Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ιός Δυτικού Νείλου: Ακόμη 10 κρούσματα στη χώρα - Συνολικά 21 τα εγχώρια κρούσματα και 3 θάνατοι ασθενών

Ιός Δυτικού Νείλου: Ακόμη 10 κρούσματα στη χώρα - Συνολικά 21 τα εγχώρια κρούσματα και 3 θάνατοι ασθενών
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 10 νέα κρούσματα
Ακόμη 10 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα, φτάνοντας συνολικά το 2023 τα 21, με τους νοσηλευόμενους να ανέρχονται σε 6, εκ των οποίων οι 2 σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2023 μέχρι τις 8/8 έχουν διαγνωστεί συνολικά 21 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 20 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 10 νέα κρούσματα.
Έχουν καταγραφεί 3 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 78 ετών.
neilos.JPG
Σημειώνεται ότι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό της περιόδου 2023 ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 5 Ιουλίου 2023.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 38 - 87 ετών).

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Την περίοδο 2023, μέχρι τις 8/8, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού  Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας,Θεσσαλονίκης,  Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας.
Η γεωγραφική κατανομή των δηλωθέντων κρουσμάτων με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ, ανά εκτιμώμενο Δήμο έκθεσης, έχει ως εξής:
n2.JPG

Σημειώνεται ότι τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες.
Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια -σχεδόν- βάση κατά την τελευταία 10ετια υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μάλιστα, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων  προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα  κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Κρούσματα παγκοσμίως


Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2023, έως τις 2/8/2023, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Γαλλία και Ουγγαρία (πηγή: ECDC, Weekly updates: 2023 West Nile virus transmission season).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης