Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία «Barbara»: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, υποχρεωτικές οι αλυσίδες – Μηνύματα του 112 σε 6 περιοχές

Κακοκαιρία «Barbara»:  Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, υποχρεωτικές οι αλυσίδες – Μηνύματα του 112 σε 6 περιοχές
Μηνύματα του 112 θα σταλούν στους κατοίκους έξι περιοχών, μεταξύ των οποίων και η Αττική
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία με το όνομα «Barbara» που θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.
Σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση είναι ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν λόγω των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες.
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έχουν τεθεί οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για τη λήψη μέτρων και την παροχή οποιασδήποτε αναγκαίας συνδρομής, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, με σκοπό την αντιμετώπιση των επικείμενων δυσμενών καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, από το πρωί του Σαββάτου 4/2 γίνονται έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.
Στο μεταξύ, προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 θα σταλούν αργότερα το Σάββατο 4/2 προς τους κατοίκους της Εύβοιας, των βορείων Σποράδων, της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής , καθώς αναμένεται να είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία «Barbara», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.
Σημειώνεται ότι και το Σάββατο 4/2 διεξήχθη σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και την βέλτιστη προετοιμασία-ετοιμότητα, με τη συμμετοχή του και Προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.
Παράλληλα, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδαίτερη χιονόπτωση, ενώ την Κυριακή 5/2 θα ληφθεί η απόφαση για το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 6/2.

Αρτοποιός (Πυροσβεστική): Θα σταλούν μηνύματα από το 112 σε Εύβοια, βόρειες Σποράδες, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική

Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Εύβοιας, των βορείων Σποράδων, της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής πρόκειται να εκδοθούν αργότερα σήμερα, Σάββατο 4/2 , καθώς αναμένεται να είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία «Barbara», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.
Επιπλέον, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών.
Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία θα ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, ενώ επισήμανε ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα.
«Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα, επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες καθώς και την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε καμία περίπτωση ακόμη και αν τα φαινόμενα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
Η κακοκαιρία θα είναι έντονη, θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ» υπογράμμισε.

«Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες.
Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, την βατότητα του οδικού δικτύου.

Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της ΕΜΥ, και της ΕΛΑΣ.
Όλος ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

Σύσκεψη υπο τον Στυλιανίδη


Ευρεία συντονιστική σύσκεψη διεξήχθη το Σάββατο 4/2 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Χρ. Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία ««Barbara» και την βέλτιστη προετοιμασία, στο πλαίσιο της οποίας θα ληφθούν μέτρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευ. Τουρνάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελ. Οικονόμου, η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων, εκπρόσωποι των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Τι αποφασίστηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σύσκεψη
για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της επερχόμενης κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το Σάββατο 4/2, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.
Στη σύσκεψη
συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Προς την κατεύθυνση αυτή, τίθενται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να συνδράμουν ουσιαστικά, με μέσα και έμψυχο δυναμικό, τον σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν.
Μάλιστα, ενισχυμένα κλιμάκια της Τροχαίας θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, ευρισκόμενες σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας.

Έλεγχοι για αντιολισθητικές αλυσίδες

Επιπλέον, με αποφάσεις που θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων.
Προς τούτο, θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της Τροχαίας που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:
-να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
-να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
-να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί των οχημάτων οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωστή τους χρήση.
Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτές είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα αντιολισθητικά μέσα και να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών και άλλων Αρχών.
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) υπάρχει ειδικό banner με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

Πατούλης: Την Κυριακή 5/2 η απόφαση για το άνοιγμα ή μη των σχολείων στις 6/2


Η απόφαση για το άνοιγμα ή μη των σχολείων τη Δευτέρα 6/2 λόγω της έλευση της κακοκαιρίας «Barbara», θα ληφθεί το αύριο το μεσημέρι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη.
Ο κ. Πατούλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «το μεσημέρι της Κυριακής (5/2) θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα».
Ανέφερε δε, πως «το καιρικό φαινόμενο θα εξελιχθεί από αύριο και θα ενταθεί τη Δευτέρα. Εμείς θα το παρακολουθήσουμε. Το μεσημέρι έχουμε σύσκεψη με τους 66 δημάρχους της χώρας. Αν υπάρξει θέμα μεγάλης κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τότε το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις για τη Δευτέρα».
Ξεκαθάρισε πως «αυτό που θα κυριαρχήσει είναι προληπτικές αποφάσεις που δεν θα διακινδυνεύουν τα παιδιά μας».
Τέλος, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως «είμαστε έτοιμοι και σε επίπεδο αλατιού και σε μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και μόνο αν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό».

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ενόψει της κακοκαιρίας, ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.
Μάλιστα, με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γ. Πουρναρά, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων και μάλιστα,οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, ώστε κατά την εξέλιξη των Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.
Σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετο, δόθηκαν σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 3/2 στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρ. Στυλιανίδη, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.
Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, αλλά και τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων

Ισχυρή σύσταση υπάρχει για τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθεί κανείς, προτού ξεκινήσει θα συστήνεται να ενημερώνεται για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Hellenic Train: Πως θα γίνεται η μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Με τους συρμούς του προαστικού θα γίνεται η μετακίνηση των επιβατών από και προς το σταθμό Πλακεντίας και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Κυριακή 5/2, σε περίπτωση που εκδηλωθεί έντονη χιονόπτωση στο βόρειο τομέα του Νομού Αττικής, όπως ανακοίνωσε η «Hellenic Train», σημειώνοντας παράλληλα ότι τα δρομολόγια του Μετρό θα σταματούν στον σταθμό Πλακεντίας του Μετρό.
Συγκεκριμένα, η Hellenic Train «ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να ξεκινήσουν από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση κυκλοφορίας στο web site της εταιρίας, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter, telegram).
Ο διαχειριστής της υποδομής (ΟΣΕ) έχει προγραμματίσει, σε περίπτωση εκδήλωσης χιονόπτωσης στον βόρειο τομέα του Νομού Αττικής, τα δρομολόγια του Μετρό προς και από Αεροδρόμιο να σταματούν στον σταθμό Πλακεντίας του Μετρό.
Ως εκ τούτου, η μετακίνηση των επιβατών από και προς Αεροδρόμιο θα γίνεται με μετεπιβίβαση στους συρμούς του Προαστιακού με το ίδιο εισιτήριο».

Κλειστός την Κυριακή 5/2 για το κοινό ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου

Κλειστός για το κοινό θα είναι αύριο, Κυριακή 5/2, ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία Barbara που θα πλήξει τη χώρα.
Όπως ανακοινώθηκε, «λόγω των καιρικών συνθηκών, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα παραμείνει κλειστός για το κοινό».

Η κακοκαιρία

Σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (EMY) το Σάββατο 4/2, ενόψει της κακοκαιρίας «Barbara» που θα πλήξει τη χώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.
Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (5/2/2023):
-Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
-Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
- Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
Τη Δευτέρα (6/2/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.
Την Τρίτη (7/2/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (5/2/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (5/2/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Συμβουλές σε πολίτες

Οι οδηγοί θα πρέπει:
-Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
-Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
-Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
-Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
-Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
-Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
-Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
-Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
-Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
-Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους, να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Επιπλέον, οι πεζοί:
-Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
-Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
-Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης