Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εθνική τραγωδία: Έξι νεκροί από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel – Ασύλληπτη καταστροφή στη Θεσσαλία

Εθνική τραγωδία: Έξι νεκροί από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel – Ασύλληπτη καταστροφή στη Θεσσαλία
Σβήστηκαν από τον χάρτη ολόκληρες περιοχές στη Θεσσαλία - Βρέθηκαν οι έξι αγνοούμενοι - Έξι οι νεκροί
Σχετικά Άρθρα
( συνεχές upd) Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας προσλαμβάνει το σφυροκόπημα της χώρας και ειδικά της Θεσσαλίας από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, που απέδειξε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη.
Νεκροί, εγκλωβισμένοι και δραματικές διασώσεις χάρη στη συμμετοχή του στρατού συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους έξι ύστερα κι από τον εντοπισμό των σορών δυο γυναικών στο χωριό Αστρίτσα της Καρδίτσας .
Νωρίτερα είχε εντοπιστεί νεκρός άντρας μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού.
Οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ ανέσυραν τη σορό του άντρα η οποία στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο κτηνοτρόφος είχε δηλωθεί στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενος από τον αδερφό του. Συνολικά έξι νεκροί

Πρώτο θύμα ήταν ένας 50χρονος που καταπλακώθηκε χθες το πρωί από τοίχο σε περιοχή του Άνω Βόλου, δεύτερο θύμα μια 87χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σήμερα μέσα σε σωρούς χωμάτων στην Πάλτση του Νοτίου Πηλίου.
Νεκρός εντοπίστηκε ένα ηλικιωμένος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας.

Τον άτυχο 82χρονο είχε καταπλακώσει ένα όχημα που παρασύρθηκε από το ορμητικά νερά λόγω της κακοκαιρίας. Για την ανάσυρση της σωρού του 82χρονου επιχείρησαν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα.
Τέταρτο θύμα από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας, καθώς εντοπίστηκε νεκρός ο 49χρονος κτηνοτρόφος από το Πετρωτό Δομοκού.
Τα τελευταία θύματα ήταν οι δύο γυναίκες από την Αστρίτσα.

thessalia_1.jpg
Βρέθηκαν οι έξι αγνοούμενοι

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν μαζί με άλλα 21 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένα μωρό.
Επίσης, διασώθηκαν 25 άτομα από τη Μεταμόρφωση, το χωριό που επίσης έχει θαφτεί κάτω απ' τα λασπόνερα, και άλλα 14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων.
«Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης κι όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι - σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά», είπε ο υπουργός.


Επικίνδυνα ανέβηκε η στάθμη του Πηνειού Ποταμού - Απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην πλημμυρική ζώνη ζητά ο δήμος Λαρισαίων

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).
Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

pinios.JPG
thessalia_2.JPG
Μήνυμα του 112 για Πηνειό

Μήνυμα του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται εντός πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού ποταμού στα όρια του δήμου Λαρισαίων προκειμένου να απομακρυνθούν λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:
«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Απεγκλωβισμός διά θαλάσσης δεκάδων τουριστών στο νότιο Πήλιο


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.
Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί (5/9) πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.
4_62.jpg
Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι' αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν.
3_170.JPG

Απεγκλωβισμοί ατόμων στη Μαγνησία υπο την εποπτεία του Λιμενικού

Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό,Πλατανιάς και Χόρτο νομού Μαγνησίας προχώρησε επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπό την εποπτεία πλωτού λιμενικού και υπό τον συντονισμό του Ενιαίο Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.
Επίσης, από την παραλία Μηλίνα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από δύο πλωτά του λιμενικού.
Ολα τα άτομα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Βόλου.
Στο λιμάνι του Βόλου αναμένεται να καταπλεύσει και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 090.
Επιπλέον η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισε και μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αγ.Τριάδα.


4a_2.jpg

Πυροσβεστική: Συνολικά 1791 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων - 6.284 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων



Συνολικά 1791 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από προχθές ,Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.284 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
10_16.jpg

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.305 κλήσεις, εκ των οποίων:

- στη Μαγνησία, 2.250 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 630 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα

- στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 305 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 124 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 125 άτομα

- στην Καρδίτσα, 1050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 230 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 360 άτομα

- στα Τρίκαλα, 580 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 83 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 340 άτομα

- στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023  (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

ekskafeas_2.jpg
9_20.jpg
 Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:

- σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα

- στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 252 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 142 άτομα

- στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημείο 1 άτομο
ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΛΟΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023  (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

reuters_1_1.JPG
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

- στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

- στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

- στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

- στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:

- Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων

- Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 8 άτομα

- Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 71 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

- Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 5 αντλήσεις υδάτων

- Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων

reuters_2.JPG
Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:

- Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

- Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων

Επίσης, εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 έχουν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, από εναέριους διασώστες, 110 άτομα και συγκεκριμένα:

- 24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλο από Αγία Τριάδα Καρδίτσας

- 28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας

- 25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας

- 1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας

- 11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας

- 15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

- 4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας

- 2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας
11_13.JPG

ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Κοπέρνικος για την αποτύπωση εικόνων των πλημμυρών από την Θεσσαλία-Επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια αν χρειαστεί


To ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος» ενεργοποιήθηκε έτσι ώστε να καταγραφούν οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και ειδικότερα, η Θεσσαλία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για τη διαχείρισης κρίσεων, Balazs Ujvari ερωτηθείς σχετικά.
«Δυστυχώς πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι οι φωτιές , αλλά πλημμύρες.
Παρακολουθούμε πολύ στενά. Λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για την ενεργοποίηση του συστήματος «Κοπέρνικος». Αυτό έγινε πριν από δύο ημέρες και φυσικά παρέχουμε δορυφορικές εικόνες έτσι ώστε να μπορέσουν οι αρχές να καταγράψουν την περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες και εδώ αναφέρομαι στην Θεσσαλία» σημείωσε. Τόνισε τέλος ότι θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια εάν χρειαστεί.
ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΛΟΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023  (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

Απέραντη λίμνη ο θεσσαλικός κάμπος

Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο Θεσσαλικός κάμπος, και πλέον και ο κάμπος της Καρδίτσας. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.
Ο Βόλος παραμένει για τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ στο Πήλιο οι κάτοικοι είναι αποκομμένοι. Δύσκολες ώρες για τις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας καθώς φούσκωσε χείμαρρος με αποτέλεσματα να πλημμυρήσουν αρκετά σπίτια.
Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο, με δρόμους που έχουν κλείσει, ενώ τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.
5_26.jpg

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Σποράδες, Καρδίτσα, Τρίκαλα καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων Θεσσαλίας. Πολλά τα προβλήματα επίσης στη Φθιώτιδα και στις Ροβιές Ευβοίας.
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, στους νόμους Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας αλλά και στο Βόλο εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία Daniel, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.
Επιπλέον, όπως είπε, «τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Αργολίδας ειδικότερα στις περιοχές Ναυπλίου, Τροιζήνας, Κρανιδίου, Πόρτο Χέλι, Νέα Επίδαυρος, Σπέτσες, στους νομούς Αρκαδίας, στο 'Αστρος, στο νομό Λακωνίας, στην περιοχή της Νεάπολης, στο νομό Αττικής, ειδικότερα τα νότια προάστια και ανατολικά προάστια και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ειδικότερα στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Βόλου εκεί που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο».

6_32.jpg
Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας επιχειρούν 155 συνεργεία με 480 άτομα προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Επίσης συνδράμουν δυνάμεις από την 1η, την 2η, την 7η, την 8η, την 5η, την 6η και την 4η ΕΜΑΚ με προσωπικό διασωστικό και διασωστικές λέμβους.
Σε συνεργασία με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τόνισε ο κ. Πουρναράς, γίνεται προσπάθεια για προσέγγιση σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα και προσέθεσε ότι ήδη από το μεσημέρι που το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και η από αέρος διάσωση και ήδη ένα ελικόπτερο Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος με διασώστες απεγκλώβισε μία γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα από την περιοχή της Αγίας Τριάδος.

8_29.jpg

Πάνω από χίλια άτομα στο δημαρχείο Βόλου για να πάρουν εμφιαλωμένο νερό - Μιάμιση ώρα η αναμονή

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται αυξημένη η προσέλευση των Βολιωτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου προκειμένου να προμηθευτούν δωρεάν εμφιαλωμένα νερά, τα οποία προσφέρει ο Δήμος, καθώς η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα έχει διακοπεί λόγω των μεγάλων καταστροφών που έχει υποστεί από την κακοκαιρία.
Οι Βολιώτες με κάθε μέσο φτάνουν στο δημαρχείο και παίρνουν εξάδες με εμφιαλωμένα νερά.


Προβληματική η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Προσπάθειες να αποκατασταθεί η πρόσβαση και τα προβλήματα που προκάλεσε στα νοσοκομεία Θεσσαλίας η κακοκαιρία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στο νοσοκομείο Βόλου.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πρόσβαση είναι ελεύθερη και λειτουργούν όλα τα τμήματά του.
Υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος και όπου χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες.
Ειδικότερα για την τροφοδοσία με νερό, και σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα, αυτή πραγματοποιείται με βυτιοφόρα και έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτών.
Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου 13 άτομα.
Προβλήματα, μικρότερης έντασης, προκλήθηκαν και στα άλλα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης