Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την πρόληψη - αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων που συνδέονται με φυσικές καταστροφές από πλημμύρα

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την πρόληψη - αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων που συνδέονται με φυσικές καταστροφές από πλημμύρα
Οι πολίτες να αναζητήσουν πρέπει  άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση αδιαθεσίας, αναπνευστικών προβλημάτων, εμφάνισης εξανθήματος ή γαστρεντερικών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ
Σειρά οδηγιών για την πρόληψη-αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων που συνδέονται με φυσικές καταστροφές από πλημμύρα, αλλά και συστάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.
Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ κρούει το «καμπανάκι» σημειώνοντας ότι το φαγητό ή η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από το νερό πλημμύρας μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκό σύνδρομο, οι ανοιχτές πληγές και τα εξανθήματα που εκτίθενται σε νερά πλημμύρας μπορεί να μολυνθούν, αλλά και προτρέποντας τους πολίτες να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση αδιαθεσίας, αναπνευστικών προβλημάτων, εμφάνισης εξανθήματος ή γαστρεντερικών.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:
-ΔΙΑΡΡΟΪΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Το φαγητό ή η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από το νερό πλημμύρας μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκό σύνδρομο (όπως λοίμωξη από E.coli ή Salmonella spp.). Οι ανοιχτές πληγές και τα εξανθήματα που εκτίθενται σε νερά πλημμύρας
Προστατεύστε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας εφαρμόζοντας:
•Καλή προσωπική υγιεινή (πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό) μετά από επαφή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
•Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν σε πληγείσες περιοχές.
•Πλύνετε συχνά τα χέρια των παιδιών με σαπούνι και νερό (πάντα πριν από τα γεύματα).
•Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από νερά και δεν έχουν απολυμανθεί.
•Μην κάνετε μπάνιο σε νερό που μπορεί να έχει μολυνθεί από αποχετευτικά νερά ή τοξικές χημικές ουσίες. Αυτό περιλαμβάνει τα ποτάμια, τα ρέματα ή τις λίμνες που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές ή σε περιοχές που μπορεί να επικοινωνούν με αυτές τις περιοχές.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
Οι ανοιχτές πληγές και τα εξανθήματα που εκτίθενται σε νερά πλημμύρας μπορεί να μολυνθούν:
•Αποφύγετε την έκθεση σε νερά πλημμύρας εάν έχετε ανοιχτή πληγή.
•Καλύψτε τα ανοικτά τραύματα με αδιάβροχο επίδεσμο για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης.
•Κρατήστε το ανοικτό τραύμα όσο το δυνατόν καθαρό, πλένοντας το καλά με σαπούνι και καθαρό νερό.
•Εάν μια πληγή αναπτύξει ερυθρότητα ή πρήξιμο αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.
Συστήνει στους πολίτες να ζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν:
•Υπάρχει ένα ξένο αντικείμενο (χώμα, ξύλο, μέταλλο ή άλλο) ενσωματωμένο στο τραύμα.
•Το τραύμα διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο μόλυνσης (όπως από δάγκωμα σκύλου ή τρύπημα από μολυσμένο αντικείμενο).
•Πρόκειται για παλιά πληγή που παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης (αυξημένος πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα, ξηρότητα ή ανάπτυξη πυρετού).

Οδηγίες

Ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, συστήνει τα κάτωθι:
•Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής η χρήση ηλεκτρικών συσκευών και αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού σε περίπτωση συσσώρευσης στάσιμων υδάτων εντός της οικίας προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια χρήσης ρεύματος.
•Προβείτε σε επαρκή αερισμό του χώρου. Επιπρόσθετα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικά ή οποιοδήποτε άλλο θερμαντικό μέσο, εφόσον βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής η χρήση τους για την αποφυγή δημιουργίας υγρασίας.
•Μην καταναλώνετε νερό από το δίκτυο έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Μέχρι τότε, καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό για τις ακόλουθες χρήσεις: πόση, πλύσιμο φρούτων/λαχανικών και τροφίμων, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή (π.χ. πλύσιμο δοντιών, πλύσιμο χεριών κ.α.), καθαρισμό τραυμάτων, πλύσιμο απαραίτητου ιματισμού, γενικότερη οικιακή χρήση και πλύσιμο επιφανειών, επίπλων και οικιακών συσκευών
•Για τον καθαρισμό του σπιτιού:
-Λάβετε μέτρα ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του σπιτιού (γαλότσες, γάντια, μακριά ρούχα, μάσκες). Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
-Απομακρύνετε και πετάξτε αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ).
-Απορρίψτε οποιαδήποτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
-Απομακρύνετε τα παιδιά από το σπίτι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
•Σε περίπτωση παρουσίας εντόμων, όπως μυγών, κατσαρίδων κ.α., χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα εντομοκτόνα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων.
•Μην έρχεστε σε επαφή με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς λήψη ατομικών μέτρων προστασίας (γαλότσες, μακριά ρούχα, γάντια κ.τ.λ.).
•Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στα στάσιμα νερά και στη λάσπη.
•Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη μετακίνηση αντικειμένων λόγω πιθανής εμφάνισης τρωκτικών ή ερπετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης