Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο ΣτΕ ο «έλεγχος» για το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για τις εκλογές - Ποιοι προσέφυγαν μετά το «μπλόκο» του κόμματος τους

Στο ΣτΕ ο «έλεγχος» για το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για τις εκλογές - Ποιοι προσέφυγαν μετά το «μπλόκο» του κόμματος τους
Ο έλεγχος από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ιωάννης Παπαγιάννης) θα γίνει μετά την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Από τον “έλεγχο” του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και συγκεκριμένα του Δ’ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα περάσει το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου με αφορμή την απόφασή του να “κόψει” από τις εκλογές της 21ης Μαΐου το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Πρόδομος Εμφιετζόγλου».
Ο έλεγχος από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ιωάννης Παπαγιάννης) θα γίνει μετά την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στις 23 Μαΐου προς το Ανώτατο Δικαστήριο και στην οποία όπως έγραψε το dikastiko.gr, αναφερόταν ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και στον εκλογικό νόμο, ενώ γινόταν λόγος για κακή συγκρότηση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αποφάσισε την ανακήρυξη των κομμάτων.
Κατά την αίτηση, ο αποκλεισμός ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία αποτελεί επαχθέστατη κύρωση χωρίς να προβλέπεται από το νομοθέτη δυνατότητα θεραπείας, δηλαδή να μπορεί το κόμμα να υπερασπιστεί ενώπιον του Αρείου Πάγου τον εαυτό του, παρά την επαπειλούμενη απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές, αλλά ούτε έχει το δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως που κατοχυρώνει το άρθρο 20 του Συντάγματος και η ΕΣΔΑ.
Η απόφαση για τον «έλεγχο» από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ ελήφθη μετά τη σημερινή συζήτηση της αίτησης του κ. Εμφιετζόγλου. Σημειώνεται ότι, το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά την συζήτηση της υπόθεσης, η οποία δικάστηκε μέσα σε 20 ημέρες από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης ακύρωσης (χρόνος ρεκόρ για τα δεδομένα του ΣτΕ), ο Βασίλης Παπαδημητρίου, συνήγορος του κ. Εμφιετζόγλου, το σύστημα ανακήρυξης των κομμάτων που μπορούν να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές χωλαίνει, καθώς αρεοπαγίτες σε διοικητικό σχηματισμό αποφασίζουν για την τύχη των κομμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περαιτέρω κάποιο ένδικο μέσο και χωρίς δικαίωμα ακροάσεως του ενδιαφερόμενου.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι δεν υπήρχε ταυτότητα του ονόματος του κόμματος με άλλο κόμμα, δηλαδή, δεν υπάρχει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του, αν ληφθεί υπόψη ότι στις εκλογές συμμετέχουν κόμματα με πολύ συγγενή ονοματοδοσία, όπως είναι «ΚΚΕ», «ΚΚΕ Εσωτερικού» και «ΚΚΕ μ-λ».
Ως προς το σήμα του κόμματος, δηλαδή, τον Ήλιο της Βεργίνας, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα και σε σήμα μπύρας και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα εθνικού συμβόλου.

Οι ισχυρισμοί των δικηγόρων του Δημοσίου

Από την πλευρά του, οι συνήγοροι του υπουργείου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (ΝΣΚ) Αναστάσιος Κολούτσος και Σπυριδούλα Θωμοπούλου τόνισαν ότι η αίτηση ακύρωσης του κ. Εμφιετζόγλου είναι απαράδεκτη αφού δεν προσβάλλει διοικητική πράξη έτσι ώστε να υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΣτΕ, αλλά ούτε δημιουργεί δικαιοδοτική διαφορά.
Όπως σημείωσαν το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου επιλαμβάνεται της ανακήρυξης των κομμάτων ως δικαστικός σχηματισμός και όχι ως διοικητικό όργανο, έτσι ώστε να μπορεί να επιληφθεί το ΣτΕ.
Μάλιστα, επεσήμαναν πως ο ίδιος ο κ. Εμφιετζόγλου απεμπόλησε τα δικαιώματά του, καθώς κατεβαίνει στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου με κόμμα άλλης ονομασίας και με άλλο σύμβολο.
Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος αναμένεται σε σύντομο διάστημα. Για το λόγο αυτό η κυρία Χρυσικοπούλου έδωσε προθεσμία μόνο δύο ημέρες για τις καταθέσεις των υπομνημάτων των δύο πλευρών (μέχρι 15.6.2023).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης