Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σκληρή απάντηση του Μητροπολίτη Χίου σε τουρκικό δημοσίευμα – «Θα ιερουργώ όπου γουστάρω»

Σκληρή απάντηση του Μητροπολίτη Χίου σε τουρκικό δημοσίευμα – «Θα ιερουργώ όπου γουστάρω»
: «Μέσα στα όρια της Μητροπόλεώς μου, που ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία, θα πηγαίνω να ιερουργώ όπως οι ιεροί κανόνες επιτάσσουν όπου γουστάρω» είπε συγκριμένα
Μέσα σε κλίμα εκκλησιαστικής ευλαβείας και κατανύξεως, αλλά και εθνικής υπερηφάνειας το ακριτικό και μαρτυρικό νησί της Χίου τίμησε τη διπλή εορτή κατά την οποία «γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι’ η Πατρίδα».
Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, επίκεντρο του εορτασμού ο Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας πόλεως Χίου όπου ετελέσθη τόσον ο Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός και η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών, όσο και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Κατά τον Εσπερινό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος μίλησε για την εκπλήρωση της δημιουργίας του χρόνου και την εν αυτώ ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού, αναλύοντας εκτενώς και βαθύτατα το φιλάνθρωπο θείο μυστήριο της θείας ενανθρωπίσεως.
Ήταν ένα κήρυγμα που παρακολουθήθηκε με εμφαντική προσοχή το πλήθος των πιστών μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό.
Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιότατος, αναφέρθηκε στον οικουμενικό χαρακτήρα της ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, αλλά και στην εθνική αποστολή της Εκκλησίας στην ελληνική ιστορία, ξεκινώντας από την ομιλία του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα, την χρήση της ελληνικής γλώσσης στην θεολογία και ιεραποστολή της Εκκλησίας, το χριστιανικό ελληνικό Βυζάντιο, τους νεομάρτυρες και κολλυβάδες της Τουρκοκρατίας και τις «μεγάλες και βασιλικές ώρες του έθνους» το 1821, ως δημιούργημα της πίστεως, της παιδείας, των ευπατρίδων της διασποράς και των ηρώων πολεμάρχων του αγώνος.
Συγκινητική για όλους υπήρξε η από στήθους απαγγελία από τον Χίο Ιεράρχη μεγάλου τμήματος του έπους του Αριστ. Βαλαωρίτου για τον Ιερομάρτυρα Γρηγόριο τον Ε’, περί του μαρτυρίου του οποίου ο Σεβ. Χίου έκανε εμπεριστατωμένη ανάλυση.
Τέλος, και με αφορμή δημοσίευμα Τουρκικής εφημερίδος που σχολίαζε την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Υφυπ. Εθνικής Αμύνης σε ελληνική βραχονησίδα ο ακρίτας Ιεράρχης είπε: «Μέσα στα όρια της Μητροπόλεώς μου, που ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία, θα πηγαίνω να ιερουργώ όπως οι ιεροί κανόνες επιτάσσουν όπου γουστάρω».
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, Τρισάγιο στο Ηρώον της Πόλεως και παρακολούθησε την παρέλαση των μαθητώ, στρατιωτών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης