Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προκλητικός ο πρόεδρος της Κροατίας: Πήγαν για επεισόδια, αλλά αν η Ελλάδα κρατήσει και τους 100, θα δημιουργηθεί βεντέτα, είναι στρατιωτικός νόμος

Προκλητικός ο πρόεδρος της Κροατίας: Πήγαν για επεισόδια, αλλά αν η Ελλάδα κρατήσει και τους 100, θα δημιουργηθεί βεντέτα, είναι στρατιωτικός νόμος
Τι επισημαίνεται στην επιστολή των γονέων των Κροατών συλληφθέντων
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Zoran Milanović , έλαβε μια αμφιλεγόμενη τουλάχιστον θέση και κατά άλλους προκλητική για τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.
O Κροάτης πρόεδρος το Σάββατο 12 Αυγούστου δήλωσε μεν ότι δεν μπορεί να στηρίξει τους συλληφθέντες Κροάτες οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ γιατί «πήγαν για να κάνουν επεισόδια», απέφυγε ωστόσο να τους αποδώσει τον χαρακτηρισμό «χούλιγκαν».
Σημείωσε μάλιστα ότι είναι πολίτες, που έχουν δικαιώματα ενώ «οι συνθήκες της δολοφονίας δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν έχουν γίνει γνωστές».

Είναι πολίτες…

Όπως επισήμανε επίσης ο Zoran Milanović η Ελληνική Αστυνομία έχει δικαίωμα να τους κρατήσει (πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες) «για πέντε ημέρες.
Το χρονικό αυτό διάστημα λήγει τώρα.
Πρόκειται για 100 άτομα και δεν ξέρουμε αν θα προφυλακιστούν όλοι.

Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν για να κάνουν επεισόδια και εγώ αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω. Αυτή είναι περίεργη συμπεριφορά».
Ωστόσο, τόνισε ότι «είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε μια ζωή δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές».

dN.JPG
Η προειδοποίηση

Έτι περαιτέρω, ο Κροάτης πρόεδρος, σαν να προειδοποιεί την Αθήνα, υποστήριξε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση κρατήσει και τους 100, θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη». Παράλληλα, ο Μιλάνοβιτς απάντησε και για την επιστολή που έστειλαν οι γονείς των συλληφθέντων μέσω της οποίας ζητούσαν την παρέμβαση των αρχών της χώρας.
«Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες.
Αυτή η προθεσμία λήγει τώρα και αν παραταθεί η κράτηση για όλους τους συλληφθέντες που είναι 100 άνθρωποι δεν θα έχει λογική.
Ανεξάρτητα από το γιατί πήγαν στην Αθήνα, που πήγαν για να προκαλέσουν επεισόδια κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το υποστηρίξω, η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι περίεργη.
Δεν παύουν να είναι πολίτες και να έχουν δικαιώματα», ξεκίνησε τις επίμαχες δηλώσεις του ο Κροάτης πολιτικός και συνέχισε:
«Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Έλληνας οπαδός δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, δεν έχουν γίνει γνωστές. Αν οι ελληνικές αρχές κρατήσουν και τους 100 ως προφυλακιστέους, αυτό θα είναι ένας είδος βεντέτας, μια προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης.
Περιμένω ότι πολύ γρήγορα, και αυτό σημαίνει ότι μέσα στις πέντε ημέρες που τους δίνει ο νόμος, οι υπεύθυνοι, αν υπάρχουν, θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν».
Ερωτηθείς για την ανοικτή επιστολή που έστειλαν οι γονείς ορισμένων από τους συλληφθέντες ο Κροάτης πρόεδρος προσπάθησε και πάλι να πιέσει τις ελληνικές αρχές
Αρχικά άφησε αιχμές για τους γονείς λέγοντας: «Αφήστε τους γονείς στην άκρη… Αυτοί που βρίσκονται στην Αθήνα είναι ενήλικες.
Δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί.
Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι έχουν ευθύνη για ό,τι έγινε».
Στη συνέχεια όμως επανέλαβε και πάλι τα ίδια πράγματα για τα δικαιώματα των συλληφθέντων: «Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η αστυνομία μπορεί να θέσει υπό κρατήση 100 άτομα.
Μπορεί να κρατήσει για πέντε ημέρες αυτούς που υποψιάζεται ότι έχουν εμπλοκή κι αυτές ημέρες έχουν περάσει.
Τώρα λοιπόν η συντριπτική τους πλειοψηφία πρέπει να απελευθερωθεί.
Αν τους κρατήσουν όλους θα είναι σαν επιβολή στρατιωτικού νόμου».
Nέα Φιλαδέλφεια: Προφυλακιστέοι από τους κατηγορούμενους του δεύτερου  γκρουπ | ΣΚΑΪ
Η επιστολή των γονέων

Στην επιστολή τους οι γονείς των Κροάτων συλληφθέντων αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Αφού κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όπου ξεκίνησαν οι απολογίες των χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ οι οποίοι εμπλέκονται στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ακούσαμε ότι «βρέθηκαν στην Αθήνα για να δουν τον αγώνα» ή ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία, παρά μόνο κάποια βίντεο από κάμερες», οι οικογένειες των συλληφθέντων φρόντισαν να τα μετατρέψουν σε… επιχειρήματα.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Απευθυνόμαστε σε εσάς ως γονείς παιδιών που έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα. Ως γονείς και οικογενειάρχες, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, ανεξάρτητα από το πού διαπράττεται και από ποιον.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του δικηγόρου Βασίλη Νουλέζα, στην οποία ήταν πολύ επικριτικός στο δικαστήριο και την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την υπόθεση των παιδιών μας, πολιτών της Δημοκρατίας της Κροατίας, είναι προφανές ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και εγγυημένη ασφάλεια στην Ελλάδα.

Το λιντσάρισμα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, παρά το τεκμήριο αθωότητας, δημιουργεί την αντίληψη ότι τα παιδιά μας είναι δολοφόνοι.
Απευθύνουμε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κροατίας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τις συνταγματικές και νομικές τους αρμοδιότητες για να βοηθήσουν τους Κροάτες πολίτες στο εξωτερικό.

Απαιτούμε να εμπλακούν στην υπόθεση αυτή όλες οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας της Κροατίας. Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να εμπλακεί περισσότερο στην υπόθεση, με τακτικές επαφές με τις οικογένειες των κρατουμένων.
Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η επείγουσα αναχώρηση αντιπροσωπείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ελληνική Δημοκρατία.

Παρακαλούμε να κάνετε τα πάντα για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά μας θα λάβουν όλη τη διπλωματική και νομική συνδρομή που συνήθως παρέχεται σε πολίτες μας που συλλαμβάνονται σε ξένη χώρα, ειδικά δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών της Δημοκρατίας της Κροατίας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νεότεροι, το πολύ 18, 19 ή 20 ετών.

Ζητούμε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες σε επίπεδο διπλωματίας και πολιτικής για να τους βάλουν σε μία φυλακή και όχι να τους χωρίσουν.
Αναφερόμαστε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, η οποία εγγυάται το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Από το λιντσάρισμα των ΜΜΕ, καθώς και από τη δήλωση του δικηγόρου Βασίλη Νουλέζα για τη στάση του δικαστή απέναντι στα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είναι προφανές ότι το τεκμήριο αθωότητας σε σχέση με τα παιδιά μας, πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας, απλά δεν υπάρχει.
Ζητάμε να εξασφαλιστεί στα παιδιά μας μια δίκαιη δίκη.
Ζητάμε επίσης να διασφαλιστεί στα παιδιά μας η μέγιστη δυνατή ασφάλεια κατά τη διάρκεια της παραμονής τους υπό κράτηση στην Ελλάδα και οι διπλωματικοί μας εκπρόσωποι να τα επισκέπτονται τακτικά και να ελέγχουν το επίπεδο ασφαλείας.
Ζητάμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντικειμενική ενημέρωση προς το συμφέρον μιας δίκαιης δίκης και της προστασίας των παιδιών μας.
Και τέλος, υπάρχουν μεταξύ των παιδιών μας σοβαρά τραυματισμένα με μαχαιριές από μαχαίρια και άλλα αντικείμενα και απαιτούμε να διωχθούν οι δράστες αυτών των εγκλημάτων κατά των πολιτών της Δημοκρατίας της Κροατίας».

Στους 70 οι προφυλακιστέοι 

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν από τους Ανακριτές και τους Εισαγγελείς Γνωμοδοτήσεων και οι 40 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου και την άγρια δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή οι οποίοι απολογήθηκαν το Σάββατο 12 Αυγούστου με τους συνολικά προφυλακισμένους να φτάνουν τους 70.
Ειδικότερα από τους 39 που θα οδηγηθούν στη φυλακή οι 26 είναι Κροάτες, μέλη των ακροδεξιών Bad Blue Boys και ένας Έλληνας 26 ετών.
Όλοι οι κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους, αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους προσάπτονται, και ισχυρίζονται πως είτε βρέθηκαν τυχαία στο σημείο, είτε βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της… ομάδας τους.
Μεταξύ των προφυλακιστέων και ένας Έλληνας ο οποίος φέρεται να δήλωσε κατα την απολογία του, πως ήταν σε μια ταβέρνα, κοντά στο γήπεδο και έτρωγε με την σύντροφό του. «Ξαφνικά ακούσαμε τη φασαρία και πήγα προς το γήπεδο να δω τι συμβαίνει».
Ανέφερε οτι δεν συμμετείχε στα επεισόδια και τον συνέλαβαν διότι ήταν στο σημείο.
Το Σάββατο 12 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η λήψη DNA από τους 105 συλληφθέντες, καθώς από το νόμο είχαν 48 ώρες προθεσμία, από τη στιγμή που εκδόθηκε η διάταξη για τη λήψη του, για να ζητήσουν οι κατηγορούμενοι, εφόσον το θελήσουν, να παρίσταται στη διαδικασία τεχνικός σύμβουλος
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Κυριακή 13 Αυγούστου, με τους τελευταίους 35 σκληροπυρηνικούς οπαδούς από το σύνολο των 105 που έχουν συλληφθεί, να περνούν το κατώφλι των ανακριτών.
Νέα Φιλαδέλφεια: Προφυλακιστέοι και οι 40 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν...
Ν. Φιλαδέλφεια: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν 12 Κροάτες και ένας Έλληνας από το  γκρουπ των 40 που οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον Ανακριτών
Βρισκόμουν για δουλεια...

Το επιχείρημα ότι βρισκόταν για δουλειά στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας, προέβαλλε στο υπόμνημά του ένας 22χρονος κατηγορούμενος με καταγωγή από την Αλβανία, στην κατοχή του οποίου εντόπισαν οι Αρχές έναν αναδιπλούμενο σουγιά.
«Είμαι ηλεκτρολόγος.
Στις 7/8/2023, ήμουν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για δουλειά. Τελείωσα αργά τη δουλειά. Είχα δώσει ραντεβού με την κοπέλα μου στο σταθμό ΗΣΑΠ “ΠΕΡΙΣΣΟΣ” για να συνεχίσουμε με τρένο με κατεύθυνση τον Πειραιά, με σκοπό να φτάσουμε στο Γαλάτσι.
Η κοπέλα μου ήρθε για μια εβδομάδα από Άνδρο».
Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, που φέρεται να βρίσκεται στο βασικό κλοιό των υπόπτων για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, ισχυρίζεται ότι πήγε στο χώρο των επεισοδίων, έπειτα από τις φωνές και τις φωτοβολίδες, που είδε εκείνο το βράδυ.
«Όσο περίμενα έξω από το σταθμό, άκουσα φωνές, εκρήξεις και φωτοβολίδες και πήγα να δω τι γίνεται.
Δεν συμμετείχα στα επεισόδια.
Ο αναδιπλούμενος σουγιάς που βρέθηκε επάνω μου, είναι για τη δουλειά μου.
Το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου.
Δεν είμαι οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟ, είμαι απλός φίλαθλος.
Πηγαίνω στο γήπεδο, με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου, όποτε βρίσκω φθηνά εισιτήρια.
Ζήτω να γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών μου, να ελεγχθεί το κινητό μου και να μου πάρουν δείγμα dna, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχω καμία σχέση με τα όσα με κατηγορούν».

Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας

«Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί.
Δεν φεύγουν τα νεκρά παιδά.
Μένουν στο σπίτι κι έχουν μια ξεχωριστή προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο που ο πόνος κάτω απ’ τα πλευρά μας δεν είναι πια απ’ τη στέρηση μα από την αύξηση» είναι ορισμένοι από τους στίχους του ποιήματος που χρησιμόποιησε η οικογένεια στο αίτημά της προς τις ανακριτικές Αρχές για Δικαιοσύνη.
Στο έγγραφο που κατέθεσαν στα δικαστήρια οι δικηγόροι της οικογένειας του 29χρονου Μιχάλη ζητείται η διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων και γίνεται λόγος για εγκληματική αμέλεια, αδράνεια, ανοχή και ασυνεννοησία των εμπλεκόμενων ελληνικών αστυνομικών αρχών.
Η Άννα Βλαχοπαναγιώτη βρέθηκε στα δικαστήρια όπου οι συλληφθέντες απολογούνταν για ώρες και μετέδωσε όλες τις εξελίξεις για το έργο των ανακριτικών αρχών. «Όσοι πέρασαν το κατώφλι των τριών ανακριτών κρίθηκαν προφυλακιστέοι» ανέφερε λέγοντας ότι δεν κρίθηκαν πειστικοί οι ισχυρισμοί τους ότι δεν έχουν σχέση με τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.
Οι ίδιοι πάντως αρνούνται την εμπλοκή τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης