Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απίστευτο... με επιβλαβή χημικά τα χάρτινα καλαμάκια, επικίνδυνα για την υγεία

Απίστευτο... με επιβλαβή χημικά τα χάρτινα καλαμάκια, επικίνδυνα για την υγεία
Τα PFAS βρέθηκαν στην πλειονότητα των καλαμακιών που δοκιμάστηκαν και ήταν πιο κοινά σε αυτά που κατασκευάζονταν από χαρτί και μπαμπού, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Food Additives & Contaminants
Τα «φιλικά προς το περιβάλλον» χάρτινα καλαμάκια περιέχουν μακράς διαρκείας και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες, κατέληξε μια νέα μελέτη.
Στην πρώτη ανάλυση αυτού του είδους στην Ευρώπη και μόνο στη δεύτερη στον κόσμο, Βέλγοι ερευνητές εξέτασαν 39 μάρκες καλαμακιών για την ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως πολυ- και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS).
Τα PFAS βρέθηκαν στην πλειονότητα των καλαμακιών που δοκιμάστηκαν και ήταν πιο κοινά σε αυτά που κατασκευάζονταν από χαρτί και μπαμπού, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Food Additives & Contaminants.
Τα PFAS χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καθημερινών προϊόντων, από ρούχα εξωτερικού χώρου μέχρι αντικολλητικά τηγάνια, ανθεκτικά στο νερό, τη θερμότητα και τους λεκέδες.
Ωστόσο, είναι δυνητικά επιβλαβή για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και το περιβάλλον.
Οι συγκεντρώσεις PFAS ήταν χαμηλές και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν μόνο καλαμάκια περιστασιακά, ενέχουν περιορισμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Ωστόσο, το PFAS μπορεί να παραμείνει στο σώμα για πολλά χρόνια και οι συγκεντρώσεις μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.
Διασπώνται πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να επιμείνουν για χιλιάδες χρόνια στο περιβάλλον, μια ιδιότητα που τα έχει οδηγήσει στο να είναι γνωστά ως «για πάντα χημικά».
Έχουν επίσης συσχετιστεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη απόκριση στα εμβόλια, χαμηλότερο βάρος γέννησης, νόσο του θυρεοειδούς, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ηπατική βλάβη, καρκίνο των νεφρών και καρκίνο των όρχεων.
«Τα καλαμάκια από φυτικά υλικά, όπως το χαρτί και το μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό», λέει ο ερευνητής Δρ. Thimo Groffen, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, ο οποίος συμμετέχει σε αυτή τη μελέτη.
"Ωστόσο, η παρουσία PFAS σε αυτά τα καλαμάκια σημαίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια."
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου, έχουν απαγορεύσει την πώληση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των καλαμακιών, και οι παραλλαγές με βάση τα φυτά έχουν γίνει δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης