Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πύρινη κόλαση στη Ρόδο: 2.500 άνθρωποι έτρεχαν να γλιτώσουν - Στις φλόγες σπίτια και 3 ξενοδοχεία - Συγκλονιστικές εικόνες

Πύρινη κόλαση στη Ρόδο: 2.500 άνθρωποι έτρεχαν να γλιτώσουν - Στις φλόγες σπίτια και 3 ξενοδοχεία  - Συγκλονιστικές εικόνες
Πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο - Στις φλόγες ξενοδοχεία - Δραματικές εκκενώσεις
(Συνεχές upd) Εικόνες αποκάλυψης και πανικού στη Ρόδο, όπου η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.
Νωρίτερα το Σάββατο (22/7/2023) η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την εκκένωση των χωριών Λάρδος, Πυλώνας, Ασκληπιείο, Κιοττάρι μια περιοχή με πολλά ξενοδοχεία.
Στις φλόγες τυλίχθηκαν τρία ξενοδοχεία ενώ ακολούθησαν συγκλονιστικές εικόνες με 2.500 ανθρώπους να τρέχουν κυριολεκτικά να γλιτώσουν.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων μετέβη εσπευσμένα ο πρωθυπουργός.
Στήθηκε τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού αλλά δεν έλειψαν τα επικριτικά σχόλια στον ξένο Τύπο.
Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά εισέβαλε στο χωριό Λάερμα όπου καίει σπίτια.

Στο χωριό Λάερμα η φωτιά – Καίει σπίτια

Το χωριό των Λαέρμων καίει αυτή την ώρα η φωτιά, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου κ. Αναστάσιου Πατούνα έχει ήδη ξεκινήσει να καίει τα πρώτα σπίτια.
Με δηλώσεις του ο πρόεδρος είπε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό και βρίσκονται σε ασφαλή σημεία στα γύρω χωριά.
Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης αυτή τη στιγμή εκκενώνεται και το Γεννάδι με απόφαση των αρμοδίων αρχών για προληπτικούς λόγους.
Η μάχη σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες.

Δραματικές στιγμές στη Ρόδο

Το μήνυμα για την εκκένωση των χωριών που έλαβαν από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι των περιοχών στα κινητά τους, μέσω του συστήματος 112 τους κατεύθυνε προς την περιοχή Γεννάδι, ενώ η πυρκαγιά  συνεχίζει να αναπτύσσεται στην περιοχή των Λαέρμων και παραμένει ανεξέλεγκτη. Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο των Λαέρμων είναι εκείνο που έχει αναζωπυρωθεί.
Η φωτιά έχει περάσει τον κεντρικό δρόμο και μετακινείται προς το χωριό Λάρδο, ενώ σε όλη την περιοχή πνέουν ισχυροί οι άνεμοι.

rodos_3.JPG

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των ανδρών της Πυροσβεστικής.
Οι σκηνές ήταν πρωτοφανείς με εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν για να γλιτώσουν από τη φωτιά


Πύρινη κόλαση στη Ρόδο: Άνθρωποι έτρεχαν να γλιτώσουν από τη φωτιά, στις φλόγες τρία ξενοδοχεία  - Συγκλονιστικές εικόνες

rodos_4.JPG
Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά.
Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

rodos_hotel_fire.JPGΚαταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο: Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία στο Κιοτάρι

Συγκλονιστικές εικόνες

Video ντοκουμέντο από την παραδομένη στις φλόγες Ρόδο με εκατοντάδες ανθρώπους να απομακρύνονται με τα πόδια από ξενοδοχεία στο Κιοττάρι
Νωρίτερα εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους δύο ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοττάρι της Ρόδου.
Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώθηκαν σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας. Φωτιά στη Ρόδο: Αγωνιώδης απεγκλωβισμός ανθρώπων από τις παραλίες

Έχουν απεγκλωβιστεί 2.500 άτομα - Διατίθεται πλοίο για τη φιλοξενία των πολιτών

Χωρίς προβλήματα έγινε η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων προς ασφαλή σημεία ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για την φωτιά στη Ρόδο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.
Όπως είπε, «η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρόλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο». Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι.
«Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι «οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού».
Παράλληλα όπως είπε, «έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές» και προσέθεσε ότι διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.
apeglovismos_2.jpg

Κινητοποίηση για τη μεταφορά χιλιάδων τουριστών

Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου.
Τρία από τα ξενοδοχεία αυτά δεχτήκαν την «εισβολή» της φωτιάς, αλλά υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση και αυτή δεν επεκτάθηκε, ενώ η απομάκρυνση των τουριστών από τα άλλα ξενοδοχεία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτή επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το λιμεναρχείο της Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.
Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη Νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί.
Πρώτο θέμα στα βρετανικά media οι φωτιές στα τουριστικά θέρετρα της Ρόδου - Daily Mail: «Έξοδος από τις διακοπές της κόλασης»
Υπουργείο Εξωτερικών: Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για εκκένωση ξένων πολιτών

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.


ΕΛΑΣ: Συνέδραμε με 150 αστυνομικούς

 Με 150 αστυνομικούς και μέσα συνδράμει η ΕΛΑΣ στις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται στην Ρόδο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με - κατά περίπτωση - απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων, καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοίκων πληγέντων περιοχών.»
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, διατίθενται αστυνομικοί των ΟΕΠΤΑ και ΟΠΚΕ, ενώ αναχώρησε C130 για το νησί της Ρόδου από την Αττική με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.
Παράλληλα αστυνομικοί και οχήματα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Α' Δωδεκανήσου ενισχύονται συνεχώς από υπηρεσίες όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων καθώς και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α.
«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.» καταλήγει η ανακοίνωση

Καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο: Πάνω από 1.000 άτομα απεγκλωβίστηκαν από το Κιοτάρι


00000_3.JPG
0000_3.JPG
rodos_1_1.JPG

rodos_2_1.JPG


Στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό για την πυρκαγιά στην Ρόδο.
Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας.
Μετέβη στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.
Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Ενημέρωση για τη φωτιά ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, επικοινώνησε ο Σωκράτης Φάμελλος προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ρόδο και τις επιχειρήσεις διάσωσης, εκκένωσης κοινοτήτων και τουριστικών μονάδων και πυρόσβεσης, καθώς και για τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη και ζήτησε να μεταφερθεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όσους επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς και στην διάσωση πολιτών, κατοίκων και τουριστών.
Δήλωσε δε ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών και των στελεχών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών των πολιτών και των επιχειρήσεων.


Βαθμός επικινδυνότητας 5 για 23/7


Βαθμό επικινδυνότητας 5 για πυρκαγιές (ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - κατάσταση συναγερμού) εξέδωσε - για πρώτη φορά εφέτος το καλοκαίρι - η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Αναλυτικά οι περιοχές ανά βαθμό επικινδυνότητας ειναι:

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού)

* Περιφέρεια Αττικής
* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
* Περιφέρεια Κρήτης
* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
* Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
* Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
* Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
* Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή)

Περιοχές των Περιφερειών:
Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης