Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καζάνι που βράζει η κοινωνία μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη – Πορείες παντού, δεν εκτονώνεται η οργή

Καζάνι που βράζει η κοινωνία μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη – Πορείες παντού, δεν εκτονώνεται η οργή
Μεγάλες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη - Δεν εκτονώνεται η οργή
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα το πρωί της Τετάρτης (8/3/2023) για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκαν στο Σύνταγμα νέες απογευματινές κινητοποιήσεις.
Κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχαν απευθύνει φεμινιστικές συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, αριστερές οργανώσεις και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Κλειστές η Αμαλίας, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου.
Η μαζική συμμετοχή των πολιτών απέδειξε πως είναι πάνδημο το αίτημα απόδοσης Δικαιοσύνης για τη σιδηροδρομική τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα με τους 57 νεκρούς, νέους ανθρώπους στη μεγάλη τους πλειοψηφία.
Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα έξω από τα γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όταν η πορεία διαμαρτυρίας για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έφτασε στη πλατεία Καραϊσκάκη, ομάδα ατόμων επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν στην χρήση αναγκαίων μέτρων για να τους απωθήσουν.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγιναν 2 συλλήψεις και 5 προσαγωγές.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν απόψε μετά το τέλος της νυχτερινής μαζικής πορείας στη Θεσσαλονίκη για την τραγωδία των Τεμπών.
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με πέτρες, φωτοβολίδες και βροχή από μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ μπροστά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, που απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης απωθώντας τους στα στενά γύρω από το Άγαλμα Βενιζέλου.
Mετά από ένα κυνηγητό στα στενά πάνω από την πλατεία Αρχαίας Αγοράς, τα άτομα της πορείας συνεχίζουν επί της Εγνατίας, ενώ συνέχιζαν να πέφτουν μολότοφ και πέτρες, αναφέρει το Voria ενώ πυρπόλησαν και κάδους απορριμμάτων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις το πρωί

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε την Τετάρτη 8 Μαρτίου η χώρα με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να προχωρούν σε κινητοποιήσεις
με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, εκφράζοντας την οργή τους.
Ωστόσο οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό σε 100 χιλ.
Να σημειωθεί ότι μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα.
Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της Αριστεράς στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας που έχει κηρυχθεί για σήμερα.
Με κεντρικό σύνθημα « 8 Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Οι ζωές μας μετράνε. Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία, με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, για τον τραγικό θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη, αλλά διεκδικεί και ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και σεβασμό, στον ρόλο των γυναικών, ειδικά στις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες, που είναι σε ποσοστό 70%.
«Να ακούει με τη δέουσα προσοχή το κράτος τη διαχρονική φωνή των εργαζομένων, όταν καταγγέλλουν λάθη και παραλείψεις στον τομέα που δραστηριοποιούνται. Η στοχοποίηση και η μη επίλυση αιτημάτων που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Επίσης, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καθώς και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Παράλληλα, η ΔΟΕ διεκδικεί τα εξής:

«- Σύγχρονες, δημόσιες και ασφαλείς συγκοινωνίες, για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με άρτια εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων.
- Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς.
- Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές.
- Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
- Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και τοπική διοίκηση, να πάρουν τις ευθύνες τους για όλα τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων.
- Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του κράτους.
- Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων».

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κάλεσε επίσης σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ για σήμερα Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023.
Επιπλέον, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), συμμετέχοντας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, κήρυξε 24ωρη Παν-Πειραϊκή απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που αρχίζει την ώρα 00:01 της Τετάρτης, 8 Μαρτίου 2023 και λήγει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.
Ταυτόχρονα, απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) προκήρυξε 24ωρη απεργία σήμερα, 8 Μαρτίου.
Μεταξύ άλλων, διεκδικεί να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ), με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ κρίνει αναγκαία την άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, «έτσι ώστε να μην γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας».


poreia-03.jpg

Παράλληλα μεγάλη και μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.
Πλήθος συνδικάτων, εργατικών κέντρων, φοιτητικών συλλόγων καθώς και μαθητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και θα κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. Βασική διεκδίκηση του ΠΑΜΕ είναι «να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το δυστύχημα στα Τέμπη».
Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ διεκδικεί «άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, αγωνίζεται «για σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές μεταφορές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για εργαζόμενους στις μαζικές μεταφορές με σταθερή δουλειά και σύγχρονα δικαιώματα».



apergia1.jpg

Επιπλέον, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και εργατικά σωματεία συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία και πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα. Παράλληλα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει.

Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ

Συγκεκριμένα, οι συρμοί του Μετρό ( Γραμμή 2&3) κυκλοφόρησαν από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα.
Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.
Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς - Κηφισιά» και το ΤΡΑΜ θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, στην Γραμμή 1 «Πειραιάς - Κηφισιά» οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 11 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.
Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.
Στις γραμμές του μετρό, οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 12:00 ενώ στο Τραμ η αναχώρηση των συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού θα γίνει στις 11:00, ενώ πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων αναμένεται στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45.

Λεωφορεία και τρόλεϊ

Τα οχήματα θα μείνουν ακινητοποιημένα όλη τη μέρα.
Κανονικά θα κινηθούν τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Τρένα και προαστιακός

Ακινητοποιημένα επίσης θα είναι τα τρένα και ο Προαστιακός, τα οποία είναι σε επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς με ανακοινώσεις τους δηλώνουν «βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, απαιτούν να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται και διεκδικούν σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές».
Τέλος απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, πλατεία Συντάγματος και ώρα 13:00.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης