Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η επόμενη μέρα στον e-ΕΦΚΑ – Ένσημα και σύνταξη στο κινητό, η ενημέρωση για κάθε ασφαλισμένο

Η επόμενη μέρα στον  e-ΕΦΚΑ – Ένσημα και σύνταξη στο κινητό, η ενημέρωση για κάθε ασφαλισμένο
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η αναβάθμιση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ»
Σχετικά Άρθρα
«Τρέχει» η πλήρης ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ και στον σχεδιασμό του περιλαμβάνεται η δυνατότητα να παρέχει στον ασφαλισμένο πληροφόρηση στο κινητό σχετικά με τα ένσημα και το ύψος της σύνταξης που έχει δομήσει μετά από κάποια έτη ασφαλιστικού βίου, όπως η πρώτη 15ετία ασφάλισης.
Το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης. Έτσι, ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ποσό των χρημάτων που θα λάβει εκείνη τη δεδομένη στιγμή του εργασιακού βίου του, βάσει ηλικίας, αποδοχών και ενσήμων, αφού με το νέο ΟΠΣ ενοποιούνται όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες και λειτουργίες προς τα 6,5 εκατ. ασφαλισμένων του.
Με τον τρόπο αυτό, θα επιτραπεί και η κατάργηση κάθε είδους επίσκεψης από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα μεταβαίνουν κατ' εξαίρεση στις τοπικές διευθύνσεις για κάποια εξειδικευμένη υπηρεσία.
Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η αναβάθμιση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που θα συμβάλει στην ψηφιακή αποτύπωση του ασφαλιστικού βίου όλων των ασφαλισμένων, καθώς θα ενώσει σε ένα Μητρώο τα ένσημά του από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, Δημόσιο ή όποιο άλλο ταμείο και θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος σε πραγματικό χρόνο να βλέπει που, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα ασφαλίστηκε, μπαίνοντας σε εφαρμογή και εισάγοντας μόνο τον ΑΜΚΑ του.
Σημειώνεται ότι ήδη μηχανογραφικά κάποιος μπορεί να δει τα ασφαλιστικά του στοιχεία από το 2002 και μετά, ενώ πριν από αυτή την ημερομηνία τα ένσημα βρίσκονται διάσπαρτα στους τέως Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ», σύμφωνα με τον Φορέα, θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ, προστατεύοντας κατά κύριο λόγο όλη αυτή την πολύτιμη πληροφορία και κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενημέρωση από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ. Μάλιστα, θα είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου η έκδοση της κύριας ή επικουρικής σύνταξης από τη στιγμή που ο εισηγητής θα έχει κάθε πληροφορία στην οθόνη του (ψηφιοποιημένο ασφαλιστικό βίο).
Πάντως, από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους, https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-gia-syntaxioychoys μέχρι τη σύνταξη και τα ένσημα στο κινητό, είναι ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα, αλλά και πρόκληση για τον e-ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται υποθέσεις 2,5 εκατ. συνταξιούχων και εκατομμυρίων ασφαλισμένων πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, για να επιτευχθεί η πλήρης ψηφιοποίηση χρειάζεται χρόνος και ήδη, γίνονται βήματα αν και απαιτούνται σύνθετες και απαιτητικές διεργασίες σε πληροφοριακό επίπεδο. Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, οι εξελίξεις θα είναι θετικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης