Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Θεσσαλία - Στους 15 οι νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές, φόβοι για περισσότερους αγνοούμενους

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Θεσσαλία - Στους 15 οι νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές, φόβοι για περισσότερους αγνοούμενους
Δεκάδες χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη - Κίνδυνοι για ασθένειες μετά τις πλημμύρες, συστάσεις
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Ώρες αγωνίας στη Θεσσαλία λίγα 24ωρα μετά το τέλος της κακοκαιρίας Daniel, που άφησε πίσω της 15 νεκρούς, 2 αγνοούμενους, ανυπολόγιστες καταστροφές και με τις ελπίδες να σβήνουν. Μάλιστα υπάρχουν φόβοι για περισσότερους αγνοούμενους, καθώς «εξαφανισμένοι» είναι πολλοί εργάτες γης που απασχολούνταν στην ευρύτερη περιοχή.
Στη λίστα των θυμάτων της κακοκαιρίας προστέθηκαν την Κυριακή 10/9 ακόμη τέσσερα άτομα.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην υπερχείλιση του Πηνειού, που ήδη κατάπιε ολόκληρα χωριά, καθώς απειλεί απειλεί όλες τις παραποτάμιες περιοχές. Ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές.
Ήδη, στη Λάρισα, από τα νερά του ποταμού έχουν βουλιάξει οι συνοικίες του Αγίου Θωμά, του Ιπποκράτη, της Νέας Σμύρνης και οι νέες εργατικές κατοικίες στην Γιάννουλη, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των κατοίκων.
Πλέον, η Λάρισα είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς εξαιτίας της αυξημένης ροής υδάτων που πλημμύρισαν δρόμους και γραμμές του ΟΣΕ.
Εκφράζονται φόβοι ότι αν ανέβει και άλλο η στάθμη του Πηνειού, που ήδη φτάνει στα 10 μέτρα, το νερό θα μπει  μέσα στην πόλη της Λάρισας που ακόμη δεν έχει πληγεί. Είναι συνεχείς είναι οι προσπάθειες ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης που καταβάλλουν πυροσβέστες και εθελοντές, μαζί με δυνάμεις του στρατού και ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα, αλλά και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι. Επιπλέον, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιηθεί η στάθμη του.
Με τη Θεσσαλία να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, ήδη  δεκάδες χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη - εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 750.000 στρέμματα - , ενώ παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός, στο ύψος της Λάρισας, λόγω της πλημμύρας του Πηνειού.
Σπίτια έχουν "βουλιάξει" μέσα στα νερά και οι κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ψηλότερους ορόφους ή στις ταράτσες των σπιτιών τους και να ζητούν βοήθεια, πόσιμο νερό και φαγητό. Οι εικόνες με τη διάσωση των πολίτων με βάρκες και ελικόπτερα είναι συγκλονιστική, ενώ «χάθηκαν» κάτω από το νερό ολόκληρες συνοικίες.
Παράλληλα,  το "καμπανάκι" για ασθένειες  από τα λιμνάζοντα νερά έκρουσε  η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία από τη Λάρισα κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η περισυλλογή των νεκρών ζώων.
g4_24.JPG
Ανεβαίνει ο θλιβερός απολογισμός: Στους 15  οι νεκροί

Στους 15 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel καθώς το απόγευμα της Κυριακής (10/9) εντοπίστηκε η σορός του 42χρονου στον Παγασητικό, που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.
Νωρίτερα το μεσημέρι εντοπίστηκαν δύο ακόμη σοροί αγνοούμενων από την Μεταμόρφωση Καρδίτσας.
καδρ3.JPG

Πρόκειται για μια 85χρονη και τον 65χρονο γιο της, οι οποίοι αγνοούνταν.
Εξάλλου την Κυριακή 10/9 εντοπίστηκε  και  η σορός ενός 58χρονου ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα που επίσης αγνοείτο.
Ο άνδρας εντοπίστηκε από drone, σε υπαίθριο χώρο.
kardittsa.JPG
Πλέον, ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 2.
 
Δύο οι αγνοούμενοι

Στους 2 ο ανέρχεται ο  αριθμός των αγνοουμένων από την κακοκαιρία Daniel.
 Από 7-09-2023 αγνοούνται δύο (2) Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
Σο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

ΚΕΕΡΦΑ: Αγνοούνται 8 μετανάστες - εργάτες γης

Τουλάχιστον οκτώ μετανάστες εργάτες γης αγνοούνται στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.
Υπάρχει φόβος ότι υπάρχουν κι άλλοι αγνοούμενοι, καθώς μετανάστες εργάζονταν σε στάνες της περιοχής με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο τι έχει συμβεί με τους ίδιους, καθώς τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των αγνοούμενων σύμφωνα με την επίσημη λίστα του υπουργείου Πολιτικής είναι δύο, μετά τον εντοπισμό της σορού του 42χρονου αγνοούμενου στον Βόλο που ήταν το 15ο θύμα εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), που επικαλείται πληροφορίες από τους εργάτες γης της περιοχής γύρω από τον Παλαμά Καρδίτσας, ιδιαίτερα της κοινότητας Σελλάνων, «περίπου 300 εργάτες γης και κτηνοτροφίας είχαν αποκλειστεί από τη φονική πλημμύρα μαζί με τους ντόπιους.
Αρκετοί έβλεπαν τα ελικόπτερα διάσωσης για πολλές ώρες να φεύγουν χωρίς αυτούς.
Εκτιμούν ότι ακόμη παραμένουν στην περιοχή της Αγίας Τριάδας περί τους 50-70 Πακιστανούς και Ινδούς εργάτες, χωρίς νερό, τρόφιμα, κουβέρτες».
«Όμως, το πιο τραγικό είναι ότι εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 8 ‘εξαφανισμένοι’ για τους οποίους δεν μπορεί να πιστοποιηθεί η παρουσία σε σημεία διάσωσης.
Εκφράζουν φόβους ότι έχουν πνιγεί», τονίζεται.
«Στον θεσσαλικό κάμπο εργάζονταν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες, με ή χωρίς χαρτιά.
Δεν έχουμε συνολική εικόνα τι έχει συμβεί, ιδιαίτερα στις στάνες, όπου διέμεναν εργάτες γης και τα νερά παρέσυραν τα πάντα», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.


Ιστορική επέμβαση της Πυροσβεστικής

Συνολικά 4.486 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 7.981 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Μαγνησία, 2.372 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 895 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα.
-Στη Λάρισα 2.594 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 395 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.277 άτομα.
-Στην Καρδίτσα, 1.770 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 487 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 890 άτομα.
-Στα Τρίκαλα, 1.125 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 283 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα.

Επεισόδια πριν από τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Επεισόδια στημειώθηκαν στην Λάρισα λίγο πριν από τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Κοντά στο κτίριο της Περιφέρειας συγκεντρώθηκαν μέλη συλλογικοτήτων για να διαμαρτυρηθούν, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.
Οι δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν με χημικά και κρότου λάμψης τους πολίτες που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την τραγική διαχείριση της κακοκαιρίας Daniel από την κυβέρνηση.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους απομακρύνουν και το πλήθος απάντησε με συνθήματα, άναψε φωτιά σε κάδους και τότε έγινε χρήση καπνογόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Αγαπηδάκη: Ως δυνητικά μολυσμένα να αντιμετωπίζονται τα λιμνάζοντα ύδατα – Συστάσεις προς πολίτες

Να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό κάλεσε τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σύμφωνα με την οποία όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα.
Η κα Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 10/9 από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα, τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιούν νερό, να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.
Όπως είπε, «σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν σε κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης. Άρα, μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό της περιοχής είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό»
Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες, να μην αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτό, γιατί όπως είπαμε το αντιμετωπίζουμε όλοι ως δυνητικά μολυσμένο. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις μέρες από τις πλημμύρες νεκρά ζώα και είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να απομονώνουμε τα ζωντανά κατοικίδια ζώα εκτροφής από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν νεκρά ζώα σε σχέση με αυτό».

Σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης - Ελεγχόμενη η κατάσταση

Η κα Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το Κέντρο Αναφοράς, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπιστούν κρούσματα, όπως γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, ασφαλή, τρόφιμα σφραγισμένα, να προσέχουν ιδιαίτερα τα τρόφιμα και το νερό, να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, αν οι συσκευασίες είναι τσακισμένες ή μερικώς κατεστραμμένες, να απορρίπτουν τα τρόφιμα και το νερό αυτό και να μην τα χρησιμοποιούν σε σχέση με τα κουνούπια», πρόσθεσε.
Η ίδια γνωστοποίησε πως έχουν εγκατασταθεί σημεία δειγματοληψιών, η κατάσταση παρακολουθείται και έχουν ληφθεί μέτρα και αν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οποιαδήποτε είδους ιατρική βοήθεια παρέχεται ήδη από τις κατά τόπους ιατρικές υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, ενώ κινητοποιούνται και οι κινητές ομάδες του ΕΟΠΥΥ για να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στους πληγέντες .όπου υπάρχει ανάγκη. Καλύπτονται ήδη οι ανάγκες σε φάρμακα, σε κατά τόπους παροχή υπηρεσιών υγείας, σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερίτιδα κλπ.
Κάλεσε τους πολίτες σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα όπως εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους.

Για νεκρά ζώα

Οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν στις διαδικασίες καύσης και ταφής, τόνισε η κα Αγαπηδάκη.
Ήδη, έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα και από νωρίς την Κυριακή 10/9 γίνεται εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές μονάδες, όσο και αυτών που βρίσκονται διάσπαρτα στις διάφορες περιοχές.
«Εξίσου σημαντικό είναι όταν οι πολίτες επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, να έχουν κατά νου ότι ενδεχομένως νεκρά ζώα, όπως τρωκτικά, ερπετά ή και κατοικίδια, τα οποία δυστυχώς παρασύρθηκαν από την πλημμύρα και είναι νεκρά, μπορεί να βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους μαζί με άλλα φερτά υλικά.
Επομένως, χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, αδιάβροχα ρούχα, γαλότσες, να μην έρχονται σε επαφή με λάσπες και ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε κάποιες περιοχές υπάρχει ηλεκτροδότηση. Μπορεί όμως μέσα στα σπίτια να υπάρχουν γυμνά καλώδια και πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι από χθες (9/9),όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  τα νεκρά ζώα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης, που είναι κλίβανοι, αρχικά στις περιοχές της Ημαθίας και Αρκαδίας, με προοπτική να χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, μόλις οι συνθήκες προσβασιμότητας το επιτρέψουν. Κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.

Παγώνη: Υγειονομική βόμβα τα λιμνάζοντα νερά του Θεσσαλικού κάμπου - Γεμάτα φυτοφάρμακα και απόβλητα, προκαλούν ηπατίτιδα

Το νερό που έχει λιμνάσει δεν είναι πόσιμο και προκαλεί ασθένειες, ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Όπως είπε η κα Παγώνη «το νερό έχει μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο αλλά και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για απλά πράγματα, ούτε για να πλύνουμε τα δόντια μας, ούτε για να πλύνουμε τα τρόφιμα. Πρέπει οι πλημμυροπαθείς να εφοδιαστούν με νερό».
«Αυτό το νερό προκαλεί γαστρεντερίτιδα, οξεία ηπατίτιδα. Γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να το καταλάβουν», πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι «κάτω από αυτά τα νερά μπορεί να υπάρχουν φυτοφάρμακα, απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Όλα αυτά είναι βόμβα, μακριά από αυτό το νερό, δεν το αγγίζουμε και για τα πιο απλά πράγματα».
Τέλος, η κα Παγώνη εκτίμησε ότι "από το στάσιμο νερό θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του Δυτικού Νείλου και χρειάζεται προσοχή".

diasoseis-ps.JPG

g9_3.JPG
thess4_2.JPG
Συναγερμός στη Λάρισα - Συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Λάρισα λόγω των ανησυχιών υπερχείλισης του Πηνειού, ενώ ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν σπεύσει προς συνδρομή πολιτών για τον απεγκλωβισμό τους καθώς αρκετές συνοικίες έχουν πλημμυρίσει.
Παράλληλα, συνεργεία προσπαθούν να δημιουργήσουν αναχώματα, προκειμένου να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας.
Περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά της πόλης και στις όχθες του Πηνειού έχουν ήδη βυθιστεί στο νερό.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα συνεχίζονται, όπως και οι απεγκλωβισμοί ατόμων στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, όπου το προηγούμενο 24ωρο ήχησε το 112 για εκκένωση. Συνεχίζεται  η μεταφορά πλημμυροπαθών στις τρεις δομές φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των 20 χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα. Ολόκληρη η πόλη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πλημμύρας καθώς η στάθμη του Πηνειού είναι στα 10 μέτρα.
thessalia.JPG
Βοήθεια στους πληγέντες

Στη πόλη της Λάρισας ο δήμος Λαρισαίων, όπως και άλλες συλλογικότητες και φορείς της πόλης, συγκεντρώνουν τρόφιμα και νερά για να παραδοθούν στους πληγέντες της πλημμύρας.
Παρλάλληλα,οργανώσεις από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να βοηθήσουν, στέλνοντας ό,τι απαραίτητο χρειάζονται οι κάτοικοι της Λάρισας.
Μεγάλη είναι και η συμμετοχή των εθελοντών που προσφέρουν νερά, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύης τους σε όσους το έχουν ανάγκη.
Οι εθελοντές γεμίζουν σάκους με άμμο στo Φυτώριο της Λάρισας, τα οποία στη συνέχεια οι πολίτες τοποθετούν μπροστά από τα σπίτια τους ή στα σημεία που η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα.

Μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους σε πλημμυροπαθείς

Την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στους πολίτες που είτε έχουν αποκλειστεί, είτε έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους, έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.
Μάλιστα, σε επιφυλακή είναι το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Λάρισας για την κάλυψη κάθε έκτακτης ανάγκης και έχει ενεργή γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης το τηλέφωνο 2410539947. Από το φαρμακείο της Λάρισας εξυπηρετείται μέσω της Πολιτικής Προστασίας και όποια έκτακτη ανάγκη υπάρχει στον Βόλο. Ειδικότερα, το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Λάρισας (Ηρώων Πολυτεχνείου 211) λειτουργεί κανονικά. Βρίσκονται σε επιφυλακή δύο φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αγωγή τους (απώλεια, καταστροφή φαρμάκων υψηλού κόστους) από τις 8 π.μ. έως και τις 8 μ.μ.
Παράλληλα τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΠΓΝ και ΓΝ Λάρισας εφημερεύουν και εξυπηρετούν πολίτες που μπορούν να μετακινηθούν για έκτακτες ανάγκες.
Επισημαίνεται ότι παρέχεται δυνατότητα επανασυνταγογράφησης των κατεστραμμένων/απολεσθέντων φαρμάκων που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον ο ιατρός επιλέξει την επιλογή «από φυσική καταστροφή». Σχετικά υπήρξε ενημέρωση του ΠΦΣ, του ΠΙΣ και η ΗΔΙΚΑ έχει προβλέψει ενημέρωση προς τους ιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Παράλληλα, όσον αφορά συνταγές για φάρμακα που διακινούνται από Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια του ΣΚ για ασφαλισμένους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αδυναμία άμεσης συνταγογράφησης έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από ιατρό του ΕΟΠΥΥ από τις 8 π.μ. έως και τις 8 μ.μ. μόνον για επανέκδοση συνταγών φαρμάκων υψηλού κόστους που ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα φάρμακα έχουν καταστραφεί και οι ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αγωγή κατόπιν επικοινωνίας στο 2410539947.
Επιπλέον, το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Βόλου (Θρακών 20) θα επαναλειτουργήσει μετά την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης. Για την κάλυψη κάθε έκτακτης ανάγκης ισχύει η ενεργή γραμμή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 2410539947 στο φαρμακείο Λάρισας. Επίσης, οι πολίτες που έχουν δυνατότητα μετακίνησης μπορούν να απευθύνονται και στο φαρμακείο του Νοσοκομείου του Βόλου.

Κλειστή η Εθνική Οδός, στο ύψος της Λάρισας, λόγω της πλημμύρας του Πηνειού

Η κατάσταση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας , έχει ως εξής:
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.:
• στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας)
• στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
• από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &
• από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).
• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας έως τα Φάρσαλα.
• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.
• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Καρδίτσας, από τη διασταύρωση Κοιλάδας (χ/θ 12+000) έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (χ/θ 23+000).
• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Κιλελέρ.
• Διακοπή της κυκλοφορίας στον ανατολικό και δυτικό παράδρομο του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των παραδρόμων, από το ύψος του Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τα όρια με το νομό Μαγνησίας (χ.θ. 323+439).
• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της επαρχιακής οδού Αγιοκάμπου – Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως την Σωτηρίτσα.
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας της Περιφερειακής Οδού Ελασσόνας – Δρυμού, από τη συμβολή της με την οδό Μαυροδήμου έως τη συμβολή της με την Εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης (χ/θ 42+800).
• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Π.Ε.Ο. Λάρισας-Θεσσαλονίκης, από τη συμβολή της με την οδό Συκουρίου έως τον Α/Κ Γυρτώνης.
• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Αγιοκάμπου, από το ύψος της Διασταύρωσης «ΤΕΜΚΑ» (γέφυρα ΤΕΜΚΑ) έως το ύψος της Τ.Κ. Δήμητρας του Δήμου Αγιάς.
• Στην πόλη της Λάρισας έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:
(α) από Κυκλικό Κόμβο Αεροδρομίου έως τον Κυκλικό Κόμβο Αλκαζάρ,
(β) από Κυκλικό Κόμβο Αλκαζάρ έως τον Κυκλικό Κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Λ.,
(γ) από τον Κυκλικό Κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Λ. έως τον Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL),
(δ) από Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL) έως τη συμβολή της οδού Ιωαννίνων με την οδό Χατζημιχάλη,
(ε) από την οδό Σωκράτους έως τη Π.Ε.Ο. Λάρισας-Θεσσαλονίκης,
(στ) περιφερειακή οδό Τρικάλων, από τον Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL) έως τον Κυκλικό Κόμβο γηπέδου AEL FC ARENA,
(ζ) εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης, από τη χ.θ. 2+000 (Κυκλικός Κόμβος Αλκαζάρ) έως τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (ύψος καταστήματος JUMBO) &
(η) στην οδό Σάκη Καραγιώργα, από Κυκλικό Κόμβο Αεροδρομίου, έως τη δ/ση της με την Αγία Μαρίνα
• Επιπλέον, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:
• στην επαρχιακή οδό Φαρσάλων – Βόλου,
• στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς – Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού,
• στην επαρχιακή οδό Μεσαγγάλων-Κουλούρας,
• στον Ανατολικό Παράδρομο Π.Α.Θ.Ε. Μακρυχωρίου – Ευαγγελισμού (ύψος ΣΕΑ Ευαγγελισμού),
• στην επαρχιακή οδό Γόννων – Καλλιπεύκης,
• στην επαρχιακή οδό Ομολίου – Παλαιόπυργου,
• στην επαρχιακή οδό Στομίου – Αλεξανδρινής,
• στην επαρχιακή οδό Αμπελώνα – Δελερίων,
• στην επαρχιακή οδό Βρυοτόπου – Ροδιάς,
• στην επαρχιακή οδό Μάνδρας – Κουτσόχερου,
• στην επαρχιακή οδό Κουτσόχερου – Δαμασίου &
• στην επαρχιακή οδό Μακρυχωρίου – Γόννων,
• στην επαρχιακή οδό Γόννων – Ιτέας &
• στην επαρχιακή οδό Συκουρίου – Ελευθέριου (μέσω Μαρμαρίνης)
Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
• Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.:
• στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας)
• στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη
• από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &
• από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).
• Τα οχήματα που κινούνται επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ προς Αθήνα, πραγματοποιείται αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας με είσοδο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη από την Χ/Θ 284+700 έως την Χ/Θ 291+750, λόγω φθοράς στο οδόστρωμα στη Χ/Θ 287 του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.
Τα οχήματα που κινούνται επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ από Θεσσαλονίκη με προορισμό τον Αλμυρό, θα εξέρχονται στον κόμβο Μικροθηβών, αριστερά στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων, δεξιά στον ανατολικό παράδρομο ΠΑΘΕ και εν συνεχεία μέσω δυτικού παραδρόμου ΠΑΘΕ έως τον Α/Κ Αλμυρού.
• Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:
• στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από το χωριό Μελισσάτικα έως και το χωριό Κερασιά,
• στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας,
• στην επαρχιακή οδό Στεφανοβικείου – Μεγάλου Μοναστηρίου, από τη διασταύρωση με την Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου μέχρι το χωριό Μεγάλο Μοναστήρι,
στην επαρχιακή οδό Αλμυρού – Ανάβρας, από το χωριό Νεοχωράκι και μέχρι το χωριό Ανάβρα &
– Επιπλέον, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:
(α) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από Χ/Θ 23+720 (Χάνια) έως Χ/Θ 42+180 (Ζαγορά),
(β) στην Εθνική Οδό Βόλου – Ζαγοράς (Άνω Κλάδος), από τη χ/θ 4+760 (Ανακασιά) έως τη χ/θ 5+810 (Άλλη Μεριά), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
(γ) στην επαρχιακή οδό Χανίων – Δράκειας,
(δ) στην επαρχιακή οδό Αγριάς – Δράκειας,
(ε) στην επαρχιακή οδό Αγίου Ονουφρίου – Μακρυνίτσας (μέσω Κουκουράβας),
(στ) στην επαρχιακή οδό Πορταριάς – Μακρυνίτσας,
(ζ) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από Χ/Θ 63+910 (Κισσό) μέχρι Χ/Θ 57+650 (Μούρεσι),
(η) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από Χ/Θ 68+690 (Μακρυράχη) μέχρι Χ/Θ 65+310 (Ανήλιο),
(θ) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από τη Χ/Θ 17+790 (Καλά Νερά) έως τη Χ/Θ 21+000 (Κορώπη),
(ι) στην επαρχιακή οδό Μηλίνας – Τρικερίου,
(ια) στην επαρχιακή οδό Αγίου Λαυρεντίου – Κάτω Λεχωνίων &
(ιβ) από το χωριό Λαύκο προς τον οικισμό Μικρό.
Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Έχει διακοπεί η κυκλοφορία παντός είδος οχήματος σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με μοναδική εξαίρεση αυτό που συνδέει τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων – Γρεβενών και Ιωαννίνων, ήτοι:
• E.O. Μουργκανίου – Γρεβενών και Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων (όρια νομού Τρικάλων με νομό Γρεβενών έως την πόλη των Τρικάλων &
• Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων (όρια νομού Τρικάλων με νομό Ιωαννίνων έως την πόλη των Τρικάλων).
Σημειώνεται ότι, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας παντός οχήματος στην Ε.Ο Τρικάλων – Λάρισας.
Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
– Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο νομό Καρδίτσας, με εξαίρεση την κίνηση στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Ε-65, από την 31,900 χ/θ έως την 80,000 χ/θ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Διευκρινίζεται ότι όσοι οδηγοί εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, από την 31,900 χ/θ, ρεύμα προς Τρίκαλα και εκτρέπονται στο ύψος 80,000 χ/θ (Α/Κ Καρδίτσας), θα μπορούν να μεταβούν αποκλειστικά στην πόλη της Καρδίτσας
• Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:
1) Επαρχιακή οδό Αγίου Δημητρίου, από Βλοχό προς Αγ. Δημήτριο και από Πέτρινο προς Αγ. Δημήτριο,
2) 2ο χλμ Επ.Ο. Μαγουλίτσας- Μαγούλας,
3) 2ο χλμ Επ.Ο. Μαγούλας- Μ.Καλύβια.
4) ΕΠ.Ο. Καρδίτσας – Λάρισας από Τ.Κ. Συκεώνας έως Τ.Κ. Βούναινα (Στροφές Συκεώνας).(5) Επ.Ο. Ελληνόκαστρου-Αμυγδαλής.
6) 2ο χλμ. Επ. Ο. Καρδίτσας – Καλλίθηρου.
7) Επαρχιακή Οδό Μορφοβουνίου – Μεσενικόλα,
8) Επ.Οδό Κυψέλης Σοφάδων-Αμπελώνα.
9) Επ.Οδό Πασχαλίτσας-Λεύκης.
10) Επ.Οδό Μάρκου-Γοργοβιτών.
11) Επ.Οδό Φύλλου-Κυψέλης.
12) Επ.Οδό Πέτρινου-Ιτέας.
13) 6ο χλμ. Επ. Οδό Μουζακίου-Άρτας.
14) Επ.Οδό Μουζακίου-Αργιθέας (κατάρρευση γέφυρας Τ.Κ. Αργυρίου).
15) Ε.Ο. Καρδίτσας – Ν. Μοναστηρίου, στο ύψος της διασταύρωσης Γραμματικού.
16) Επ. Ο. Πορτής – Βατσουνιάς.
17) Επ. Ο. Μαγουλίτσας – Λαζαρίνας.
18) Επ. Ο. Λαζαρίνας – Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων.
19) Επ. Ο. Καππά – Χάρμα.
20) Διασταύρωση Πεζούλας προς Φυλακτή (λόγω κατολίσθησης της γέφυρας).
21) Διασταύρωση Καλύβια Πεζούλας με Κρυονέρι (ύψος Λανάρα).
22) Επ. Ο. Μουζακίου – Γελάνθης
23) Eπ. Οδό Μουζακίου-Πευκοφύτου.
24) Γέφυρα Καραϊσκάκη, Μουζάκι Καρδίτσας (αποκατάσταση, μόνο για τη διέλευση οχημάτων Ι.Χ.Ε έως 5 τόνους),
25) Γέφυρα Μπελοκομίτη.
26) Επ. οδό Μορφοβουνίου – Κεράσιας.
27) Κεντρική δημοτική οδό στην Τ.Κ. Μορφοβουνίου.
28) Επ. oδό Καρδίτσας – Τρικάλων ( ύψος Τ.Κ. Ριζοβουνίου),
29) Επ. oδό Καρδίτσας- Παλαμά(ύψος Τ.Κ. Προαστίου),
30) Επ. oδό Καρδίτσας- Λάρισας (ύψος Τ.Κ. Αστρίτσας),
31) Επ. Οδό Καλυβίων Πεζούλας – Νεράιδας, στο ρεύμα καθόδου, λόγω καθίζησης από χ/θ 4,000 έως χ/θ 4,50 &
32) Διασταύρωση Κρυονερίου προς Κερασιά, στο ρεύμα ανόδου.
33) στη 32η χ/θ Επ. οδού Μητρόπολης – Φράγματος Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Κρυονερίου)

Hellenic Train: Αναστολή λεωφορειακών συνδέσεων στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Λάρισα- Λιτόχωρο την Κυριακή 10/9/2023

Αναστέλλονται οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα- Λιτόχωρο, σήμερα, Κυριακή 10/9, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.
Επαναπρογραμματισμός των δρομολογίων θα γίνει εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμό των δρομολογίων.
thess5_2.JPG

g3_28.JPG

geetha.JPG

g8_2.JPG
g6_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης