Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εικόνες αποκάλυψης στον Έβρο: Μεγάλη και άνιση μάχη με τις φλόγες στη Λευκίμμη, αγωνία για το πύρινο μέτωπο

Εικόνες αποκάλυψης στον Έβρο: Μεγάλη και άνιση μάχη με τις φλόγες στη Λευκίμμη, αγωνία για το πύρινο μέτωπο
Στάχτη έγιναν αρχέγονα δέντρα - Καταστράφηκαν φωλιές που διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά.
(upd 7) Με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση -τις τελευταίες ώρες- της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή μειώνεται σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς που από το μεσημέρι του Σαββάτου (2/9/2023) προσέγγισε τον οικισμό της Λευκίμης.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο στην αναχαίτιση του συγκεκριμένου μετώπου το οποίο ανέπτυξε μεγάλη ένταση καθώς διέρχεται από περιοχή με πεύκα συνέβαλε τα μέγιστα η συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των εναέριων μέσων.
Σημειώνεται ότι λίγο μετά 14:30 εστία φωτιάς που εμφανίστηκε πλησίον του στρατοπέδου του Προβατώνα κινήθηκε προς την περιοχή της Λευκίμμης, με αποτέλεσμα την εκκένωση του οικισμού και τη μεταφορά των κατοίκων στη Μαθητική Εστία Σουφλίου.

Το μήνυμα του 112

Σε μήνυμά του το 112  νωρίτερα καλούσε τους κατοίκους της Λευκίμμης να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς το Τυχερό.
«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι στα κινητά τους τηλέφωνα.
Στο νοσοκομείο ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής Χρήστος Λάμπρης, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την κατάσβεση της φωτιάς στον Έβρο.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική υπέστη αλλεργικό σοκ.
.Άμεσα έγινε η μεταφορά του στο νοσοκομείο όπου δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες.
Είναι πλέον καλά και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών επέστρεψε στα καθήκοντά του στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου.


Πρωτοφανής καταστροφή 


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (2/9/2023) επιχειρούσαν στο μέτωπο βόρεια του Σουφλίου.
Νωρίς το απόγευμα η κατάσταση άλλαξε, καθώς η φωτιά στην περιοχή «Ζεστά Νερά» Φυλακτού κοντά στο χωριό της Λευκίμμης μεγάλωσε.
Αυτός ήταν ο λόγος που δόθηκε και εντολή για εκκένωση. Νωρίτερα ένα άλλο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους της Λευκίμμης να είναι σε επιφυλακή.
Όπως ανέφερε η ΕΡΤ παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, ένα μέρος του μικρού πυρήνα που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού έχει καεί με αποτέλεσμα να έχουν γίνει στάχτη αρχέγονα δέντρα και να έχουν καταστραφεί αρκετές φωλιές όπου διαβιούσαν τα σπάνια αρπακτικά που φωλιάζουν στην περιοχή.
Στην περιοχή οι άνεμοι είναι ισχυροί, με βορειοανατολική κατεύθυνση, και με ισχύ 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με το evros – news, έχει καεί ήδη ένα μαντρί και η φωτιά  κινείται προς το χωριό  και το στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας.

mantri.jpg

2_95.jpg

evros_wildfire.JPG
Επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου, 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.
00_23.JPG
Επίσης, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, όπως και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 95 νέες πυρκαγιές στη χώρα.
evros_wildfire_2.JPG

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 4 περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα, Σάββατο 2/9, για 4 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
01_24.JPG
Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).
Στο μεταξύ, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

eu_1.JPG
eu_2.JPG

02_22.JPG
ΕΕ: Ελλάδα δεν είσαι μόνη – Θα συνεχίσουμε να σε βοηθάμε


«Ελλάδα, δεν είσαι μόνη. Συνεχίζουμε να σε βοηθάμε» αναφέρει σε σχέση με τις πυρκαγιές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανάρτησή της στο Twitter.
Σημειώνει ότι «ως απάντηση στις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της ΕΕ, ενεργοποιήσαμε μια τεράστια επιχείρηση μέσω του rescEU στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής έχουν επιστρατευτεί 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από 8 χώρες».
eu_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης