Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία - Εντοπίστηκε νέα σορός στο Πήλιο, στους 16 οι νεκροί - Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες

Τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία - Εντοπίστηκε νέα σορός στο Πήλιο, στους 16 οι νεκροί - Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες
Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες - Στο κάδρο μπαίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι
Σχετικά Άρθρα
(upd10) Σε απόγνωση βρίσκονται οι πολίτες της Θεσσαλίας, μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel, καθώς χωριά και καλλιέργειες βυθίστηκαν στα νερά και στις λάσπες, δρόμοι πλημμύρισαν,  υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ενώ τα νεκρά ζώα στις πληγείσες περιοχές αποτελούν υγειονομική «βόμβα» για την ανάπτυξη ασθενειών.
Την ίδια ώρα συναγερμός σήμανε στις αρχές, καθώς εντοπίστηκε νέα σορός στην παραλία Μουρτιά στο Πήλιο. Το πτώμα περισυνελέγη από το πλοίο του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για εξέταση και ταυτοποίηση.
Να σημειώσουμε ότι αγνοείται ακόμα ένα ζευγάρι Αυστριακών τουριστών, οι οποίοι παρασύρθηκαν μαζί με το σπίτι που διέμεναν από χείμαρρο.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ενδεχομένως ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία να αυξηθεί στους 16 συνολικά.
Όσον αφορά τη βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας, σημειώθηκε σήμερα 13/9 παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνης, η οποία ζητά τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων αρχών, αλλά και  «ποια ακριβώς μέτρα έλαβαν, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας,Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» από την ΕΜΥ, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους».


Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, η πρόσβαση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή ήταν οι προτεραιότητες που συζητήθηκαν
στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Για όλα τα ζητήματα θα γίνουν αναλυτικές δηλώσεις στην προγραμματισμένη καθημερινή ενημέρωση στις 16:00 από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Στο μεταξύ, απελπισμένοι είναι οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές, αφού κάποιοι είναι πλέον άστεγοι, άλλοι  παραμένουν σε πλημμυρισμένες περιοχές έχοντας μείνει χωρίς ρεύμα και νερό, την ώρα που δρόμοι, σπίτια και καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε λίμνες. Η καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου οδηγεί σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφους,  φέροντας προ των πυλών ελλείψεις και ανατιμήσεις στα τρόφιμα. 
Παράλληλα,  έχουν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και  εκτιμάται ότι με την αποστράγγιση των υδάτων σε περίπου 10 ημέρες θα εμφανιστούν τα προβλήματα με τα κουνούπια.
Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα Τέμπη συνεχίζεται η αγωνία των κατοίκων για την αντοχή των αναχωμάτων του Πηνειού, ενώ μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς έχουν ξηλωθεί γραμμές και η αποκατάσταση θα πάρει αρκετό χρονικό.
Στη Μαγνησία, διακόπηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 13/9  η κυκλοφορία των οχημάτων σε παράλληλες οδούς με το φράγμα της λίμνης Κάρλας λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.
Οι διανοίξεις δρόμων στη Θεσσαλία και οι εργασίες συνεχίζονται σε 21 χωριά, εκ των οποίων τα 7 (Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) παραμένουν αποκλεισμένα, όπως και η παροχή βοήθειας στους κατοίκους και η απάντληση υδάτων.
Χωρίς ρεύμα
έχουν μείνει τμήματα του Βόλου, μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων, ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν πόσιμο νερό που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς.
Η Πυροσβεστική δέχεται καθημερινά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και διασώσεις, ενώ τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα  σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία ”Δαρδανός 2”, στο οποίο συμμετέχουν το Πυροσβεστικό Σώμα, δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και εκατοντάδες εθελοντές απ΄ όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα.
Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές η Πυροσβεστική παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Στο μεταξύ, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές που ελέγχουν νερό και τρόφιμα, καθώς τα νερά θεωρούνται δυνητικά μολυσμένα, συνεχίζονται οι αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και μέχρι το τέλος της θα ξεπεράσπυν τις 5.000,  ενώ στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr έγιναν υποβλήθηκαν 4.150 οριστικές αιτήσεις και 2.900 προσωρινές. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα έχει ανοίξει για τις περιοχές και τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, σήμερα (Τετάρτη 13/9) άνοιξε  για τις περιοχές της Φθιώτιδας και της Λάρισας, ενώ μέχρι την Παρασκευή 15/9 για τις επόμενες περιοχές.

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις πλημμύρες

Τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων αρχών για τη βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», ζητά με έγγραφό της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη.
Στο κάδρο μπαίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε, μεταξύ άλλων, στους συναδέλφους της εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων να διακριβώσουν «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.».
Ακολουθεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου:

«Προς τους κκ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων

Ενόψει της βιβλικής καταστροφής της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στις περιουσίες κλπ, πρωτίστως δε με συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ανεξαρτήτως της όποιας σχέσης του καιρικού αυτού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή, που ωστόσο είναι πλέον από καιρό γνωστή σε όλους μας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κλπ.
Στο πιο πάνω πλαίσιο, εκτός των άλλων, με βάση και τα συνημμένα δημοσιεύματα, θα πρέπει να διερευνηθεί, κατά λόγο τοπικής σας αρμοδιότητος:
1.Ποιά ακριβώς μέτρα έλαβαν, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας,Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου«Daniel» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους.
2.Το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία.
3.Ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον Δήμαρχο Βόλου στο Δήμο του Βόλου, και από τον Δήμαρχο Καρδίτσας στο Δήμο Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους. Πόσο αποτελεσματικά ήταν τελικά τα έργα που έγιναν, καθώς επίσης και εάν οι αντίστοιχες μελέτες αυτών ελάμβαναν υπόψη κακοκαιρίες παρόμοιες με την «Daniel».
4. Αν η κατασκευή των ως άνω αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, όπως για παράδειγμα η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του «Ιανού» και ανακατασκευάσθηκε («αναβαθμίσθηκε» ή άλλως «αποκαταστάθηκε ή ενισχύθηκε») τέλη του 2022 με 'Ανοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023, ελέγχοντας σε αποφατική περίπτωση, πλέον των άλλων υπευθύνων και τους αναδόχους των συγκεκριμένων έργων.
5. Αν τα έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Καρδίτσας και Βόλου μετά τον «Ιανό» ήταν ενταγμένα σε μια συνολική μελέτη που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς το σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών, ή αποσπασματικά, μικρής κλίμακας, και χωρίς έλεγχο.
6. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του κάμπου.
7. Αν λειτουργούσε στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής & εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη, και σε αποφατική περίπτωση αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας.
8. Για ποιο λόγο δεν κατασκευάσθηκε κάποιο ειδικό υδραυλικό έργο, στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, στην πόλη του Βόλου, και αν εξαιτίας της παράλειψης αυτής υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, με αποτέλεσμα την καταστροφή υποδομών και περιουσιών.
9. Για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά τον «Ιανό», όταν και είχε επικαιροποιηθεί η επισήμανση της κρισιμότητάς του, να βρίσκεται στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης.
10. Αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και «αλλότριους σκοπούς» και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του «Ιανού» ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.
11. Αν οι ερευνώμενοι προχώρησαν στην κατασκευή έργων βιτρίνας και όχι αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού», σε έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί και σε εργολαβίες με τόσο υψηλές εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες για την ποιότητα και την επάρκεια των έργων, ερευνώντας στην περίπτωση αυτή και τους αναδόχους των σχετικών έργων».
thess6_2.JPG
Σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας υπό τον Πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης

Τα άμεσα ζητήματα δημόσιας υγείας, η απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές, η πρόσβαση και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου και η κρατική αρωγή ήταν οι προτεραιότητες που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Για όλα τα ζητήματα θα γίνουν αναλυτικές δηλώσεις στην προγραμματισμένη καθημερινή ενημέρωση στις 16:00 από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας, έγινε η ενημέρωση για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων και την κλινική πορεία των περιστατικών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, καθώς και τις περαιτέρω ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών για πρακτικά ζητήματα υγιεινής, αλλά και επιπλέον παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
km_1.JPG
Υποχωρεί η στάθμη των υδάτων

Σχετικά με τα ζητήματα της πρόσβασης, στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν και σήμερα σταδιακά και αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες. Έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά, εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.
Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούσαν. Για τη φιλοξενία των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.
Στο Βόλο έχουν διατεθεί χώροι φιλοξενίας σε οικογένειες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας μετά από προσωρινή παραχώρησή τους από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.
Σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.
Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, του Μουζακίου και της Καλαμπάκας, όπου διατίθενται ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.
Επίσης στην παρούσα φάση δυνάμεις του Πυροσβεστικής του Στρατού και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης στη Λάρισα, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού και στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας.
Τέλος, στην Εθνική Οδό, η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη καθώς καταγράφεται υποχώρηση των υδάτων, ωστόσο ο οδικός άξονας παραμένει κλειστός.

Περισυλλογή νεκρών ζώων και απόβλητα

Σε ό,τι αφορά τη περισυλλογή των νεκρών ζώων, μέχρι σήμερα τις 9 το πρωί της Τετάρτης 13/9, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Μέχρι στιγμή έχει γίνει διαχείριση (υγειονομική ταφή ή καύση) για 21.906 αιγοπρόβατα, 6.800 χοιρινά, 20 βοοειδή και 23.300 πτηνά.
Αναφορικά με τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων, η αποκομιδή τους σε γενικές γραμμές γίνεται ομαλά και μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση όλων των δήμων προς το ΧΥΤΑ της Λάρισας, τα απόβλητα οδηγούνται σε γειτονικούς ΧΥΤΑ. Από την Πέμπτη 14/9 θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Παλαμά Καρδίτσας.

Έγιναν 4.500 αυτοψίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στις πρώτες ημέρες έχουν γίνει περίπου 4.500 αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, το δυναμικό των οποίων ενισχύεται σε καθημερινή βάση. Εκτιμάται ότι με το τέλος της σημερινής ημέρας οι αυτοψίες και οι καταγραφές θα ξεπεράσουν τις 5.000.

Αιτήσεις για πρώτη αρωγή

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. Μέχρι σήμερα το πρωί υποβλήθηκαν 4.150 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 2.900 προσωρινές αιτήσεις, ενώ για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το ακραίο και πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο, η καταβολή προς τους κατοίκους των χωριών αυτών θα γίνει αυτόματα, χωρίς να υποβάλουν αίτηση, αλλά με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.
Στο πεδίο των πληγεισών περιοχών για αυτοψίες και καταγραφές βρίσκονται από την πρώτη στιγμή τα στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) υπογραμμίζεται εκ νέου ότι οι ιδιοκτήτες, εφόσον θέλουν να καθαρίσουν τις κατοικίες τους, θα πρέπει να βγάλουν φωτογραφίες από το εσωτερικό όλων των πληγέντων χώρων του κτηρίου, στις οποίες θα φαίνονται ευκρινώς τόσο το ύψος της στάθμης του νερού που εισχώρησε, όσο και η πληγείσα οικοσυκευή εντός των δωματίων. Επίσης, πρέπει να φροντίσουν να είναι εμφανές το αποτύπωμα της στάθμης στους τοίχους, κατά την αυτοψία.
Η  διαδικασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με τη συνδρομή μηχανικών της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού και του ΤΕΕ, με τη σημαντική συνδρομή και συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Έλεγχοι ΔΙΜΕΑ για αισχοκέρδεια - Έκπτωση από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ηλεκτρικών ειδών

Σε ενέργειες για τη στήριξη των καταναλωτών στη Θεσσαλία και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας προέβη το υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
Μάλιστα, η ΔΙΜΕΑ απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές, καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.
ελεγχοι_υπαν_1.JPG
Επιπλέον, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει ζητηθεί από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία.
Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά, όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.
Η ανακοίνωση του ύψους των εκπτώσεων γίνεται από την κάθε εταιρεία.

Αγαπηδάκη: Στα 46 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 3 λόγω πλημμυρών – Οι άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού


Συνολικά έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία, από τα οποία τα 6 χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη.
Η κα Αγαπηδάκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των νεκρών ζώων , καθώς αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο. Τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση.
Σχετικά με την βοήθεια στους κατοίκους, εξήγησε ότι συγκεντρώνεται στο κτίριο της Περιφέρειας και αποστέλλεται στα χωριά ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων.
Τέλος, επανέλαβε τους τρεις άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώτος είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία που βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, ο δεύτερος άξονας η εντομολογική επιτήρηση, καθώς τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες και ήδη οποθετούνται ειδικές παγίδες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα.
Τέλος, τρίτος άξονας είναι η καταλληλότητα του νερού και για αυτό γίνονται δειγματοληψίες 3 φορές κάθε εβδομάδα από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας.
thess3_2.JPG
Λέκκας: Να ελεγχθούν προσεκτικά τα κτίρια – Φθορές και στα πετρόκτιστα σπίτια

Προσεκτικοί έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν στα σπίτια και κτίρια των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου να διαπιστωθεί η στατική τους επάρκεια, ενώ τεράστια αναμένεται να είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν.
Τα «προβλήματα που θα προκύψουν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θα είναι τεράστια», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας ότι «τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα» , ενώ ακόμη και τα παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν είναι ακατάλληλα, καθώς δεν έχουν άλλες αντοχές.
Κατά τον ίδιο, σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα, σημειώνοντας ότι «και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά».
Για τα κτίρια που είναι κατασκευασμένα με οπλισμένο σκυρόδεμα, τόνισε πως είναι βέβαιο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.
Όπως εξήγησε, «εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτίριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας».
Για τον Θεσσαλικό κάμπο που μετατράπηκε σε λίμνη, ανέφερε ότι «λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτίρια».
Συμπλήρωσε πως ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο Θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα,
«θα πρέπει να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».
«Έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε δε, πως η καταγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα διότι διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά, ενώ οι επιστήμονες θα πρέπει έχουν γενική εικόνα ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά μονάδα.
Ακόμη,  ο κ. Λέκκας έκανε λόγο και για φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο.
Όπως ανέφερε «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία, όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτιρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτίρια που έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».
Σημείωσε πως οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών σε ορεινές και παρόχθιες περιοχές.
thess4_3.JPG
Πυροσβεστική: Συνολικά 9.042 κλήσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για αντλήσεις υδάτων

Η Πυροσβεστική από τις 5/9 έως τις 13/9 δέχτηκε 11.409 κλήσεις πανελλαδικά για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ έχει προβεί σε 4.592 διασώσεις και απομακρύνσεις πολιτών  προς ασφαλή σημεία.
Μόνο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει λάβει 9.042 κλήσεις. Σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Σκιάθο μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.573 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.574 άτομα.
purosvst_8.JPG
Σύσκεψη στη Θεσσαλία για τα σχολεία - Θα κριθεί ποια θα ανοίξουν στις 18/9


Μπορεί να έχει γίνει γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία, ωστόσο σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 13/9, θα κριθεί πόσα θα ανοίξουν.
Σε κάθες περίπτωση υπάρχουν 88.000 μαθητές, 1.000 σχολικές μονάδες και πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί και όπως αναφέρθηκε δια στόματος του υπουργού Παιδείας, Κ. Πιερρακάκη, το προηγούμενο 24ωρο, «μερικά δεν γίνεται να ανοίξουν».
Στην περιοχή θα μεταβεί κλιμάκιο ειδικών για ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών , ενώ υπάρχει πρόβλημα με τα βιβλία που έχουν βραχεί και θα πρέπει να αντικατασταθούν.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, υλοποιείται πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης σε τρεις φάσεις για τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών των πληγεισών περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Χρυσής Χατζηχρήστου.
Ήδη, στις 11-12/9 διεξήχθη η πρώτη φάση του προγράμματος και συγκεκριμένα, τηλεκπαίδευση των Σύμβουλων Εκπαίδευσης και των Διευθυντριών/ντών όλων των σχολικών μονάδων.
Σήμερα ,Τετάρτη 13/9 και την Πέμπτη 14/9 θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση των Διευθυντριών/ντών ΕΣΑΜΕΑ και όλων των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των στελεχών των ΚΕΔΑΣΥ.
Κατά τη δεύτερη φάση, την Παρασκευή 15/9 και το Σαββατοκύριακο 16-17/9 θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης επισκέψεις και συναντήσεις από κλιμάκιο ειδικών για την άμεση υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας.
Τέλος, στην τρίτη φάση, θα πραγματοποιηθεί ατομική υποστήριξη μαθητών και γονέων, για όσο αυτό κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, με την έναρξη διεξαγωγής των μαθημάτων θα προγραμματιστούν και ομαδικές συναντήσεις υποστήριξης μαθητών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Παράλληλα, η κα. Χατζηχρήστου ολοκληρώνει σχετικό με τη διαχείριση κρίσεων υλικό, το οποίο θα λάβουν όλα τα σχολεία της Περιφέρειας.

Τηλεφωνικές γραμμές ενημέρωσης

Στον Σύντομο Κωδικό «100» της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, πιέζοντας «1», ή στην εξωτερική γραμμή 2410 – 621578, μπορούν να καλούν οι πολίτες της Θεσσαλίας.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 13/9 προς εξυπηρέτηση των πολιτών σχετικά με πληροφορίες για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των πλημμυρών, θα μπορούν να τηλεφωνούν στον Σύντομο Κωδικό «100» της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, πιέζοντας «1», ή στην εξωτερική γραμμή 2410 – 621578.
Παράλληλα, οι πολίτες για θέματα δημόσιας υγείας και υγιεινής μπορούν καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 20:00 να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Υγείας.
ygeia.JPG

g7_3.JPG
Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων σε σημεία της Μαγνησίας

Σειρά διακοπών κυκλοφορίας των οχημάτων σε σημεία της Μαγνησίας λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας , διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:
-στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τα όρια του Νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του Νομού Λάρισας,
-
στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στα Κανάλια Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τέλος του φράγματος.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων


Με διαταγή του ΓΕΕΘΑ και κατόπιν εντολών της ηγεσίας, οι ‘Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία, θα συνεχίσουν να συνδράμουν με προσωπικό και μέσα.
thess5_4.JPG
Παράλληλα, στην Λάρισα ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ έχει εγκαταστήσει 5 σταθμούς απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στις ακόλουθες στρατιωτικές εγκαταστάσεις:
-Στρατόπεδα «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ», «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ», «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑ» στην Λάρισα.
-Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ» στον Βόλο.
-Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΒΡΑΚΟΥ» στα Τρίκαλα.
Στόχος είναι η επιβεβλημένη απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν, ενώ ύστερα από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, θα δίνεται επίσης η ευκαιρία στους πλημμυροπαθείς να φροντίσουν για την αναγκαία ατομική τους υγιεινή.
Ακόμη,το ΓΕΕΘΑ οργανώνει σε όλες τις Μονάδες/Σχηματισμούς ανά την επικράτεια, σταθμούς συγκέντρωσης εθελοντικής συνεισφοράς από τα στελέχη των ΕΔ σε ένδυση, υπόδηση, κλινοσκεπάσματα και συσκευασμένα τρόφιμα. Τα εν λόγω είδη θα  προωθούνται στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/EU-OHQ που στην συνέχεια θα τα παραδίδει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης