Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οικονόμου: Αναγκαία η συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

Οικονόμου: Αναγκαία η συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος
O Υπουργός ΠΡΟΠΟ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας και σταθερότητας των κρατών
O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, συμμετείχε σήμερα στη Διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία διεξήχθη στα Τίρανα της Αλβανίας με τη συμμετοχή υπουργών Εσωτερικών, με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, κρατών-μελών της Διαδικασίας, καθώς και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Johannes Luchner.
Κατά τη Διάσκεψη ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τη μέριμνα της Ελλάδας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της συνδεσιμότητας, της ασφάλειας, της συμφιλίωσης και των σχέσεων καλής γειτονίας στα Δυτικά Βαλκάνια .
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ Οικονόμου, κατά την εισήγησή του, ανέφερε ότι η διοργάνωση αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας, ιδίως στους τομείς που συμπεριλαμβάνουν τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τη σύμπραξη για την κυβερνοασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Η Διαδικασία του Βερολίνου αναμφισβήτητα χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς προόδου. Οι συζητήσεις μας δεν επικεντρώνονται μόνο σε πολιτικές και στρατηγικές, αλλά αφορούν το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Αναφερόμενος στην ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας και σταθερότητας των κρατών και ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται μεγάλο μέρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας.
Σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Οικονόμου στάθηκε στη συντονισμένη δράση των αρμόδιων εθνικών, αλλά και διεθνών και ευρωπαϊκών Υπηρεσιών και παράλληλα, στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, που έχουν καταστεί κρίσιμα ζητούμενα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.
Παράλληλα, στο περιθώριο της Διάσκεψης της «Διαδικασίας του Βερολίνου» ο κ. Οικονόμου είχε διμερή συνάντηση με τον κ. Taulant Balla, Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας.
«Συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επικεντρωμένα στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, τόσο στους τομείς της ασφάλειας όσο και της διαχείρισης των συνόρων» τόνισε σχετικά με την συνάντηση ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «Παράλληλα, έθεσα στον ομόλογό μου και το θέμα της παρατεταμένης κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, κ. Φρέντη Μπελέρη, και, κυρίως, τη στέρηση του δικαιώματός του να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος, κάτι που, εκτός από τα υπόλοιπα, παραβιάζει και το τεκμήριο της αθωότητας και είναι αντίθετο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».
Επιπρόσθετα,στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην γειτονική χώρα, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο.
«Συζητήσαμε για θέματα που απασχολούν το ποίμνιό του και την περιοχή ευθύνης του. Η προσφορά του στους ορθοδόξους της Αλβανίας και το πολύπλευρο κοινωνικό του έργο τυγχάνουν τεράστιας αναγνώρισης. Ο ρόλος του στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας στην Αλβανία είναι ιστορικής σημασίας» σημείωσε σχετικά με την συνάντηση ο κ .Οικονόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης