Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο ε.α. Βασίλη Γεωργούση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρχικές πληροφορίες ότι οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εκαταλείψουν το αεροσκάφος, αυτό σημαίνει, όπως τονίζει, ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
«Υποθέτω -λόγω του σημείου- πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν», είπε ο κ. Γεωργούσης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία εγκατάλειψης είναι μια αυτόματη διαδικασία, και στην πλειοψηφία τους αυτά τα περιστατικά έχουν αίσιο τέλος.

H επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Στην επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρεται: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30 διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας - διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους.
Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης