Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πανεπιστημιακή έρευνα ανίχνευσε υψηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων σε αναψυκτικά και χυμούς - Οι κίνδυνοι

Πανεπιστημιακή έρευνα ανίχνευσε υψηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων σε αναψυκτικά και χυμούς - Οι κίνδυνοι
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane της Λουιζιάνα εντόπισαν 25 διαφορετικά τοξικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε 60 αναψυκτικά που είχαν επιλέξει ως δείγμα της έρευνάς τους
Μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι υπάρχουν μη αλκοολούζα ποτά ευρείας κατανάλωσης, όπως ο χυμός φρούτων και η τεχνητή σόδα, τα οποία περιέχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα τοξικών μετάλλων, όπως αρσενικό, κάδμιο και μόλυβδο, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα πρότυπα πόσιμου νερού των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane της Λουιζιάνα, εντόπισαν 25 διαφορετικά τοξικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε 60 αναψυκτικά που είχαν επιλέξει ως δείγμα της έρευνάς τους. 
Η ομάδα των υπό έρευνα ποτών περιλάμβαναν χυμούς ενός η περισσότερων φρούτων, γάλα φυτικής προέλευσης, τεχνητή σόδα και τσάγια.
Τα ποτά αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Νέα Ορλεάνης αλλά διατίθενται στα σούπερ μάρκετ όλων των αμερικανικών Πολιτειών.
Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν ότι πέντε από τα 60 ποτά που ελέγχθηκαν περιλάμβαναν επίπεδα δύο τοξικών μετάλλων πάνω από τα ομοσπονδιακά πρότυπα.
Συγκεκριμένα, δύο μικτοί χυμοί φρούτων είχαν επίπεδα αρσενικού πάνω από το επιτρέπομενο όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο, ενώ ένας χυμός cranberry, ένας ανάμεικτος χυμός καρότου και φρούτων και ένα γάλα βρώμης είχαν το καθένα τους επίπεδα καδμίου που επίσης ξεπερνούσαν τα επιτρέπομενα όρια.

Τι είναι το αρσενικό και το κάδμιο;

Το αρσενικό είναι ένα φυσικό άγευστο, άχρωμο και άοσμο, χημικό στοιχείο που βρίσκεται  στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και του νερού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Το στοιχείο παραμένει στο περιβάλλον και δεν αλλοιώνεται.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ υιοθέτησε ένα πρότυπο 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) ή 10 μικρογραμμάρια/λίτρο για το αρσενικό στο δημόσιο πόσιμο νερό το 2001, αντικαθιστώντας το παλιό πρότυπο των 50 μικρογραμμαρίων/λίτρο, κι αυτό γιατί η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα αρσενικού μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές διαταραχές, αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και αρκετούς τύπους καρκίνου, σύμφωνα με το CDC.
Το κάδμιο, εν τω μεταξύ, είναι ένα άλλο φυσικό στοιχείο που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες, χρωστικές, μεταλλικές επικαλύψεις και πλαστικά, αλλά βρίσκεται επίσης σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα, σύμφωνα με το CDC.
Σε μεγάλες ποσότητες, το κάδμιο είναι καρκινονόγος παράγοντας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και όταν εισπνέεται σε υψηλά επίπεδα, να οδηγήσει σε βλάβη των πνευμόνων ή και  θάνατο. 
«Η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα καδμίου στον αέρα, τα τρόφιμα, το νερό και ιδιαίτερα στον καπνό του τσιγάρου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συσσωρεύσει κάδμιο στα νεφρά και να προκαλέσει νεφρική νόσο και εύθραυστα οστά», σημειώνει το CDC.

Οι χυμοί φρούτων, τα φυτικά γάλατα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα βαρεών μετάλλων

Συνολικά, 7 από τα 25 στοιχεία που μετρήθηκαν από τους ερευνητές στη μελέτη τους και συγκεκριμένα το νικέλιο, το μαγγάνιο, το βόριο, το κάδμιο, το στρόντιο, το αρσενικό και το σελήνιο υπερέβαιναν τα πρότυπα που ισχύουν για το πόσιμο νερό, ενώ  ο μόλυβδος ανιχνεύθηκε σε περισσότερο από το 93% των 60 ποτών και αναψυκτικών του δείγματος, αν και σε επίπεδα πολύ κάτω απο τα επιτρεπόμενα πρότυπα. 
Το υψηλότερο επίπεδο μολύβδου (6,3 μικρογραμμάρια/κιλό) βρέθηκε σε ένα ενεργειακό ποτό με lime, αλλά ήταν χαμηλότερο από τα ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για το πόσιμο νερό που έχει καθοριστεί από την EPA και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Συνολικά, οι μικτοί χυμοί φρούτων και τα γάλατα φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος βρώμης και αμυγδάλου, περιείχαν υψηλότερα επίπεδα τοξικών μετάλλων από τα άλλα ποτά που περιλάμβανε η μελέτη, είπαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα της μελέτης, με τίτλο «Τοξικά μέταλλα και περιεκτικότητα σε βασικά στοιχεία σε εμπορικά διαθέσιμους χυμούς φρούτων και άλλα μη αλκοολούχα ποτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δημοσιεύτηκαν στο Journal of Food Composition and Analysis.
«Η στοιχειακή σύνθεση των ποτών, ιδιαίτερα των χυμών φρούτων, επηρεάζεται από τη φύση των φρούτων, το νερό άρδευσης, τη σύνθεση του εδάφους, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις γεωργικές πρακτικές (π.χ. χρήση λιπασμάτων) και τις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας», έγραψαν.

Δεν χρειάζεται φόβος, λένε οι ερευνητές

Ο Tewodros Godebo, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι είναι έκπληξη ότι δεν γίνονται περισσότερες μελέτες σχετικά με τα τοξικά και βαρέα μέταλλα  στα αναψυκτικά.
Σημείωσε επίσης ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία που βρέθηκαν στα ποτά πιθανότατα προέρχονται από μολυσμένο έδαφος.
«Αυτά τα μέταλλα υπάρχουν στη φύση, επομένως είναι δύσκολο να απαλλαγούμε εντελώς», είπε ο Godebo.
«Αυτό δημιουργεί συνειδητοποίηση ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη».
Παρά τα ευρήματα, οι ερευνητές κλείνουν τη μελέτη τους σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές συνήθως πίνουν αυτά τα ποτά σε μικρότερες ποσότητες από ότι πίνουν νερό, που κι αυτό επιβαρύνεται με βαρέα μέταλλα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία, τουλάχιστον των ενηλίκων, είναι μάλλον χαμηλοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης