Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία, με 11 νεκρούς, 6 αγνοούμενους και τρομερές καταστροφές - Εφιαλτικά σενάρια για τα θύματα

Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία, με 11 νεκρούς, 6 αγνοούμενους και τρομερές καταστροφές - Εφιαλτικά σενάρια για τα θύματα
Αγωνία για τους αγνοούμενους -  Ήχησε το 112 για το Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Δραματικές ώρες στη Θεσσαλία, καθώς η κακοκαιρία  Daniel  στο πέρασμά της άφησε πίσω της καταστροφικές πλημμύρες και 10 νεκρούς, αλλά και 7 αγνοούμενους, με έντονη την ανησυχία πως ο αριθμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. 
 Η Θεσσαλία έχει μετατραπεί  σε μια απέραντη λίμνη και δεκάδες χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη - εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 720.000 στρέμματα - , ενώ έκλεισε η Εθνική Οδός, στο ύψος της Λάρισας, λόγω της πλημμύρας του Πηνειού. Σπίτια έχουν "βουλιάξει" μέσα στα νερά και οι κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ψηλότερους ορόφους ή στις ταράτσες των σπιτιών τους και να ζητούν βοήθεια, πόσιμο νερό και φαγητό.  Οι εικόνες με τη διάσωση των πολίτων με βάρκες είναι συγκλονιστική ενώ «χάθηκαν» κάτω από το νερό ολόκληρες συνοικίες.
Ήδη, η στάθμη του Πηνειού έχει φτάσει στα 10 μέτρα,  γεγονός που συντηρεί και την ανησυχία των αρμόδιων αρχών, οι οποίες κάνουν λόγο για ένα ακόμα κρίσιμο 24ωρο, τη στιγμή που σπάνε αναχώματα και νέες περιοχές, όπως ο Βρυότοπος και ο Αμπελώνας, μπαίνουν στη ζώνη του κινδύνου. Εκφράζονται φόβοι ότι αν ανέβει και άλλο η στάθμη του Πηνειού, θα φτάσει το νερό μέσα στην πόλη της Λάρισας.
Το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου 9/9/ ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι η στάθμη των υδάτων σε Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Ιπποκράτη έχει ανεβεί στα 2,5-3 μετρά.
Υπογράμμισε ότι σήμερα, Σάββατο 9/9, οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην Πηνειάδα Τρικάλων.

Σημειώνεται ότι δημιουργήθηκε Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.
Είναι συνεχείς είναι οι προσπάθειες ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης που καταβάλλουν πυροσβέστες και εθελοντές, μαζί με δυνάμεις του στρατού και ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα, αλλά και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι.
Επιπλέον, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιηθεί η στάθμη του.
Την  εκτίμηση ότι το κόστος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel μπορεί να φτάσει και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ διατύπωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο το Σάββατιο 9/9  για ακραίο φυσικό φαινόμενο, που ήταν ένα φαινόμενο χιλιετίας.

Έξι μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι

Στους έξι ο αριθμός των αγνοουμένων από την κακοκαιρία Daniel σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Ειδικότερα:

1. Από 5-09-2023, αγνοείται ένας (1) 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου

2. Από 7-09-2023 αγνοούνται δύο (2) Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου

3. Στις 09-09-2023, αγνοείται ένας (1) ανάμεσα στους οικισμούς 'Αγιος Δημήτριος και Πέτρινο.

4. Στις 09-09-2023, αγνοούνται δύο (2) άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιος της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Νεκρός ο ένας αγνοούμενος -  Εντοπίστηκε η σορός του στην Εύβοια

Τραγικό τέλος φαίνεται πως είχε η αναζήτηση του 77χρονου, που μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου (9/9/2023) ήταν στις λίστες με τους αγνοούμενους της κακοκαιρίας που πλήττει Θεσσαλία.
Σύμφωνα με το evima, στον άτυχο 77χρονο φαίνεται πως ανήκει η σορός που βρέθηκε νωρίτερα σε παραλία της Εύβοιας και συγκεκριμένα, στην παραλία των Ελληνικών, στη θέση Τουρκονέρι.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τη μέση και πάνω φορούσε ρούχα και εντοπίστηκε από περαστικό, στις 5 το απόγευμα και αμέσως ενημέρωσε το λιμεναρχείο.
Ο άτυχος άνδρας χάθηκε από την Πάλτση, στο Πήλιο εν μέσω της κακοκαιρίας και τη σορό του αναγνώρισε η γυναίκα του από φωτογραφίες που της έδειξαν.

350 διασώσεις τις τελευταίες ώρες - Καταιγισμός μηνυμάτων 112

Σε 350 διασώσεις έχουν προχωρήσει επίγειες και εναέριες δυνάμεις από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το Σάββατο (9/9/2023)
όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που έγινε από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.
Συνολικά, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, από τις 7 το πρωί της Τρίτης (5/9) έως τις 7 το πρωί του Σαββάτου (9/9) έχουν πραγματοποιηθεί 2806 διασώσεις πολιτών ενώ έχουν καταγραφεί 7700 συμβάντα.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι συνεχείς και αδιάλειπτες είναι οι επιχειρήσεις με ελικόπτερα και πλωτά μέσα για διασώσεις πολιτών καθώς επίσης και με drone για παροχή τροφής, νερού, κλινοσκεπασμάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπου δεν υπάρχει ευκολία πρόσβασης.
Επιπρόσθετα ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι τις τελευταίες ώρες ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές και ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στις εκβολές του και πιο συγκεκριμένα προς την ανατολική και νότια πλευρά, δηλαδή την δίοδο προς τη λίμνη Κάρλα καθώς επίσης και στις βορειοανατολικές εκβολές του.

Γι' αυτόν τον λόγο, όπως σημείωσε έχουν εκδοθεί πέντε μηνύματα από το 112 και πιο συγκεκριμένα:

• 14:08 για απομάκρυνση των κατοίκων από Ομορφοχώρι προς Πλατύκαμπο.
• 15:45 προειδοποιητικό μήνυμα ετοιμότητας για τους κατοίκους των περιοχών Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός.
• 16:02 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγγαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί-Λουτρό και Κουλούρα.
• 16:59 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι και Μελισσά.
• 17:18 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή.
 
112-κλ.JPG



Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής Νάματα, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τη Λάρισα μέσω Γλαύκης, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Συνολικά πάνω από 3.440 διασώσεις

Συνολικά 3.443 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 07:00 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου τις 20:00 το βράδυ, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.702 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Μεγαλύτερο από 750.000 στρέμματα το πλημμυρικό πεδίο


«Οι πυροσβέστες μας όλο το βράδυ επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα. Μιλάμε για ένα τεράστιο πλημμυρικό πεδίο έκτασης περισσότερα από 750.000 στρέμματα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια πολύ μεγάλη επιχείρηση, η οποία έχει να κάνει και με το Πυροσβεστικό Σώμα και με την Ελληνική Αστυνομία, τον Ελληνικό Στρατό. Όλοι από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γ. Αρτοποιός.
Πρόσθεσε ότι «έχουμε δεχτεί περισσότερες από 7.800 κλήσεις. Έχουν διασωθεί συμπολίτες μας προς ασφαλή σημεία, περισσότεροι από 2.850, και η από αέρος διάσωση αφορά περισσότερους από 430 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή όλα τα εναέρια μέσα μεταφοράς προσωπικού, τα ελικόπτερα δηλαδή του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν διατεθεί για τον σκοπό της. Έχουμε μετατρέψει τα ελικόπτερα μας μεταφοράς προσωπικού πυροσβεστικού προσωπικού στη διάσωση των συμπολιτών μας».

Λέκκας (ΟΑΣΠ): Ακραίο φυσικό φαινόμενο χιλιετίας – Προέχει η διάσωση των πολιτών

«Μετά από αυτό το ακραίο φυσικό φαινόμενο, που ήταν ένα φαινόμενο χιλιετίας και με το δεδομένο ότι μέσα σε 4 χρόνια εκδηλώθηκαν δύο φαινόμενα χιλιετίας, είχαμε και τον «Ιανό» πριν 3 χρόνια, υπάρχει μία γενική εν πάση περιπτώσει σκέψη και προβληματισμός για το πώς θα μπορέσουμε να δομήσουμε την επόμενη μέρα. Βεβαίως προέχει. αυτό που γίνεται σήμερα η διάσωση των πολιτών, η ανακούφιση από την ταλαιπωρία και η ταχεία επάνοδος στην κανονικότητα, αλλά υπάρχουν διάφορα θέματα», τόνισε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, για την κακοκαιρία Daniel.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πως υπάρχουν διάφορα θέματα και αυτά είναι «τα θέματα της τροφοδοσίας και της υποστήριξης αυτού του πληθυσμού άμεσα, πράγμα το οποίο έχει δρομολογηθεί. Είναι τα θέματα της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, είναι τα θέματα της κοινωνικής συνδρομής, είναι τα θέματα της προσωρινής ή ημιμόνιμης κατοικίας, Είναι όλα αυτά που θα βελτιώσουν τις συνθήκες των συμπολιτών μου γιατί κατάγομαι από την Καρδίτσα και αυτά έχουν δρομολογηθεί. Από εκεί και πέρα όμως , μπαίνουν θέματα υποδομών, μπαίνουν θέματα επαναφοράς και ανάπτυξης περιοχής σε διάφορα επίπεδα».
Κληθείς να μιλήσει για τη γεωεδαφολογική αλλαγή που ενδεχομένως να έχει γίνει στη Θεσσαλία, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «είναι ένα θέμα καθαρά περιβαλλοντικό, είναι ένα θέμα καθαρά αγροτικό, ένα θέμα που αγγίζει και άλλες παραμέτρους, δεν είναι μονάχα οικονομικό κλπ.».
«Θεωρώ ότι ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος όλη αυτή η διαδικασία εντάσσεται μέσα στις φυσικές διεργασίες, που για το γεωλογικό χρόνο είναι φυσιολογικές. Δηλαδή ο Θεσσαλικός κάμπος διαμορφώθηκε από τεράστια τέτοια γεγονότα τα τελευταία δύο εκατ. χρόνια. Συνεπώς, εμείς βλέπουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον σήμερα, αλλά τις βλέπουμε κάτω από τη δική μας οπτική, την οπτική της ζωής των 50, των 100 χρόνων το πολύ. Όμως είναι ένα φαινόμενο καθαρά περιβαλλοντικό, που διαμόρφωσε τον Θεσσαλικό κάμπο, που τον έκανε τόσο παραγωγικό και που είναι αυτός που είναι σήμερα με τη μεγάλη ανάπτυξη», όπως είπε
Σημείωσε ότι «πρόσκαιρες επιπτώσεις θα υπάρχουν στην παραγωγή, στην αγροτική παραγωγή, η οποία καταστράφηκε, η οποία θα δυσκολευτεί αμέσως μετά να ανακάμψει γιατί έχουμε τα φερτά υλικά, τα οποία σκεπάζουν το γόνιμο έδαφος».
Σχετικά με το εάν έχει τεθεί θέμα οριστικής μετοίκησης και μη δημιουργίας ξανά των οικισμών που επλήγησαν, ο κ. Λέκκας υπενθύμισε ότι «είναι ένα θέμα αυτό το οποίο έχει τεθεί το παρελθόν στο τραπέζι και ιδίως μετά τους σεισμούς του 1995 στην Κοζάνη – Γρεβενά, όπου ήταν 20 – 30 οικισμοί που έπαθαν σημαντικές βλάβες, από 10 – 20 σπίτια ο κάθε οικισμός, και κάναμε μία προσπάθεια συνένωσης αυτών των οικισμών τότε, προκειμένου να πάνε σε ασφαλείς περιοχές και να είναι οι οικισμοί πιο δυναμικοί, με τα σχολεία τους κλπ.».
Εξήγησε πως «εν μέρει απέδωσε, εν μέρει δεν απέδωσε. Και γιατί; Γιατί συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή είναι άνθρωποι, οι οποίοι είναι δεμένοι με το χώρο, είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν».
«Βεβαίως, αυτό μπορεί να επιχειρηθεί σε κάποιες οικιστικές μονάδες μικρές, προκειμένου να γίνουν πιο δυναμικές, πιο ασφαλείς καταρχήν γιατί αυτό είναι το κυριότερο και στη συνέχεια να δούμε την όλη διαδικασία. Είναι θέματα σχεδιασμού, ανάπτυξης και είναι το κυρίαρχο θέμα που μπαίνει και στη θεωρία διαχείρισης καταστροφών. Τελικός στόχος είναι να καταστήσουμε τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί πιο ανθεκτικές στα επόμενα φαινόμενα», συμπλήρωσε.
Σημείωσε δε, πως εκτός από το ύψος της βροχής καθοριστικό ρόλο παίζουν « η υδρολογική λεκάνη, η ανάπτυξη των ρευμάτων, είναι ο τύπος ανάπτυξης των ρεμάτων, τα γεωλογικά κριτήρια, είναι οι χρήσεις γης, είναι ο προσανατολισμός του πρανούς. Είναι πάρα πολλά θέματα, τα οποία ουσιαστικά επιτρέπουν να αναπτυχθούν καταστροφικά φαινόμενα. Και δεν είναι μόνο η έντονη βροχόπτωση σαν βροχόπτωση, είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι η διάβρωση, είναι η κατολίσθηση, οι θαλάσσιες πλημμύρες[…] Η κάθε περιοχή πρέπει να μελετάται διαφορετικά. Έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία πάνω σε αυτό, έχουμε κάνει αρκετές προσπάθειες σε αρκετές περιοχές της χώρας».

Συναγερμός στη Λάρισα 

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί  η Λάρισα λόγω των ανησυχιών υπερχείλισης του Πηνειού, ενώ ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν σπεύσει προς συνδρομή πολιτών για τον απεγκλωβισμό τους καθώς αρκετές συνοικίες έχουν πλημμυρίσει.
Περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά της πόλης και στις όχθες του Πηνειού έχουν ήδη βυθιστεί στο νερό που σε ορισμένα σημεία φτάνει ακόμα και στα 2,5 μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των 20 χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό.
Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.
 Ολόκληρη η πόλη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πλημμύρας καθώς η στάθμη του Πηνειού είναι στα 10 μέτρα.
thess4_1.JPG
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, Γ. Αλεξούλης «15.000 σακιά με άμμο και χαλίκι θα διαθέσουμε σήμερα, χθες δώσαμε 25.000 για να σταθεροποιήσουμε αναχώματα στο ποτάμι και γύρω από οικοδομικά τετράγωνα», ενώ «έχουμε διαθέσει κάθε δυνατή υποδομή για τη φιλοξενία ανθρώπων, που μεταφέρονται από τα σπίτια τους, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, χώρους εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι στις περιοχές Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, τώρα ζητούν να τους μεταφέρουμε».
Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων των δύο περιοχών και ήδη ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της.
Αντίστοιχες μετακινήσεις κατοίκων γίνονται και από άλλες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.
Στον 'Αγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν για να προμηθεύσουν νερό όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η στάθμη του νερού που υπερχείλισε από τα φρεάτια και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης.
Στη συνοικία Νέα Σμύρνη επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.

Έκλεισε η Εθνική Οδός, στο ύψος της Λάρισας, λόγω της πλημμύρας του Πηνειού

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, διακόπηκε νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου 9/9 λόγω του μεγάλου όγκου νερού που υπάρχει στην περιοχή.
Αργότερα, μετά τις 9 το πρωί διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων προς Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.
Επίσης ότι έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:
από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας & από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).
Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.
Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα.
Δωρεάν και στα δύο ρεύματα θα είναι η διέλευση των οχημάτων από σήμερα Σάββατο, έως τη Δευτέρα 11/9 στις 6 ο πρωί από τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό και στα δύο ρεύματα, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.
Η απόφαση ελήφθη με σκοπό τον περιορισμό του κόστους μετακίνησης, λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ, μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της κακοκαιρίας και με δεδομένη την επιπλέον επιβάρυνση, που θα προκύψει από την εναλλακτική αυτή διαδρομή.
Στο μεταξύ, ακυρώθηκαν  τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών IC50/51 που θα εκτελούνταν με λεωφορεία, λόγω κλειστής Εθνικής Οδού στο ύψος της Λάρισας, κατόπιν εντολής της Αστυνομίας, εξαιτίας της πλημμύρας.
ht_1.JPG
Πυροσβεστική: Συνολικά 5.427 κλήσεις και πάνω από 2.100 διασώσεις στην Θεσσαλία

 Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5/9 έως σήμερα, Σάββατο 9/9, την ίδια ώρα, έχει δεχτεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:
-στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
-στην Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
-στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα
-στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
-στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
purosvst.JPG
Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, από την Πέμπτη 7/9 μέχρι χθές, Παρασκευή 8/9, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.
Από αυτές:
-110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και
-310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.
Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή.

Στους 10 οι νεκροί

Οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω της εικόνας που παρουσιάζει ο Πηνειός ποταμός που έπληξε κυρίως τα χωριά Γιάννουλη και Τύρναβο, καθώς και περιοχές του Δήμου Λάρισας.
Αυτοί είναι οι νεκροί:
1. Στις 5-09-2023 άνδρας 51 ετών που παρασύρθηκε στον Άγια Αικατερινη Βόλου
2. Στις 6-09-2023 γυναίκα 87 ετων στο Πάλτση Πηλίου
3. Στις 6-09-2923 άνδρας 82 ετών στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας
4. Στις 7-09-2023 51 ετών στο Πετρωτό Δομοκού
5. Στις 7-9-2023 2 ηλικιωμένες (75 και 85) από οικία στην Αστρίτσα
6. Στις 8-09-2023 μια ηλικιωμένη στη Μαραθέα από οικία 7.
Στις 8-09-2023 δυο γυναίκες από δύο διαφορετικές οικίες στον Παλαμά, η μια πνιγμένη και η άλλη καταπλακωμένη
8. Στις 8-09-2023, μια γυναίκα από την παραλία Θεοτόκος πλησίον του οικισμού Λυρή στο νοτιοανατολικο Πήλιο.
thess7.JPG
Αγνοούμενοι

Είναι χαρακτηριστικό πως κανείς δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος είναι ο αριθμός των αγνοούμενων.
Πολλοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα βρουν μόλις υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων ή μόλις καταφέρουν να φτάσουν σε περιοχές που είναι ακόμα απροσπέλαστες.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενους στη Μεταμόρφωση στην Καρδίτσα και ήδη σύμφωνα με την ΕΡΤ είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Βλοχός.
Έχουν διασωθεί 50- 60 άνθρωποι που ήταν εγκλωβισμένοι επί τέσσερις ημέρες.
thess2_1.JPG
Απέραντη λίμνη η Θεσσαλία – Πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα


Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί η Θεσσαλία καθώς σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι περίπου 720.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.
Βάσει των στοιχείων αυτών, το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, ενώ στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962. Ο
Η κακοκαιρία Daniel ξεπέρασε κατά πολύ τα ύψη βροχόπτωσης του κυκλώνα Iανού του 2020.
Τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας δείχνουν σε υψηλή ανάλυση δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Landsat-8 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Παρασκευής 8/9, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.
Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, ενώ στην περιοχή της Λάρισας παρατηρείται ο Πηνειός ποταμός, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της υπερχείλισης ακόμα και μέσα στην πόλη .

μ1_12.JPG
Οι χάρτες με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.
μ2_3.JPG
Σημειώνεται ότι η οπτικοποίηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής

Ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο από ό,τι συνήθως καταγράφεται σε έναν ολόκληρο χρόνο, σημειώνεται σε ανάρτηση της ευρωπαϊκού συστήματος «Copernicus» στην πλατφόρμα Χ.
Όπως αναφέρεται «η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική και ανατολική Ελλάδα. Ορισμένες περιοχές δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο από ό,τι συνήθως καταγράφεται σε έναν ολόκληρο χρόνο. Ο Sentinel1 κατέγραψε την εικόνα που δείχνει πλημμυρισμένες περιοχές κοντά στον Βόλο».
cop_1.JPG
Εντός της επόμενης εβδομάδας οι δηλώσεις για αποζημιώσεις από τους παραγωγούς

Υπό εξέταση βρίσκεται ο αρχικός σχεδιασμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος προέβλεπε την καταβολή στα μέσα Οκτωβρίου των προκαταβολών των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της στη Θεσσαλία.
Η εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού θα εξαρτηθεί από την επέκταση των καταστροφών που άφησε πίσω της η υπερχείλιση του Πηνειού, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες.
Εντολή να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ, δόθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκης και τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ανδρ. Λυκουρέντζο, προκειμένου να οριοθετηθούν άμεσα οι περιοχές όπου υπάρχουν καταστροφές και να μπορέσουν να καταβληθούν το συντομότερο οι προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς.
Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για αποζημιώσεις, η οποία και θα παραμείνει ανοικτή έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράταση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) οι παραγωγοί που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ζητούσαν τόσο οι οργανώσεις της Θεσσαλίας, όσο και οι παραγωγοί που έχουν πληγεί άμεσα, καθώς όπως ανέφεραν είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, μιας και καμία υπηρεσία της Θεσσαλίας – και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων- δεν λειτουργούν από την προηγούμενη Δευτέρα που άρχισαν τα εξελίσσονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «ο Λευτέρης Αυγενάκης παρότι είναι κατά των παρατάσεων, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και έτσι αντιμετώπισε θετικά τα σχετικά αιτήματα συλλογικών φορέων του κάμπου».
Η εν λόγω παράταση ισχύει αυστηρά για τις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της Περιφερειακής Ενότητα Φθιώτιδας.
Τέλος, όπως γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/9/2023.

thess5_1.JPG
1602 απεγκλωβισμοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.
Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 448 άτομα με

● 24 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113.
● 14 ειδικά οχήματα Hummer.
● 53 οχήματα γενικής χρήσης.
● 4 λεωφορεία.
● 3 Mini Bus.
● 2 ασθενοφόρα.
● 14 μηχανήματα Μηχανικού.
● 4 επικαθήμενα οχήματα
● 12 αρματοφορείς.
● 66 λέμβοι.
● 6 οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης