Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σοκ στο Blue Horizon: Νεκρός 36χρονος - Από πνιγμό επήλθε ο θάνατος, είχε τραύματα - Κακουργηματικές διώξεις και για τους 4

Σοκ στο Blue Horizon: Νεκρός 36χρονος - Από πνιγμό επήλθε ο θάνατος, είχε τραύματα - Κακουργηματικές διώξεις και για τους 4
Τεράστια ερωτήματα για τη στάση του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon - Πληροφορίρες αναφέρουν πως ο 36χρονος είχε εισιτήριο
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η υπόθεση με τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, όταν στην προσπάθεια του να επιβιβαστεί στο πλοίο Blue Horizon που ήταν έτοιμο για απόπλου, απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος με αποτέλεσμα να πέσει στην θάλασσα και να χάσει τη ζωή του, τη στιγμή που το πλοίο αναχωρούσε κανονικά για τον προορισμό του.
Μάλιστα, στα διάφορα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ξεκάθαρα πως τα μέλη του πληρώματος που απώθησαν βίαια τον 36χρονο από τον καταπέλτη του πλοίου, δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια να τον σώσουν και να τον τραβήξουν από τη θάλασσα.
Δεν ρίχνουν καν ένα σωσίβιο, δεν επιχειρούν καν να ενημερώσουν τον καπετάνιο του πλοίου να σβήσει τις μηχανές, από τη στιγμή που ο άνθρωπος βρίσκεται στο νερό και στροβιλίζεται, με το πλοίο μάλιστα να ξεκινά κανονικά το ταξίδι του. Από πνιγμό ο θάνατος - Τι έδειξε η νεκροψία 

Οι ιατροδικαστές Σωκράτης Τσαντίρης και Ηλίας Μπογιόκας, διαπίστωσαν ότι αιτία θανάτου είναι «πνιγμός σε έδαφος κάκωσης κεφαλής».
Παράλληλα από την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε πως ο 36χρονος έφερε χτυπήματα στο κεφάλι.
Δηλαδή, όπως φαίνεται από την νεκροψία, ο νεαρός χτύπησε το κεφάλι του -πιθανότατα στον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon μετά τις βάρβαρες σπρωξιές από τα δύο μέλη του πληρώματος που τον απώθησαν μέσα στη θάλασσα.

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία


Οι 4 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 36χρονου βρέθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης στα δικαστήρια Πειραιά, όπου ο εισαγγελέας τους άσκησε δίωξη για κακουργηματικές διώξεις.
Οι ίδιοι πήραν προθεσμία να απολογηθούν το Σάββατο.
Νωρίτερα, η εισαγγελία Πειραιά έδωσε εντολή να συλληφθούν τα δύο άτομα του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon που φαίνονται να απωθούν τον 36χρονο, ο αξιωματικός καταστρώματος και ο πλοίαρχος.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι να δημοσιευτούν στα social media τα διάφορα βίντεο που αποτυπώνουν την εγκληματική συμπεριφορά των μελών του πληρώματος, το πλοίο αποποιούνταν κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας πως ένας πολίτης έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.
Κατόπιν της παρέμβασης της εισαγγελέως, το πλοίο που είχε προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, επέστρεψε στον Πειραιά.
Την προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμενικό, το οποίο παίρνει καταθέσεις και ερευνά τα σχετικά βίντεο.
Ανθρωποκτονία από κοινού

Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασαν το απόγευμα της Τετάρτης 6/9 ο καπετάνιος και τρία μέλη του πληρώματος του Blue Horizon μετά τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά.
Πρόκειται για τον καπετάνιο, τον ύπαρχο, τον λοστρόμο και τον αξιωματικό καταστρώματος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού.


Ποιος ήταν ο 36χρονος


Όσον αφορά τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη, αναφέρεται πως είχε στην κατοχή του εισιτήριο, πως προερχόταν από πολυμελή φτωχή οικογένεια, πως ζούσε με τις δύο αδερφές του στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι της Κρήτης, πως εξυπηρετούνταν από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, πως είχε νοητική υστέρηση και πως έκανε διάφορες δουλειές για να βγάζει τα προς το ζην και πως ταξίδευε συχνά στον Πειραιά.
Σημειώνεται πως έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 το απογευνμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Attica Group: Τι υποστηρίζει για τη δολοφονία του Αντώνη στο Blue Horizon

Η Attica Group σε μια προσπάθεια να διατυπώσει τα δικά της επιχειρήματα και να δώσει διευκρινίσεις για το τραγικό συμβάν, έδωσε στη δημοσιότητα δέκα ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις.
Ειδικότερα, η Attica Group αναφέρει:

1.Γνώριζε ο καπετάνιος τι συνέβαινε στον καταπέλτη; Γιατί δεν σταμάτησε αμέσως το πλοίο και γιατί δεν ρίχτηκε σωσίβιο με σχοινί ή άλλο μέσο προκειμένου να διασωθεί;
Την ώρα που έδωσε την εντολή απόπλου δεν υπήρχε συμβάν στον καταπέλτη. Στη συνέχεια, αντελήφθη άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα από την κάμερα της Γέφυρας. Ήταν λανθασμένες και η εκτίμηση και η απόφαση του πλοιάρχου και μάλιστα έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την εκπαίδευση που έχει λάβει και την πάγια ναυτική πρακτική.

2.Τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον απόπλου του πλοίου; Τηρήθηκαν;

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας και οι διαδικασίες της εταιρείας σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον κώδικα ασφαλούς διαχείρισης προβλέπουν πριν την απόδεση του πλοίου, το κλείσιμο όλων των εξωτερικών ανοιγμάτων συμπεριλαμβανομένου και του καταπέλτη. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν ακολουθήθηκαν.

3.Ποιοι έπρεπε να αντιδράσουν άμεσα όταν έπεσε άνθρωπος στη θάλασσα;

Πέραν του Πλοιάρχου, όλα τα εμπλεκόμενα μέλη του πληρώματος τα οποία είχαν οπτική επαφή με συμβάν.

4.Γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος στο θύμα αφού είχε ήδη ανέβει στον καταπέλτη και ο κίνδυνος ήταν άμεσος;

H απαγόρευση εισόδου του θύματος έγινε με απόφαση Υπάρχου, για λόγους ασφαλείας, καθώς το πλοίο ήταν σε διαδικασία απόπλου και η επιβίβαση είχε ολοκληρωθεί. Η βίαιη απώθηση του δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο.

5.Είχε εισιτήριο το θύμα;

Ναι, είχε εισιτήριο και είχε επιβιβαστεί νωρίτερα στο πλοίο.

6.Τι ώρα ακριβώς απέπλευσε το πλοίο και τι ώρα ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει; Έφυγε νωρίτερα ή είχε καθυστέρηση;

Η προγραμματισμένη αναχώρηση ήταν στις 21:00 και το πλοίο αναχώρησε 21:13.

7.Διεξάγει η εταιρεία τη δικιά της εσωτερική έρευνα και αν ναι πότε ξεκίνησε αυτή και τι έχει δείξει μέχρι στιγμής;

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία έρευνας αμέσως μετά το συμβάν συλλέγοντας στοιχεία. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

8.Γιατί το πλοίο χρειάστηκε 42 ολόκληρα λεπτά για να επιστρέψει στον Πειραιά;
Αναμένουμε πληροφόρηση από το Λιμενικό σχετικά με αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση. Διερευνάται σε συνεργασία με τις Αρχές.

9.Ο Πλοίαρχος είχε προϋπηρεσία και εμπειρία;

Ο συγκεκριμένος Πλοίαρχος είναι διπλωματούχος πλοίαρχος από το 2015. Υπηρετεί στην εταιρεία μας 44 μήνες. Υπηρέτησε 41 μήνες ως Ύπαρχος στην εταιρεία, τους 39 από τους οποίους στο Blue Horizon. Από τον Ιούλιο του 2023 έχει αναλάβει καθήκοντα Πλοιάρχου στο συγκεκριμένο πλοίο.

10.Γιατί ο πλοίαρχος έβγαλε ανακοίνωση ότι το πλοίο πρέπει να καθυστερεί λόγω συμβάντος για το οποίο δεν ευθύνεται το πλοίο;

Η ανακοίνωση που αποδίδεται στο BlueHorizon, και στην οποία φέρεται να ειπώθηκε πως δεν ευθύνεται το πλοίο για το συμβάν στο λιμάνι του Πειραιά δεν έγινε από το BlueHorizon. Η ανακοίνωση έγινε από το παρακείμενο πλοίο ΕΛΥΡΟΣ, το οποίο πήρε εντολή από τις Λιμενικές Αρχές να παραμείνει στο λιμάνι.

Μαρτυρίες επιβατών

Πολλοί επιβάτες τόσο του Blue Horizon όσο και του επιβατηγού Έλυρος, που ξεκινούσε και αυτό τον απόπλου του, περίπου την ίδια ώρα, έγιναν μάρτυρες του περιστατικού.
«Όλοι φωνάζαμε: τι κάνεις; τι κάνεις;
Πέταξαν ψυχρά έναν άνθρωπο στη θάλασσα και γύρισαν και είπαν φεύγουμε.
Δεν έκαναν ούτε μία προσπάθεια, να φωνάξουν βοήθεια, να πετάξουν ένα σωσίβιο.
Απλά φύγαμε.
Το πλήρωμα έλεγε ότι έπεσε μόνος του» ανέφερε ένας εκ των μαρτύρων ενώ άλλοι ανέφεραν πως τα μέλη του πληρώματος δεν έκαναν καμία κίνηση να σώσουν τον 36χρονο.
«Ο κόσμος πάνω φώναζε «ρε παιδιά, τον άνθρωπο!».
Δεν σταμάτησε το καράβι.
Δεν θέλησε με τίποτα να κάνει κράτει» υποστηρίζουν άλλοι επιβάτες.
Το πλοίο αναχώρησε με ένα τέταρτο καθυστέρηση, και ύστερα από μια ώρα περίπου, έμεινε στάσιμο.
Κατόπιν οι επιβάτες ενημερώθηκαν πως επιστρέφουν στον Πειραιά με απόφαση του Λιμεναρχείου.

Τι συνέβη

Στα βίντεο που κυκλοφορούν, εμφανίζεται ένα άντρας να προσπαθεί να επιβιβαστεί στο πλοίο Blue Horizon που έχει λύσει κάβους, αλλά ο καταπέλτης του δεν έχει ξεκολλήσει ακόμα από την προβλήτα.
Ο 36χρονος έχει καταφέρει να ανέβει στον καταπέλτη, αλλά δύο μέλη του πληρώματος τον σπρώχνουν και επιχειρούν να τον απωθήσουν από το να επιβιβαστεί.
Τελικά ο 36χρονος από τους διαπληκτισμούς και τις απωθήσεις, έχει βρεθεί στα όρια του καταπέλτη που αναδιπλώνεται και πέφτει στην θάλασσα, όπου παρασύρεται από τα απόνερα των κύριων μηχανών του πλοίου που αναχωρεί κανονικά.
Αρχικά ο 36χρονος φαίνεται να μπορεί να κρατηθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά στη συνέχεια χάνεται από τους στροβιλισμούς των νερών.

Τι λέει η Attica Group

Από την πλευρά της η Διοίκηση της Attica Group στην οποία ανήκει το πλοίο με ανακοίνωσή της δηλώνει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος.

Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός και φρίκη - Σήμα κινδύνου για την κοινωνία

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook για τη δολοφονία του 36χρονου από το πλήρωμα του πλοίου Blue Horizon στον καταπέλτη του πλοίου.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την απώλειά του, σήμα κινδύνου αλλά και αφύπνισης για την κοινωνία.
«Το χθεσινό γεγονός της ντροπής δεν εκφράζει τη χώρα που θέλουμε.
Και πιστεύω ότι καμιά Ελληνίδα και κανένας Έλληνας δεν θα ήθελε να το δει ως εικόνα του στον καθρέφτη της πραγματικότητας», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Όπως όλοι μας, σήμερα, νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική.
Δεν θα αναφερθώ σε όσα η Δικαιοσύνη και το κράτος ερευνήσουν και θα εντοπίσουν. Ή στους ενόχους που θα τιμωρηθούν για την υπόθεση.
Όλα αυτά θα γίνουν. Αλλά, δυστυχώς, δεν αρκούν για το βάρος των στιγμών.
Στέκομαι ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή η τραγωδία: έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία.
Που τελικά γίνεται βία. Και έτσι ξαφνικά, χάνεται ένα παιδί της διπλανής μας πόρτας…
Όπως όλοι, είμαι δίπλα στην οικογένεια του θύματος. Ξέρω, όμως, ότι τίποτα δεν τον φέρνει πίσω για να ακούσει τη συγγνώμη ενός συλλογικού αναστοχασμού.
Η απώλειά του, ωστόσο, παραμένει ένα σήμα κινδύνου, αφύπνισης και ανάταξης.
Το χθεσινό γεγονός της ντροπής δεν εκφράζει τη χώρα που θέλουμε.
Και πιστεύω ότι καμιά Ελληνίδα και κανένας Έλληνας δεν θα ήθελε να το δει ως εικόνα του στον καθρέφτη της πραγματικότητας.
Στη μνήμη του Αντώνη, λοιπόν, η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της.
Αλλά και καθένας ας υπηρετήσει υπεύθυνα τον ρόλο που του αναλογεί. Αλληλέγγυος με τους γύρω του.
Γιατί αγαπώ τη ζωή και τον τόπο, σημαίνει αγαπώ τους ανθρώπους».


Αδιανόητες δηλώσεις Βαρβιτσιώτη για το έγκλημα στο Blue Horizon - «Εξισώνει τους θύτες με το θύμα» - ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ να καταδικάσει

Οργή προκαλεί η δήλωση που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για την υπόθεση του Blue Horizon και τον τραγικό χαμό του 36χρονου Αντώνη, τον οποίο έσπρωξαν μέλη του πληρώματος του πλοίου και ως αποτέλεσμα πνίγηκε στα νερά του Πειραιά.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε συγκεκριμένα: «Εγώ θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία».
Η επίμαχη δήλωση δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων των πολιτών στα social media αλλά και την παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλά για «εξίσωση θύματος με θύτες» από τον υπουργό.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εξαπέλησε σφοδρά πυρά εναντίον του λέγοντας μάλιστα: «Η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει με τις ασυναίσθητες βαρονίες»

«Είχαμε ενημέρωση ότι κάποιος άνθρωπος γλίστρησε και βρέθηκε στη θάλασσα»

Σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε επίσης ότι «ο ύπαρχος ήταν μπροστά» και επιβεβαίωσε ότι «ο καπετάνιος σε αυτά τα πλοία έχει εικόνα του καταπέλτη» απ' όπου έπεσε ο 36χρονος. 
Αναφερόμενος στην αποχώρηση του πλοίου παρ' όλο που ο 36χρονος ήταν μέσα στη θάλασσα ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Η πρώτη ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι κάποιος άνθρωπος γλίστρησε και βρέθηκε στη θάλασσα. Συνήθως δε χρειάζεται να γυρίσει το πλοίο για να διαχειριστεί το περιστατικό αλλά το πλοίο αναγκάστηκε να γυρίσει από τη στιγμή που υπήρξαν οι πρώτες κατηγορίες και επικοινωνίες ανθρώπων που είπαν ότι είδαμε να τον σπρώχνουν στη θάλασσα».  

Κακουργηματικές διώξεις ασκούνται στον καπετάνιο και τους άλλους τρεις 

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος πρόκειται να ασκηθούν στους τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση του Blue Horizon.
Ειδικότερα, κατηγορίες απαγγέλλονται για τον καπετάνιο, τον ύπαρχο, τον λοστρόμο και τον αξιωματικό του καταστρώματος.
Ο καπετάνιος από κοινού με τα άλλα 4 μέλη του πληρώματος αναμένεται να κατηγορηθούν κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Υπενθυμίζεται πως το σοκαριστικό περιστατικό έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Τρίτης (05/09), όταν ο άτυχος άνδρας αποπειράθηκε να επιβιβαστεί στο πλοίο με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης.
Τα μέλη του πληρώματος τον έσπρωξαν ενώ βρισκόταν στον καταπέλτη καθώς σηκωνόταν, με αποτέλεσμα o 36χρονος να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί.
Εντωμεταξύ το πλοίο της Blue Star αναχώρησε κανονικά αν και επέστρεψε στον Πειραιά μετά από μια ώρα εν πλω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης