Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Έβγαλαν 700 γραμ. μαλλιά από το στομάχι της 14χρονης, το οποίο είχε τρυπηθεί - Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ

Θεσσαλονίκη: Έβγαλαν 700 γραμ. μαλλιά από το στομάχι της 14χρονης, το οποίο είχε τρυπηθεί - Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ
Οι γιατροί αφαίρεσαν μάζα από τρίχες, βάρους 700 γραμμαρίων από το στομάχι μιας 14χρονης στη Θεσσαλονίκη
Η Κατερίνα Ραμματά, παιδοχειρουργός και υπεύθυνη παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς» είναι η γιατρός που έσωσε το κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη που έτρωγε τα μαλλιά της και ως αποτέλεσμα κινδύνεψε σοβαρά από το στομάχι της. «Είδα την 14χρονη να βάζει τα μαλλιά στο στόμα και σταμάτησε όταν με κατάλαβε», λέει η κ. Ραμματά για την ανήλικη που πάσχει από το σύνδρομο Ραπουνζέλ.
Η γιατρός που αφαίρεσε 700 γραμμάρια τρίχες από τη 14χρονη με το σύνδρομο Ραπουνζέλ στη Θεσσαλονίκη μίλησε στο MEGA για τη συγκλονιστική υπόθεση.
Η παιδοχειρουργός και υπεύθυνη παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς» περιγράφοντας την περιπέτεια της 14χρονης είπε πως το κοριτσάκι ήρθε με έναν πόνο, από μία κατά τα άλλα υγιέστατη οικογένεια.
«Ήρθε το κορίτσι για διάγνωση και την είδα να κάνει μία συγκεκριμένη η κίνηση του να βάλει τα μαλλιά στο στόμα, και αμέσως μαζεύτηκε όταν την είδα. Τότε το κατάλαβα και έφτασα αργότερα στη διάγνωση. Το περιστατικό είχε ιδιαιτερότητες γιατί δεν ήρθε από κάποιο ίδρυμα αλλά από ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.
Εγώ εξεπλάγην με το μέγεθος. Το σύνδρομο είναι σπάνιο αλλά ακόμη πιο σπάνιο είναι η μάζα της τρίχας. Επίσης, είχε τρυπήσει και το στομάχι της. Το παιδί ήταν σοβαρά αλλά δεν υπήρχε η σχετική κλινική εικόνα. Εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως το παιδί μπορεί να πεθάνει γιατί δεν θα υπάρχει ανάπτυξη. Στη περίπτωση μας δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».

Είχε καταπιεί 700 γραμμάρια από τα μαλλιά της

Οι γιατροί αφαίρεσαν μάζα από τρίχες, βάρους 700 γραμμαρίων από το στομάχι μιας 14χρονης στη Θεσσαλονίκη.
Σε ηλικία ήδη δύο ετών έτρωγε κλωστές από τις κουρτίνες και βαμβάκι από τις μπατονέτες. Αργότερα, άρχισε να βάζει τα μαλλιά στο στόμα της, να τα κόβει και να τα καταπίνει.

Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ χαρακτηρίζεται από μια γαστρική "μπάλα μαλλιών” που έχει μια ουρά σαν επέκταση στο λεπτό έντερο μέσω του πυλωρού προκαλώντας απόφραξη της γαστρικής εξόδου. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με τριχοτιλομανία και τριχοφαγία (κατανάλωση τριχών). Οι γαστρικές "μπάλες μαλλιών” σχηματίζονται όταν οι τρίχες των μαλλιών που καταναλώθηκαν, οι οποίες διαφεύγουν από την περισταλτική ώθηση του στομάχου λόγω της ολισθηρής επιφάνειάς τους, διατηρούνται στις πτυχώσεις του γαστρικού βλεννογόνου. Καθώς συσσωρεύεται περισσότερη τρίχα, η περισταλτικότητα προκαλεί το σχηματισμό της μπάλας.
Καθώς αυτή η μπάλα γίνεται πολύ μεγάλη για να φύγει από το στομάχι, μπορεί να προκύψει γαστρική ατονία και γίνεται ακόμη πιο μαλακή, παίρνοντας συνήθως το σχήμα του στομάχου. Οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια.

Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα;

Εμφανίζεται 9 φορές συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άντρες και από αυτές τις περιπτώσεις γυναικών, το 80% αυτών εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά, έφηβες και νεαρούς ενήλικες κάτω των 30 ετών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Rapunzel προκαλούνται είτε από απόφραξη της γαστρικής εξόδου είτε από τις επιπλοκές του και περιλαμβάνουν:

ανορεξία, φούσκωμα, πρώιμο κορεσμό

απώλεια βάρους

έμετος αμέσως μετά τα γεύματα

οξύ επιγαστρικό πόνο

αποσπασματική τριχόπτωση τριχωτού της κεφαλής.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;
αποφρακτικός ίκτερος

μηχανική απόφραξη λεπτού εντέρου

διάβρωση και εξέλκωση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου

διάτρηση λεπτού εντέρου

περιτονίτιδα

οξεία παγκρεατίτιδα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης