Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Σφαγή» δήμων - Περιφέρειας για τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία – Κλειστά τα σχολεία και την ερχόμενη εβδομάδα

«Σφαγή» δήμων - Περιφέρειας για τη βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία – Κλειστά τα σχολεία και την ερχόμενη εβδομάδα
Πιθανό να ανοίξει και σήμερα 15/9 η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης
(upd9) Με τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών από την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Daniel να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλη την Περιφέρεια, τη στιγμή που πραγματικά γίνεται αγώνας δρόμου για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων και την αποκατάσταση σημαντικών υποδομών (π.χ. δρόμοι, δίκτυο ύδρευση), ερωτήματα ανακύπτουν για το κατά πόσο οι ενέργειες ορισμένων δημοτικών αρχών συνέβαλαν στη μεγιστοποίηση της καταστροφής.
Χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Παλαμά σχετικά με το ποιος έδωσε εντολή να «σπάσει» ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη, κίνηση που όπως καταγγέλλουν κάτοικοι έγινε για να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα, αλλά είχε ως συνέπεια να «πνιγούν» τα χωριά του κάμπου.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Πάντως, αν και η κυβέρνηση διεμήνυσε πως είναι αστήριχτος ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε οποιοδήποτε φράγμα για να σωθεί η Καρδίτσα, αλληλοκατηγορίες διατυπώνονται μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Νούσιου και του δημάρχου Παλαμά, Γιώργου Σακελλαρίου.
Ο κ.Νούσιος παραδέχθηκε πως έδωσε τη σχετική εντολή για το σπάσιμο του αναχώματος, αποδίδοντας όμως την ευθύνη για την επιλογή του σημείου στον δήμαρχο του Παλαμά, καθώς όπως είπε, τον εμπιστευόταν λόγω της εμπειρίας του.
Μάλιστα ο κ.Νούσιος υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή και πως όλα δουλεύουν… βάσει του τι έχει συμβεί στο παρελθόν.
Πάντως ο δήμαρχος Παλαμά αποδίδει την ευθύνη καθαρά στον αντιπεριφερειάρχη για την απόφαση να ανοίξει τομή στο ανάχωμα, λέγοντας πως ο ίδιος δεν έδωσε καμιά εντολή.
Σημειώνεται πως η έρευνα που έχει παραγγείλει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και που είναι σε εξέλιξη, αφορά όλες τις ενέργειες ή τις παραλείψεις Περιφέρειας και δήμων τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel.

Προς Εξεταστική στη Βουλή;

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την καταστροφή στην Θεσσαλία τάσσεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος.
«Προτείνω από την πρώτη μέρα εξεταστική επιτροπή.
Δεν μιλάει κανένας.
Την απορρίπτουν.
Εμείς επιμένουμε στην εξεταστική επιτροπή, να ψάξουμε όλοι μαζί από κοινού, πού είναι το αίτιο του προβλήματος.
Μαθαίνω ότι ο κ. Φάμελλος και ο κ. Ανδρουλάκης έχουν συμφωνήσει να πάμε σε εξεταστική από εβδομάδα να την καταθέσουμε.
Θα την καταθέσω κι εγώ, μαζί τους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Βελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τα έργα έτσι όπως έχουν γίνει, ήταν άρπα-κόλλα».

Κλειστά τα σχολεία

Εν τω μεταξύ, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία της Θεσσαλίας και την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται δεν θα διεξαχθούν μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων εντός της χρονικής διάρκειας του τρέχοντος σχολικού έτους.

Πυροσβεστική: Πιθανό να ανοίξει και σήμερα 15/9 η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ακόμα και σήμερα Παρασκευή 15/9 η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Αρτοποιός υπογράμμισε πως αυτή την στιγμή γίνονται οι τελικοί έλεγχοι, ενώ πρόσθεσε ότι νυχθημερόν δουλεύουν τα συνεργεία, προκειμένου να ανοίξει η νέα εθνική οδός.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η εθνική θα δινόταν και πάλι στην κυκλοφορία μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά όπως υπογράμμισε μετά την υποχώρηση των πλημμυρικών φαινομένων, που όπως τόνισε ήταν πολύ έντονα από το 364 χιλιόμετρο έως το 366 χιλιόμετρο, οι εργασίες καθαρισμού έχουν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
«Έχουν καταβληθεί πολύ μεγάλες προσπάθειες και πιστεύουμε ότι θα ανοίξει πολύ πιο σύντομα, γιατί είναι στον τελικό έλεγχο αυτή την στιγμή, καθαρισμού του οδοστρώματος» είπε ο κ.Αρτοποιός, τονίζοντας ότι αρχικά θα δοθεί στην κυκλοφορία μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και στη συνέχεια θα εξεταστούν όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα, ούτως ώστε να ανοίξει πλήρως η εθνική.
Πάντως, επισήμανε ότι υπάρχει το ζήτημα της διασφάλισης της ποιότητας του οδοστρώματος και της ασφαλούς διέλευσης των οδηγών.
«Μόλις εξασφαλιστούν αυτά θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία» σημείωσε ο κ.Αρτοποιός.
6_34.jpg
Συναγερμός για τη λίμνη Κάρλα

Και ενώ πολλές περιοχές και χωριά της Θεσσαλίας παραμένουν βυθισμένα κάτω από τόνους νερού και λάσπης, νέος συναγερμός έχει προκύψει, αυτήν την φορά για τη λίμνη Κάρλα, η στάθμη των υδάτων της οποίας εξακολουθεί να ανεβαίνει.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 σε έξι χωριά (στα Κανάλια Μαγνησίας, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στη Σωτήριο, στη Νίκη και στο Αχίλλειο προκειμένου οι κάτοικοι να είναι σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Λόγω του ότι τα νερά του Πηνειού, καταλήγουν στην «αποξηραμένη» λίμνη που πλέον κινδυνεύει να υπερχειλίσει, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά.

Βόλος: Χωρίς πόσιμο νερό για 11η ημέρα

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει για 11η συνεχόμενη ημέρα ο Βόλος, τη στιγμή που οι κάτοικοι συνεχίζουν τις προσπάθειες τους να καθαρίσουν σπίτια και δρόμους από τη λάσπη.
Τεράστια είναι τα προβλήματα και στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το πόσιμο νερό για τη λειτουργία τους και την παραγωγική τους ικανότητα, όπως είναι για παράδειγμα οι γαλακτοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες αναψυκτικών, οι τυροκομικές μονάδες, κα.
Δραματική είναι η κατάσταση και στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, καθώς τα ξενοδοχεία είναι επί το πλείστον είτε κλειστά είτε άδεια.

Λάρισα: Αναβλύζει νερό από το έδαφος, έκρηξη διαρρήξεων

Στη Λάρισα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, τη στιγμή που οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι και με ένα ακόμα φαινόμενο, δηλαδή να αναβλύζει νερό από το έδαφος, κάτι που αποδίδεται στις τεράστιες ποσότητες νερού που έχει δεχθεί το υπέδαφος.
Και ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, κτήρια και επιχειρήσεις, ανησυχία προκαλούν οι διαρρήξεις και οι κλοπές σε εργοστάσια και καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει.
6_53.JPG
Νεκρά πάνω από 200.000 ζώα

Η ανησυχία των ειδικών για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία από τα νεκρά ζώα παραμένει, αν και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προσπάθειες ταφής και καύσης.
Εκτιμάται ότι τα νεκρά ζώα είναι περισσότερα από 200.000, με το μέγεθος της καταστροφής – αλλά και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία - να αποκαλύπτεται όσο υποχωρούν τα στάσιμα νερά.
Στο έργο της συλλογής των νεκρών ζώων συμμετέχει και ο στρατός, ο οποίος έχει αναλάβει να μεταφέρει τα ζώα στους κλιβάνους και στις ειδικές εγκαταστάσεις.
Πρόκειται πάντως για μια τεράστια επιχείρηση, αν αναλογιστεί κανείς τον τεράστιο αριθμό των ζώων αλλά και τη μεγάλη γεωγραφική έκταση που πρέπει να καλυφθεί.
Σημειώνεται πως αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία έχουν φτάσει στα 130 αλλά και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που είναι 126.
thess3_2.JPG
Στους 16 οι νεκροί

Στους 16 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel.
Την ίδια στιγμή εικάζεται ότι στο ζευγάρι των Αυστριακών ανήκουν οι δύο σοροί, ενός άνδρα και μιας γυναίκας αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, που εντοπίστηκαν χθες Τετάρτη 13/09 και την περασμένη Παρασκευή 08/09 σε θαλάσσιες περιοχές του Πηλίου.
Η σορός της γυναίκας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Θεοτόκου νότια του Πηλίου την Παρασκευή 08/09.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, έχει αποσταλεί DNA στην αρμόδια διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ και θα χρειαστούν 20 ημέρες για την ταυτοποίηση.
Για τον άνδρα πέρα από τη διαδικασία με το DNA όπου ισχύει η ίδια διαδικασία, επειδή έχει κάποιο τατουάζ αναμένεται επίσημη αναγνώριση από τους οικείους του από φωτογραφίες μέσω της πρεσβείας.
Η σορός του είχε εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή Μουρτιά Πηλίου από στελέχη του λιμενικού σώματος.
Σημειώνεται ότι το ζευγάρι είχε παντρευτεί δύο εβδομάδες πριν τα ίχνη του να χαθούν, στο Πήλιο.

Στις 4.594 οι διασώσεις

Σε 4.594 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία έχει προχωρήσει η Πυροσβεστική από τις 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα.
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 12.008 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης