Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λέκκας για πληγείσες περιοχές: Να ελεγχθούν προσεκτικά τα κτίρια – Φθορές και στα πετρόκτιστα σπίτια

Λέκκας για πληγείσες περιοχές: Να ελεγχθούν προσεκτικά τα κτίρια – Φθορές και στα πετρόκτιστα σπίτια
«Eάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτίριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας», εξήγησε ο Ευ. Λέκκας
Προσεκτικοί έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν στα σπίτια και κτίρια των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου να διαπιστωθεί η στατική τους επάρκεια, ενώ τεράστια αναμένεται να είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν.
Τα «προβλήματα που θα προκύψουν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θα είναι τεράστια», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας ότι «τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διεγραμμένα» , ενώ ακόμη και τα παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν είναι ακατάλληλα, καθώς δεν έχουν άλλες αντοχές.
Κατά τον ίδιο, σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα, σημειώνοντας ότι «και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά».
Για τα κτίρια που είναι κατασκευασμένα με οπλισμένο σκυρόδεμα, τόνισε πως είναι βέβαιο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.
Όπως εξήγησε, «εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτίριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας».
Για τον Θεσσαλικό κάμπο που μετατράπηκε σε λίμνη, ανέφερε ότι «λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτίρια».
Συμπλήρωσε πως ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο Θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «θα πρέπει να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».
«Έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε δε, πως η καταγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα διότι διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά, ενώ οι επιστήμονες θα πρέπει έχουν γενική εικόνα ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά μονάδα.

Για πετρόκτιστα

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο και για φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο.
Όπως ανέφερε «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία, όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτιρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτίρια που έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».
Σημείωσε πως οι επιστήμονες μπορούν με ειδικές μεθοδολογίες να ελέγξουν την κατάσταση του εδάφους γύρω από τα θεμέλια των σπιτιών σε ορεινές και παρόχθιες περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης