Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πάρος: Κίνημα ενάντια στην κατάληψη των παραλιών από ομπρέλες και ξαπλώστρες - Υπερασπίζονται τις δημόσιες παραλίες

Πάρος: Κίνημα ενάντια στην κατάληψη των παραλιών από ομπρέλες και ξαπλώστρες - Υπερασπίζονται τις δημόσιες παραλίες
Πολίτες της Πάρου παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών
Το φαινόμενο της παράνομης κατάληψης των παραλιών από ξαπλώστρες, ομπρελοκαθίσματα και όλων των ειδών τις εγκαταστάσεις έχει διογκωθεί τα τελυταία χρόνια στα ελληνικά νησιά.
Από αυτή τη ... λαίλαπα δεν φαίνεται να ξεφεύγει όυτε η Πάρος καθώς όπως ενημερώνει η πρωτοβουλία πολιτών "Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες" η πρόσβαση στις παραλίες του νησιού έχει γίνει προνόμιο λίγων κι εκλεκτών.
Ευαισθητοποιημένοι πολίτες συγκρότησαν αυτή την κίνηση προκειμένου να αποκαλύψουν την αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών με σκοπό το κέρδος και να αναδείξουν παρατυπίες σε σχέση και με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εν λόγω επιχειρήσεις με τους Δήμους.
Σχολιάζοντας αυτά τα φαινόμενα καταπάτησης δημοσίου χώρου σχολιάζουν «η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έννοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!».

Ιδιωτικοί ... κόλποι

Όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας σε συνέντευξή τους στην Καθημερινή, πολλοί εκ των ιδιωτών καταστρατηγούν τα συμβόλαιά τους, καταλαμβάνουν ολόκληρους κόλπους και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.
Μάλιστα, η Κίνηση Πολιτών Πάρου τον τελευταίο μήνα κάλεσε σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις προκειμένου να ευαισθητοποίηση κοινό και ειδικότερα τους λουόμενους.
"Δεν πιστεύαμε πόσο μεγάλη ήταν η συμμετοχή. Ο κόσμος έχει πια αγανακτήσει", τονίζει ο πρόεδρος της Κίνησης, Χρίστος Γεωργούσης. "Δυστυχώς, η κατάσταση είναι φρικτή. Τα βασικά προβλήματα είναι τέσσερα: η παράνομη κατάληψη παραλιών, οι παράνομες κατασκευές, η μη τήρηση των αποστάσεων στις μισθωμένες παραλίες και η μουσική. Εχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουμε οι ντόπιοι στη θάλασσα και να μας εκδιώκουν.
Πολλές γνωστές παραλίες, όπως ο Φάραγγας, οι Κολυμπήθρες, το Πάρκο Νάουσας, η Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, ο Λογαράς και η Αλυκή, είναι 100% κατειλημμένες. Οσες παραλίες έχουν απομείνει ελεύθερες είναι μακριά και δυσπρόσιτες".
Με σκοπό την τεκμηρίωση αυτών των ισχυρισμών, τα μέλη της πρωτοβουλίας "τοποθέτησαν" τις μισθώσεις του 2022 (όλες οι αποφάσεις έχουν συντεταγμένες) επάνω σε πραγματικές αεροφωτογραφίες της ίδιας χρονιάς, για να καταδείξουν τον βαθμό της παράνομης επέκτασης των ομπρελοκαθισμάτων.
Επίσης, αποτύπωσαν φωτογραφικά όλες τις παράνομες κατασκευές σε διάσημες παραλίες του νησιού.
δασσδασδασδαασδ.jpg
Ως προς τις ευθύνες των τοπικών αρχόντων στα φαινόμενα καταπάτησης η Κίνηση Πολιτών Πάρου εκτιμά ότι η ανταπόκριση του δήμου και των ελεγκτικών αρχών στο νησί είναι υποτονική. "Ο δήμος υποστηρίζει συνεχώς ότι «δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς».
Στη Ρόδο, όμως, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις κατά αιρετών, επειδή δεν έκαναν τίποτα», λέει ο κ. Γεωργούσης. «Οι αρχές, όπως η κτηματική υπηρεσία και η πολεοδομία, ανταποκρίνονται μόνο όταν ασκηθεί πίεση. Γενικώς είμαστε αβοήθητοι».
Σε κάθε περίπτωση η Κίνηση Πολιτών Πάρου προχωράει σε έναν εφευρετικό αλλά και ειρηνικό ακτιβισμό ευαισθητοποίησης: Οργανώνει την κινητοποίηση περίπου 150 εθελοντών, οι οποίοι κάθε Κυριακή πηγαίνουν για μπάνιο σε εντελώς κατειλημμένες παραλίες με σκοπό να προκαλέσουν την παρέμβαση της πολιτείας.
Παράλληλα, φροντίζουν να ενημερώνουν τους λουόμενους για τις παρατυπίες των ιδιωτών μοιράζοντας σχετικό υλικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης