Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Κάλεσμα προς τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις έρευνές τους για Βαξεβάνη-Παπαχρήστο

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Κάλεσμα προς τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις έρευνές τους για Βαξεβάνη-Παπαχρήστο
«Ενώ οι οργανώσεις μας χαιρετίζουν την ταχεία δήλωση καταδίκης της επίθεσης στον Παπαχρήστο από τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνουμε ότι δεν έγινε παρόμοια καταγγελία σχετικά με την επίθεση εναντίον του Βαξεβάνη»
Με σημερινή (4/9) ανακοίνωσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των Ελλήνων δημοσιογράφων Γιώργου Παπαχρήστου και Κώστα Βαξεβάνη και καλεί τις αρχές να διερευνήσουν γρήγορα τις επιθέσεις και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.
Ειδικότερα, μέσω της ανακοίνωσής της, η οργάνωση περιγράφει τα δύο ανησυχτικά περιστατικά επιθέσεων κατά των δημοσιογράφων και τονίζει πως και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες είναι γνωστοί στις ελληνικές αρχές και πως θα πρέπει να παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη.
Το Διεθνές Ινστιτούτο κάνει, δε, ειδική μνεία στην περίπτωση Βαξεβάνη λόγω των «πολυάριθμων ερευνών του για διαφθορά, για τις οποίες έχει δεχθεί πολυάριθμες απειλές και απειλές θανάτου.
Μάλιστα, υπνθυμίζει πως «το 2021 του παρασχέθηκε αυξημένη αστυνομική προστασία αφού η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης για πληροφορίες για συμβόλαιο δολοφονίας που εκδόθηκε σε βάρος του.»
Η οργάνωση δεν παραβλέπει να σχολιάσει και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία φαίνεται πως εγκαλεί για δύο ... μέτρα και σταθμά.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση, «ενώ οι οργανώσεις μας χαιρετίζουν την ταχεία δήλωση καταδίκης της επίθεσης στον Παπαχρήστο από τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνουμε ότι δεν έγινε παρόμοια καταγγελία σχετικά με την επίθεση εναντίον του Βαξεβάνη και της οικογένειάς του προ ημερών.».
Επιπλέον, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου σχολιάζει και την γενικότερη κατάσταση της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι οι υποθέσεις Παπαχρήστου και Βαξεβάνη «υπογραμμίζουν και πάλι την ανησυχητική κατάσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ευρύτερα
Τέλος, η οργάνωση καλεί τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε συλλήψεις και διώξεις, ενώ γνωστοποιεί πως έχει υποβάλει σχετική έκθεση στην Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων.
Η ανακοίνωση υπογράφεται από τις διεθνείς οργανώσεις Τύπου:

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF)

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης