Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απόλυτη καταστροφή με 15 νεκρούς: Μετά τις πλημμύρες, υγειονομική βόμβα οι ασθένειες - Φόβοι για το μολυσμένο νερό

Απόλυτη καταστροφή με 15 νεκρούς: Μετά τις πλημμύρες, υγειονομική βόμβα οι ασθένειες - Φόβοι για το μολυσμένο νερό
Επισήμως δύο οι αγνοούμενοι, φόβοι ότι είναι πολύ περισσότεροι
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ασύλληπτη είναι η καταστροφή που έχει αφήσει σε Θεσσαλία και Πήλιο η κακοκαιρία Daniel, τη στιγμή που ο συναγερμός παραμένει για τη στάθμη των υδάτων του ποταμού Πηνειού, η οποία αν και έχει υποχωρήσει από τα 11 μέτρα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (στα 8 μέτρα, με όριο τα 7).
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και παρατηρούνται σε όλο το νομό Λάρισας αλλά και στην ίδια την πόλη πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ συνεργεία εξακολουθούν να απομακρύνουν πολίτες από τις πλημμυρισμένες συνοικίες της Λάρισας, όπως στη Γιάννουλη και στη Νέα Σμύρνη.
Και ενώ στη Λάρισα συνεργεία δημιουργούν αναχώματα ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω πλημμύρες μέσα στην πόλη, στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας έχουν αρχίσει σταδιακά οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών, αν και τα προβλήματα είναι τεράστια, μια και ολόκληρες περιοχές εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα και πόσιμο νερό.
Η μετακίνηση σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και του Πηλίου είναι αδύνατη λόγω της καταστροφής στο οδικό δίκτυο, ενώ πολλά χωριά παραμένουν βυθισμένα στο νερό και στη λάσπη, κάτι που εγκυμονεί και κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Στους 15 οι νεκροί

Μέχρι στιγμής 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του Daniel, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί όσο τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές υποχωρούν.
Σημειώνεται πως επισήμως γίνεται λόγος για δύο αγνοούμενους, πρόκειται για δύο Αυστριακούς από την περιοχή των Ποτιστικών Πηλίου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για τουλάχιστον άλλους 8 αγνοούμενους, μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Καρδίτσας.
thess4_2.JPG
Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για σήμερα 11/9

Από τις 5 Σεπτεμβρίου όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν κληθεί να επέμβουν πανελλαδικά σε 10.653 συμβάντα ενώ έχουν προβεί στην διάσωση 4.527 συμπολιτών μας. Από εναέρια μέσα έχουν διασωθεί μέχρι τώρα συνολικά 780 συμπολίτες μας.
Τα επιχειρησιακά δεδομένα ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι τα εξής:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουμε επέμβει σε 2.472 συμβάντα
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε 2.704 κλήσεις και 1.317 διασώσεις
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας σε 1.800 συμβάντα και 891 διασώσεις
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σε 1.225 συμβάντα και 665 διασώσεις.
Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν αδιάλειπτα το έργο τους.
Δυσκολίες προσέγγισης αντιμετωπίζουμε σε Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο. Σε άλλες περιοχές όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια οι έρευνες διεξάγονται πόρτα - πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Σε κάποιες περιπτώσεις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές παρέχουμε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.
Από την πρώτη στιγμή δίνουμε ενωμένοι τη μάχη υλοποιώντας το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία Δαρδανός 2 και όλοι μαζί Πυροσβεστικό Σώμα, δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Στις επιχειρήσεις συνδράμουν εκατοντάδες εθελοντές απ΄ όλη την Ελλάδα τόσο με προσωπικό όσο και μέσα.

Άνοιξε  η πλατφόρμα αρωγής

Πέρα από τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων, βιβλική είναι η καταστροφή σε υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.
Σήμερα 11/9 άνοιξε  και είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής (arogi.gov.gr) για τους πληγέντες από την κακοκαιρία, οι οποίοι – σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση – πρόκειται να τύχουν μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.
Ανάμεσα σε άλλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ποσά ενίσχυσης έως 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως το κόστος της αποκατάστασης για επιχειρήσεις φτάνει το 80% για την ανακατασκευή και το 70% για κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις, ενώ για τους πολίτες που έχει πληγεί το σπίτι τους ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης.
Αν κριθεί ότι κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του - κριθεί κίτρινο ή κόκκινο -, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να μείνει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.500 αυτοψίες σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Λάρισα αλλά και Φθιώτιδα.
geetha.JPG
Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πολίτες και θα ξαναχτίσει από την αρχή τις κρίσιμες υποδομές που επλήγησαν

Έχουν γίνει 4.506 διασώσεις - απομακρύνσεις πολιτών στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Μάλιστα, «παντού προωθούνται τα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερά, ιατροφαρμακευτικό υλικό, είτε με πλωτά μέσα, είτε με drones και ελικόπτερα».
Αφού εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των 15 θυμάτων, υπογράμμισε ότι τεράστια σημασία έχει αυτή τη στιγμή να ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας ότι όλα τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσμένα, καθώς έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες ή και νεκρά ζώα.
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, καθώς και επανέλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες, ενώ προχωρά η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις και προχωρά εντατικότερα η εντομολογική επιτήρηση της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, μέχρι τώρα οι αυτοψίες έχουν πλησιάσει τις 2.500 σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λάρισα.
Χωρίς ρεύμα παραμένουν στον Βόλο μεμονωμένοι καταναλωτές και στο Νοτιοανατολικό Πήλιο σχεδόν 200 καταναλωτές, ενώ περιφερειακά της Καρδίτσας παραμένουν λίγες εκατοντάδες καταναλωτές χωρίς ρεύμα, με το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης να είναι εντονότερο στις περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας.
Υπενθύμισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για φυτικό όσο και για ζωικό κεφάλαιο, αναφέρθηκε στην αυτοψία που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στις πληγείσες περιοχές και στα μέτρα αρωγής προς τους πληγέντες.

Παραμένει ο συναγερμός στη Λάρισα

Στη Λάρισα ο συναγερμός παραμένει υπό τον φόβο εκδήλωσης νέων πλημμυρικών φαινομένων.
Συνεργεία στήνουν αναχώματα, ενώ εξακολουθούν να γίνονται απεγκλωβισμοί κατοίκων από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.
Πάντως, η στάθμη του Πηνειού έχει αρχίσει να υποχωρεί καθώς από τα περίπου 11 μέτρα που είχε φτάσει, πλέον έχει υποχωρήσει στα 8 μέτρα, όταν το όριο είναι τα 7 μέτρα.
Σε πλημμυρισμένες συνοικίες της Λάρισας, όπως στον Άγιο Θωμά, αν και τα νερά έχουν υποχωρήσει, προβλήματα υπάρχουν σε αρκετούς δρόμους μια και το νερό φτάνει ακόμα και στα 2 μέτρα και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.

Έσπασε ανάχωμα του Πηνειού κοντά στο Ζάρκο Τρικάλων

Το απόγευμα της Δευτέρα 11/9 έσπασε ένα ακόμα ανάχωμα του ποταμού κοντά στο Ζάρκο με αποτέλεσμα το νερό να φεύγει προς το Θεσσαλικό κάμπο.
Την ίδια στιγμή, στο χωριό Κεραμίδι, τα σπίτια φαίνεται πως έχουν καλυφθεί από το νερό με αποτέλεσμα οι 25 κάτοικοί του να βρίσκονται ακόμη στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων σε περιοχές του νόμου από την πυροσβεστική.

g4_24.JPG
Δραματική η κατάσταση σε Πήλιο, Βόλο

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση στο Πήλιο, όπου πολλά χωριά λόγω και της καταστροφής του οδικού δικτύου εξακολουθούν να είναι πλήρως αποκομμένα και απομονωμένα.
Πολλά χωριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό ενώ έχει στηθεί μια μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού με στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία μεταφέρουν τόνους τροφίμων και νερού σε χωριά του ανατολικού Πηλίου, όπως στη Ζαγορά, στο Πουρί, στο Χορευτό, στη Μακρυρράχη, στο Μούρεσι και σε άλλους οικισμούς.
Τεράστια είναι η καταστροφή και στο νότιο Πήλιο, όπου πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή γέφυρας τύπου Belley από τον στρατό.
Στο Βόλο αν και η κατάσταση παραμένει βελτιωμένη, η πόλη είναι «βουτηγμένη» στις λάσπες ενώ έχει καταστραφεί και το δίκτυο υδροδότησης του.
Πάντως, από σήμερα οι κάτοικοι σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες τους, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι πόσιμο, ενώ συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να απομακρύνουν τους χιλιάδες τόνους λάσπης από τους δρόμους, και ιδιαίτερα από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, εκτίμησε πως σε 15 με 20 ημέρες η πόλη θα είναι και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς.


Συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού στο Βόλο

Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους κατοίκους της Μαγνησίας με μέγιστο ζήτημα την επαναυδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος με καθαρό πόσιμο νερό που σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ και τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο η κανονικότητα θα επανέλθει μετά 15 - 20 ημέρες.
Το νερό δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου με ωράριο. Στη συνέχεια διακόπτεται και πολλοί υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση.
Δεκαδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαρισθούν συνοικίες όπως τα Παλιά, η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το Οινόπνευμα και περιοχές γύρω από το Εμπορικό Κέντρο "Old City" που έχουν κατακλυσθεί από λάσπη και ανάλογες προσπάθειες γίνονται σε οδούς και γέφυρες που σάρωσε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας όταν υπερχείλισε και παρέσυρε τα πάντα πλημμυρίζοντας την πόλη του Βόλου.
Ανυπολόγιστες καταστροφές,που δεν έχουν αποτιμηθεί, έχουν υποστεί το Συγκρότημα Τσαλαπάτα που αποτελεί ένα Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, και με πολλά πολυτελή καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αλλά και το κτιριακό συγκρότημα των 1ου και 4ου ΕΠΑΛ της Νέας Ιωνίας που συστεγάζει και το 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου. Ειδικά το σχολικό συγκρότημα έχει καταστραφει ολοσχερώς τόσο κτιριακά, όσο και ο εξοπλισμός που υπήρχε.
Αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση Μηλίνας - Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας προσπαθούν να φθάσουν στη Ζαγορά και στη συνέχεια ως το Χορευτό ώστε να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με τον Βόλο. Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και για την σύνδεση της Μακρυνίτσας.
Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με ανακοινώσεις του εφιστά την προσοχή σε όσα σκάφη κινούνται εντός του Παγασητικού διότι από τη θεομηνία και τις πλημμύρες οι χείμαρροι που εκβάλλουν στον Παγασητικό κατέβασαν από τις πλαγιές των βουνών τεράστιες ποσότητες φερτών υλών και μεγάλους κορμούς δένδρων που επιπλέουν στη θάλασσα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε περίπτωση πρόσκρουσης σε αυτούς.

g3_28.JPG
Προειδοποιήσεις για το νερό στη Θεσσαλία

Την ίδια στιγμή, προειδοποιήσεις διατυπώνονται από επιστήμονες και από το υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες των πληγεισών περιοχών, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούν το νερό, αναφέροντας πως όλα τα λιμνάζοντα και στάσιμα ύδατα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά μολυσμένα.
Το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι πλέον τεράστιο, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο.
Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.
«Υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή», «οι λάσπες και τα νεκρά ζώα. Άρα, αποφεύγουμε αυτά τα δύο και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Αυτή είναι η βασική οδηγία», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Εξήγησε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα, δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».
Για τον Βόλο, όπου έχει επανέλθει η υδροδότηση, ανέφερε πως «έχει ανακοινώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση εκεί ότι το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες. Μπορούν να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, να τα χρησιμοποιήσουν για τέτοιες εργασίες και τα λοιπά. Για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς 3 λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά».
Για τη Λάρισα, επισήμανε ότι «είχε δοθεί στην κυκλοφορία το νερό, γιατί όπως ξέρετε το κέντρο της Λάρισας δεν επλήγη από τις πλημμύρες και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και κάθε μέρα, ανάλογα με την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θα δίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση».
Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, «πολύ βασικός είναι και ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας. Δηλαδή εάν κάποιος πιει μη πόσιμο νερό ή έρθει σε επαφή με τα λασπόνερα και δεν προσέξει τη διαχείρισή τους, μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερίτιδα, μπορεί να εμφανίσει και λεπτοσπείρωση αν έρθει σε επαφή με νεκρό πρωκτικό και μολυνθεί». Τόνισε ότι στιγμή δεν υπάρχει ούτε λόγος εφησυχασμού, ούτε όμως και πανικού και πρόσθεσε πως «κάνουμε και εργαστηριακές αναλύσεις σε όποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουμε για να ξέρουμε από πού προέρχονται.
Τέλος, η κα Αγαπηδάκη ξεκαθάρισε ότι κίνδυνο ελονοσίας αυτή τη στιγμή στην περιοχή δεν έχει, σε σχέση με τα κουνούπια, αν και δίνει κρούσματα του Δυτικού Νείλου, αφού η πλημμύρα κατέστρεψε και τα αυγά των κουνουπιών.
οδ.JPG

Προειδοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ στους πληγέντες από τις πλημμύρες: Μην πλησιάζετε σπασμένες κολώνες, καλώδια

Νέα προειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες απηύθυνε ο ΔΕΔΔΗΕ καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη στοιχείων του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές, παρακαλείται να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ στο 8004004000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Πυροσβεστική: Πάνω από 10.000 κλήσεις και 4.500 διασώσεις έως σήμερα (11/9)

Συνολικά 10.493 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5/9 έως σήμερα Δευτέρα 1/9, στις 11:00, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4.506 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
Μόνο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν 8.161 κλήσεις, εκ των οποίων:
•στη Μαγνησία, 2.422 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 905 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα
•στην Λάρισα 2.654 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 405 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.297 άτομα
•στην Καρδίτσα, 1.790 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 500 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 890 άτομα
•στα Τρίκαλα, 1.175 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 298 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα
•στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
Επίσης, από την Πέμπτη 7/9 μέχρι και την Κυριακή 10/9 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 774 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.
Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
g9_5.JPG
Υπηρεσία Copernicus: Η εικόνα γύρω από τη Λάρισα

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εκτεταμένες πλημμύρες», σημειώνεται σε ανάρτηση της ευρωπαϊκού συστήματος «Copernicus» στην πλατφόρμα Χ.
Στην ανάρτηση προστίθενται η εικόνα από την περιοχή γύρω από τη Λάρισα, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού, όπως την κατέγραψε στις 10 Σεπτεμβρίου ο δορυφόρος Sentinel2.
cop_2.JPG
Κλειστή η ΠΑΘΕ στο ύψος της Λάρισας

Λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού κλειστή παραμένει η ΠΑΘΕ στο ύψος της Λάρισας.
Συγκεκριμένα, διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί της ΠΑΘΕ ισχύει στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Αναστέλλονται δρομολόγια


Αναστέλλονται σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, τα δρομολόγια της Hellenic Train από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και από Λάρισα για Λιτόχωρο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού, αναστέλλονται οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα- Λιτόχωρο, σήμερα Δευτέρα 11/9/2023.
Όπως επισημαίνεται, μόλις δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, θα γίνει νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμός των δρομολογίων.

Συλλήψεις για κλοπές

Συνελήφθησαν 4 άτομα σε Βόλο και Τρίκαλα για κλοπές στις πληγείσες περιοχές.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις , οι δράστες αφαίρεσαν έξω από πληγείσες οικίες, στην πρώτη περίπτωση 2 ηλεκτρικές συσκευές, και στη δεύτερη 1 κρεβάτι.
Οι περιπολίες των αστυνομικών στη Θεσσαλία συνεχίζονται εντατικά καθ’ όλο το 24ωρο, για την πρόληψη και αποτροπή περιστατικών κλοπών.

Την ερχόμενη Δευτέρα 18/9 ανοίγουν τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία στην περιφέρεια Θεσσαλίας, αυτά πρόκειται να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.
Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης