Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εθνική Τραγωδία: Νεκροί δύο πιλότοι Canadair και ένας κτηνοτρόφος στην Κάρυστο - Τριήμερο πένθος

Εθνική Τραγωδία: Νεκροί δύο πιλότοι Canadair και ένας κτηνοτρόφος στην Κάρυστο - Τριήμερο πένθος
Το αεροσκάφος με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 14:52
Σχετικά Άρθρα

Σε εθνική τραγωδία εξελίχθηκε ο πύρινος εφιάλτης στον οποίο έχει βυθιστεί η χώρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς νεκροί είναι οι δύο πιλότοι μετά τη συντριβή Canadair τύπου CL-215  που κατέπεσε στην Κάρυστο, επιχειρώντας για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει.
Ειδικότερα, το αεροσκάφος με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 14:52 προκαλώντας τον θάνατο του Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.
Μετά την επίσημη ανακοίνωση για τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο πιλότων, ακολούθησε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους για την απώλεια των δύο νέων που έπεσαν ηρωικά την ώρα του καθήκοντος πετώντας μέσα σε ένα παμπάλαιο αεροσκάφος που δεν διαθέτει καν σύστημα εκτόξευσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το μοιραίο τελικά έγινε.
Την ίδια στιγμή, τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του κτηνοτρόφου που αγνοείτο στην Κάρυστο εν μέσω της μεγάλης φωτιάς, καθώς εντοπίστηκε απανθρακωμένος μέσα σε καλύβι. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, βρέθηκε καθισμένος και φαίνεται πως εγκλωβίστηκε από τις φλόγες στην προσπάθειά του να βγάλει έξω τα ζώα. Υπενθυμίζεται πως ο 41χρονος έφυγε από το σπίτι του το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, και κατευθύνθηκε προς το μαντρί του, καθώς ανησυχούσε για τα ζώα του, με την οικογένειά του να τον αναζητά και να σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία της περιοχής.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Η επίσημη ανακοίνωση 

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.
Από την πρώτη στιγμή της συντριβής οργανώθηκε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ στο σημείο βρίσκονται και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή.
Στην περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.
Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Βουλή των Ελλήνων στην μνήμη των δύο πιλότων του μοιραίου πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο.
Ανθυποσμηναγός-Ι-Περικλής-Στεφανίδης.jpgΣμηναγός-Ι-Χρήστος-Μουλάς.jpg


Το σοκαριστικό βίντεο από την τραγωδία:



Οι πρώτες δηλώσεις πολιτικών 

Μητσοτάκης: «Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές»

Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για την απώλεια των χειριστών:
Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια.
Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές.
Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής.
Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης.

Το μήνυμα της Κ. Σακελλαροπούλου

Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς. Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους.
Κικίλιας: Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο
«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, στο οποίο δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας, Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους την ώρα του καθήκοντος.
«Συλλυπητήρια μέσα από τη ψυχή μου στους οικείους των ηρωικών πιλότων. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους. Η γενναιότητα και η αυτοθυσία όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα φλεγόμενα μέτωπα όλες αυτές τις ημέρες, δεν έχει προηγούμενο», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος – Να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα

Ανακοίνωση για την τραγική είδηση του θανάτου των χειριστών του Καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
«Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:
«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς τους και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους τους που εδώ και ημέρες παλεύουν στα πύρινα μέτωπα.
Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η τραγική είδηση του θανάτου των χειριστών του Canadair, που συνετρίβη στην Κάρυστο, μας συγκλονίζει.
Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς τους και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους τους που εδώ και ημέρες παλεύουν στα πύρινα μέτωπα.
Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος»

Ανδρουλάκης για πτώση Canadair: Συγκλονισμένος από την απώλεια των δύο πιλότων

Συγκλονισμένος από την απώλεια των δύο πιλότων του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Πιο αναλυτικά η δήλωσή του:
Είμαι συγκλονισμένος από την απώλεια των δυο ηρωικών μας πιλότων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο.
Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα.
Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους.

ΚΚΕ: Το νέο τραγικό δυστύχημα αναδεικνύει την έλλειψη αναγκαίων μέτρων

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου Καναντέρ που έχασαν τη ζωή τους το απόγευμα της Δευτέρας καθώς επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κάρυστο.
«Το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές» υπογραμμίζει ανακοίνωση του κόμματος.

Φλώρος: Ημέρα οδύνης για την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις

«Ημέρα οδύνης για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία, μετά την πτώση του Canadair CL-215 και την απώλεια του Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κάρυστο. Οι σκέψεις μας στους οικείους τους!
Δεν υπάρχουν λόγια!», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό, εν ώρα καθήκοντος, των δυο χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στον Πλατανιστό Ευβοίας.
canadair_karistos2.jpg

Το tweet της ΕΕ

«Στεκόμαστε δίπλα στους Έλληνες», το μήνυμα που στέλνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές δασικές πυρκαγιές.
«Οι καρδιές όλων μας χτυπούν για τις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγική συντριβή του αεροπλάνου στην Κάρυστο» αναφέρει με ανάρτησή της στο Twitter γραμμένη στα Ελληνικά η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Mezzola.
Σημειώνει ότι «το θάρρος των ανθρώπων που παλεύουν ενάντια στις πυρκαγιές αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης και αυτοθυσίας. Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα».

Μήνυμα Emmanuel Macron

Μήνυμα συμπαράστασης μετά την πτώση του Canadair στην Κάρυστο έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας
«Ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. Η σκέψη μας είναι στους συγγενείς του πληρώματος, στους οικείους τους και στον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Macron.
«Στηρίζουμε τους ήρωες που, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, παντού, ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε καλοκαίρι για την κατάσβεση των πυρκαγιών» επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Συλλυπητήριο μήνυμα Τούρκου ΥΠΑΜ

"Σε επικοινωνία μας, ο υπουργός ‘Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωής των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια". Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.
"Εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας" προσθέτει ο Ν. Δένδιας.

Ιερώνυμος: Δύο ήρωες που έβαλαν την πατρίδα και το καθήκον πάνω από τη ζωή τους

Στην απώλεια «δύο ηρώων», του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του Καναντέρ, που κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας, αναφέρεται με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
«Τούτη την ώρα η Ελλάδα θρηνεί ακόμη δύο παιδιά της.
Δύο νέους που έβαλαν την πατρίδα και το αίσθημα καθήκοντος πάνω από την ίδια τους τη ζωή. Που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν όσα οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές.
Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των δύο νέων ηρώων μας. Ο Θεός να δίνει παρηγορία και δύναμη στους οικείους τους».

Η αποστολή του Canadair CL-215 στην Ελλάδα


Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, κύρια αποστολή του είναι η αεροπυρόσβεση, αλλά χρησιμοποιείται και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Έχει τη δυνατότητα λήψης 5.000 λίτρων νερού σε δώδεκα δευτερόλεπτα. Φέρει δίχρωμη παραλλαγή με κίτρινο και κόκκινο χρώμα.
Τα Canadair CL-215 έχουν δυνατότητα προσθαλάσσωσης σε λίμνες ή θάλασσα με σκοπό την πλήρωση των δεξαμενών τους με νερό. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιβραδυντικό υγρό.

Ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

Την ίδια ώρα, σε Ρόδο και Κέρκυρα εξελίσσονται τα σοβαρότερα μέτωπα πυρκαγιών, ενώ στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής πολλές αναζωπυρώσεις.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών. Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε:

  • Ρόδο, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία (3) μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή, καίγονται σπίτια στο Γεννάδι, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε πριν από λίγο το δημοτικό σχολείο.
  • Κέρκυρα, επίσης οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα (4) μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

 Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για αύριο Τετάρτη 26-7-2023 αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα κυρίως με πολύ ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης