Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κακοκαιρία Barbara: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Χιόνια και στην Αττική, οι κλειστοί δρόμοι – Τι ισχύει στις 6/2 για σχολεία, καταστήματα

Κακοκαιρία Barbara: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Χιόνια και στην Αττική, οι κλειστοί δρόμοι – Τι ισχύει στις 6/2 για σχολεία, καταστήματα
Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις - Τι θα ισχύσει στις 6/2 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Σχετικά Άρθρα
(upd9) Επελαύνει η κακοκαιρία «Barbara» στην Ελλάδα, με χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρό παγετό, αλλά και θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.
Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στα βόρεια προάστια της Αττικής, όπως Διόνυσο, Δροσιά, Άνοιξη, ενώ έκλεισε το απόγευμα της Κυριακής 5/2 η Αττική οδός από τον κόμβο Ελευσίνας μέχρι κόμβο Μεταμόρφωσης και από τις 23:00 το βράδυ έκλεισε και η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας!
Λόγω χιονόπτωσης, κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 6/2 τα εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ενώ από το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier.
Επιπλέον, τη Δευτέρα 6/2 με τηλεργασία θα λειτουργήσει ο Δημόσιος τομέας ενώ, δεν θα λειτουργήσουν τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, όπως επίσης και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, αλλά θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.
Ισχυρή σύσταση απευθύνεται στους εργαζόμενους να προσέλθουν στην εργασία τους στις 10 το πρωί.
Παράλληλα, έχει απαγορευτεί ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός.
Ακόμη, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση.

Νέα σύσκεψη

Σε πλήρη ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Barbara» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας.
Σε σύσκεψη που διεξήχθη την Κυριακή 5/2 υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση των τελευταίων μετερεωλογικών δεδομένων και την επικαιροποίηση των οδηγιών προς τους αρμόδιους φορείς, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί τη Δευτέρα 6/2 η τηλεργασία στο δημόσιο τομέα και να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά και να εκδοθούν νέα μηνύματα από το 112, προς τους κατοίκους (α) Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων και (β) του συνόλου της Αττικής, με αυστηρή σύσταση για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων. Ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα, προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα.
Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

00_1.jpg
Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση και για τον ιδιωτικό τομέα

Με τηλεργασία θα εργαστούν την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.
Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και για όλες τις περιοχές όπου ισχύει η σύσταση της, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τα ακόλουθα:
Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Barbara», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών απευθύνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Επιπροσθέτως, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο υπενθυμίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.
Οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα.
020_1.jpg

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 6/2 σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική

Σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ακόμη, μέχρι τις 18:00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση , θα μπορούν να λειτουργούν τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.
Τέλος, απαγορεύεται από τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Κλειστές τη Δευτέρα 6/2 οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής

Με στόχο την προστασία των Πωλητών Λαϊκών Αγορών, αλλά και των καταναλωτών και με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, με απόφαση της Περιφέρειας και κατόπιν σχετικής σύστασης από το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, κλειστές θα είναι τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι Λαϊκές Αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών στην Αττική, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.
Kalyftaki.jpg

Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα 6/2, ποιες περιοχές αφορά - Τηλεκπαίδευση μαθητών


Κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 6/2 όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης με τους Δημάρχους της Αττικής, όπως και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού) από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες.
Σημειώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στον δήμο Πειραιά, στον δήμο Καλαβρύτων, αλλά και στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου, στο Λαθίσι και τα Ανώγεια Κρήτης.
Στον δήμο Καστοριάς η λειτουργία των σχολείων θα ξεκινήσει στις 9.15 το πρωί της Δευτέρας 6/2.
Ακόμη, αποφασίστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη της Εύβοιας Γ. Κελαϊδίτη και τον αντιπεριφερειάρχη της Φθιώτιδας Η.Σανίδα να κλείσουν όλα τα σχολεία για ένα διήμερο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς εκτός από την πυκνή χιονόπτωση, επικρατεί ισχυρός παγετός.

Κλειστά τα δικαστήρια ( 6- 7/2)

Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια τη Δευτέρα και Τρίτη 6 και 7 Φεβρουαρίου 2023 στην Αττική (Αθηνών- Πειραιώς) στην Βοιωτία (Θήβας-Λειβαδιάς) και στην Εύβοια (Χαλκίδας) της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα, από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο Οινοφύτων. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Υλίκης και της Θήβας και έτσι, τα αυτοκίνητα που κινούνται από Λαμία προς Αθήνα στην περιοχή του Κάστρου εκτρέπονται από την εθνική οδό προς τη Λιβαδειά για να συνεχίσουν από εκεί προς τη Θήβα και την Αθήνα.
Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 14:10 ώρα σήμερα, Κυριακή 5/2 , δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι το ύψος του Α/Κ Οινοφύτων (χ/θ 52,000).
Διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής) εξακολουθεί να ισχύει.
Επιπλέον, δόθηκε εντολή να κλείσουν την εθνική οδό από την Λαμία και έτσι από την περιοχή της Στυλίδας εκτρέπονται προς Λαμία για να συνεχίσουν από την παλιά εθνική οδό.
Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο, αλλά και επί της περιφερειακής οδού Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του Γ.Σ.N.A. 414 έως τη θέση Άγιος Πέτρος, στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο Μερκούριο, στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα προς Άγιο Μερκούριο, στην παλαιά Εθνικό οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000).
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., η κίνηση στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Επιπλέον, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Τροχαία Αττικής προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους του λεκανοπεδίου:
- στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό.
- στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός - Μηνύματα του 112

Σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση είναι ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν λόγω των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες.
Υπάρχει διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, σε σταθμούς βάσης, στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.
Νέα μηνύματα εστάλησαν την Κυριακή 5/2 στους κατοίκους της Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Βόρειων Σποράδων.
Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας τους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών.Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena ».
αττ.JPG

112_1.JPG

Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου λόγω ισχυρών ανέμων

Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, είναι σε ισχύ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.
Επίσης, κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Αρκίτσα-Αιδηψός.
Πάντως, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Δεν επιτρέπεται από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (4/2) η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:
-Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
-Καθ' όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.
-Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).
Ακόμη, από τις 06.00΄ ώρα την Κυριακή 5/2 δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήμα του ΠΑΘΕ από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα - Οι εξαιρέσεις

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στον οδικό άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τα διόδια Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου, μέχρι την ύφεση της κακοκαιρίας, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.
Εξαιρούνται όσα από τα οχήματα έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λάρισας.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας, για τα επιτρεπόμενα κινούμενα οχήματα «επί του ανωτέρω οδικού δικτύου, που έχουν προορισμό τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Αττικής, στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των λοιπών κατηγοριών, υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εφοδιασμού και χρήσης των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξαιρούμενων των οχημάτων τα οποία φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα που φέρουν ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου)».
Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ., κλπ), τα οχήματα οδικής βοήθειας, αυτά που μεταφέρουν αλάτι και τα οχήματα που κατευθύνονται από κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία οδό (Βέροια, Κοζάνη κ.τ.λ.).

Ο χιονιάς στην υπόλοιπη χώρα

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία, αφήνοντας προβλήματα. Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.
Στην Κεντρική Μακεδονία, η κακοκαιρία έφερε χιόνια σε Χαλκιδική και Χορτιάτη, ενώ εκτός από τα ορεινά, χιόνι πέφτει σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη.
Στην Κεντρική Μακεδονία αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας - Κοζάνης μέσω Καστανιάς στην Ημαθία, στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια, στην Πέλλα από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας - χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.
Στο νομό Χαλκιδικής η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 77ο έως το 83ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (Παλαιοχώρι - Νεοχώρι), από το 54ο έως το 70ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (Παλαιόκαστρο - Ταξιάρχης) και στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου - Αγίου Νικολάου.
Στο μεταξύ, λόγω των ισχυρών ανέμων, υπήρξαν 30 πτώσεις δέντρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για την κοπή τους.

Εύβοια: Εγκλωβίστηκε λεωφορείο με 40 επιβάτες καταφύγιο της Δίρφυς

Με τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται στην Εύβοια, ένα λεωφορείο με 40 επιβάτες εγκλωβίστηκε στο καταφύγιο της Δίρφυς και οι επιβάτες του, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιστρέφουν περπατώντας στην Στενή, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.
Πυκνό χιόνι πέφτει σε όλα τα χωριά του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 5/2 η κακοκαιρία «Barbara» έκανε την εμφάνισή της με χιόνια σε πολλές περιοχές της Εύβοιας, με αποτέλεσμα να έχουν ντυθεί στα λευκά η Κύμη, η Αγία Άννα, κ.α.
Σημειώνεται ότι ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Εύβοιας καθώς και στη νήσο Σκύρο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
-Στη Νέα Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού από 16η χ/θ έως 44η χ/θ (από 09:00 ώρα της 5/2)
-Σε όλο το οδικό δίκτυο περιοχής αρμοδιότητας Αστυνομικού Τμήματος Κύμης (από 09:00 ώρα της 5/2)

Χιόνισε σε Βόλο, Πήλιο, Σποράδες - Ανοιχτοί οι δρόμοι

Παράλληλα, στα λευκά έχει «ντυθεί» ο Βόλος, καθώς από το πρωί της Κυριακής 5/2 άρχισε να χιονίζει στο Πήλιο και όλη τη χερσόνησο ως και την Αργαλαστή στα νότια, ενώ όσο περνά η ώρα τα φαινόμενα γίνονται πιο έντονα ακόμη και στις Σποράδες. Η Αστυνομία απαγορεύει την κίνηση των οχημάτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες από τα προάστια του Βόλου και προς την Πορταριά και τα Χάνια, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Βόλου προς τις Σποράδες.
Ήδη, από το βράδυ του Σαββάτου 4/2 λόγω της έντονης χιονόπτωσης στο Πήλιο, δεκάδες μηχανήματα αποχιονίζουν και ρίχνουν αλάτι στον δρόμο Βόλου –Χανίων - Ζαγοράς, αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου όπου παρουσιάζεται πρόβλημα, με στόχο οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.
Στην Σκόπελο, έντονη είναι η χιονόπτωση και ήδη έχει βγει αποχιονιστικό στους δρόμους του νησιού.
Η Αστυνομία απαγορεύει την κίνηση των οχημάτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες από τα προάστια του Βόλου και προς την Πορταριά και τα Χάνια.

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας: Η εικόνα στο οδικό δίκτυο


Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκεότι, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

Νομός Βοιωτίας:


Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:
-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.
-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 11,000η χ/θ.
-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30,000η χ/θ έως την 34,000η χ/θ.
-Στην Επαρχιακή Οδό Λαμίας-Λιβαδειάς από 67,000 χ/θ έως 92,500 χ/θ.
-Στην Επαρχιακή Οδό Λαμίας-Λιβαδειάς από 88,000 χ/θ έως Α/Κ Κάστρου.
-Στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς-Δελφών από 1,000 χ/θ έως 39,00 χ/θ.
-Στην Επαρχιακή Οδό Θηβών-Χαλκίδας (όρια με Ν.Εύβοιας) από 1,000 χ/θ έως 20,00 χ/θ.
-Λοιπό επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
-Στην Επαρχιακή Οδό Αράχωβας-Επταλόφου από 12η χ/θ έως Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (από ώρα 08:30 της 05-02-2023)
-Στην Επαρχιακή Οδό Αναλήψεως-Ελικώνα-Κυριακίου (από ώρα 08:30 της 05-02-2023)
-Στην Επαρχιακή Οδό Κυριακίου-Αγ.Άννας (από ώρα 08:30 της 05-02-2023)
-Στην Επαρχιακή Οδό Αγίας Τριάδας-Αγίας Άννας (από ώρα 08:30 της 05-02-2023)

Νομός Φθιώτιδας:

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 242,079η χ/θ έως την 121,250η χ/θ (όρια με Ν. Βοιωτίας).
Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Αμφίκλειας Χ.Κ Παρνασσού (Φτερόλακα) από την 5η χ/θ έως την 17η χ/θ της, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης (από ώρα 08:00 της 05-02-2023). Η διέλευση επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό ασφάλειας του Χ.Κ.Παρνασσού με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Εθνική Οδό Λαμίας-Καρπενησίου από 59 χ/θ έως 64,7 χ/θ.

Νομός Φωκίδας:

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν.Φωκίδας.

Νομός Ευρυτανίας:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται από 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 5/2 με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
-Στην Εθνική Οδό Καρπενησίου-Αγρινίου, από 7η έως 15η χ/θ, θέση «Μπαγασάκι»
-Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φουρνά, από 12η έως 22η χ/θ, θέση «Βράχος»,
-Στην Επαρχιακή Οδό Φουρνά-Καρδίτσας, από 50η έως 60η χ/θ, θέση «Ζαχαράκη»,
-Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Κρίκελλου-Δομνίστας, από 12η έως 25η χ/θ,
-Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Χιονοδρομικό Κέντρο, από 3η έως 15η χ/θ,
-Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Αγρινίου, από 30η έως 45η χ/θ, θέση «Αραποκέφαλα»
-Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Στενώματος, από 2η έως 17η χ/θ,
-Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φιδάκια, από 7η έως 25η χ/θ
Υπενθυμίζεται ότι, με Αποφάσεις των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, από την 18:00 χθες 4/2 έως ύφεσης των φαινομένων, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου των ανωτέρω Νομών.

Που είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στην Πελοπόννησο

Σύμφωνα με απόφαση της αστυνομίας, με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα οφείλουν να είναι οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και συγκεκριμένα, από το 85,2ο έως το 242,8ο χιλιόμετρο και από τον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτης έως το 45,53ο χιλιόμετρο.
Επιπλέον, απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας Πελοποννήσου:
Στην Κορινθία, στην εθνική οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων από το 17,9ο έως το 35ο χιλιόμετρο
Στη Μεσσηνία, στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης από το 28ο έως το 40ο χιλιόμετρο.
Επίσης, στην Λακωνία, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία, λόγω καθίζησης, στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας - Γερακίου.

Κυκλοφοριακά προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων εξαιτίας των χιονοπτώσεων και κατολισθήσεων, έχουν σημειωθεί σε σημεία, κυρίως του ορεινού οδικού δικτύου, των περιφερειακών ενοτήτων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Στην Αχαΐα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την κοινότητα Περιστέρα του δήμου Αιγιαλείας έως το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.
Απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας
-Στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων στο ύψος της χιλιομετρικής θέσης 8,200
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Λουσών
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου
-Στην επαρχιακή οδό Ελαιώνα - Καλαβρύτων μέσω Μαμουσιάς, Δουμενών, και Ζαχλωρούς
-Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου, από το 8ο έως το 15ο χιλιόμετρο
Επιπλέον, με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αιγίου - Παρασκευής, λόγω κατολίσθησης χωμάτων.
Στην Αιτωλοακαρνανία, αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού από το 14ο χιλιόμετρο, στην θέση Αγία Παρασκευή, έως την θέση Αραποκέφαλα, στα διοικητικά όρια με την περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.

ΕΜΥ για κακοκαιρία

Θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα οι χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Κυριακή 5/2 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας και προκαλούν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA). Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 5/2 πρόσκαιρη ύφεση θα παρουσιάσουν από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη οι χιονοπτώσεις, που σημειώνονται και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Από το απόγευμα της Κυριακής 5/2 θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά), καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
Ειδικά για την Αττική, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτα, ενώ τη Δευτέρα 6/2 θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.
Τη Δευτέρα (6/2/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Την Τρίτη (7/2/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής 5/2 στο Ιόνιο και από την Τρίτη (7/2/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Οδηγίες προς πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης