Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δήμος Αθηναίων: Aνακατασκευή της Παιδικής Χαράς του Εθνικού Κήπου - Μπακογιάννης: Ένας μοναδικός χώρος περιμένει παιδιά και γονείς

Δήμος Αθηναίων: Aνακατασκευή της Παιδικής Χαράς του Εθνικού Κήπου - Μπακογιάννης: Ένας μοναδικός χώρος  περιμένει παιδιά και γονείς
Η ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς του Εθνικού Κήπου, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, έγινε με γνώμονα τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου και τον σεβασμό της μοναδικότητάς του, ακολουθώντας τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης
Σε έναν πρωτοποριακό και ασφαλή χώρο παιχνιδιού και διασκέδασης για τα παιδιά όλων των ηλικιών -από βρέφη μέχρι και εφήβους- μεταμορφώθηκε η παιδική χαρά στην «καρδιά» του Εθνικού Κήπου, αποτελώντας πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης για όλους τους σύγχρονους παιχνιδότοπους.
Καθένα από τα όργανα παιχνιδιού σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, ώστε να ενταχθεί λειτουργικά και αισθητικά στο περιβάλλον του ιστορικού Κήπου της πρωτεύουσας.
Η ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς του Εθνικού Κήπου, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, έγινε με γνώμονα τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου και τον σεβασμό της μοναδικότητάς του, ακολουθώντας τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων, με δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, από τουςΑθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου.
«Η νέα παιδική χαρά του Εθνικού Κήπου είναι ονειρεμένη, είναι μοναδική και αποτελεί πρότυπο και πρόκληση για όλους μας, καθώς σχεδιάζουμε για το μέλλον των παιδιών στην Αθήνα. Είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη και γενναιόδωρη υποστήριξη του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου, όχι μόνο γιατί δημιουργήσαμε έναν πρωτοποριακό και ασφαλή χώρο παιχνιδιού στην πόλη, αλλά και γιατί κατορθώνουμε να διατηρήσουμε τον μοναδικό χαρακτήρα του Εθνικού Κήπου», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Με φυσικά υλικά κατασκευής

Τα όργανα της παιδικής χαράς είναι κατασκευασμένα κυρίως από φυσικό ξύλο, προκειμένου να εναρμονίζονται με το έντονο φυσικό στοιχείο του χώρου και να συμβάλουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών.
Οι επιστρώσεις απορρόφησης κρούσεων είναι από φυσικά, χαλαρά υλικά, ενώ το έδαφος είναι κατάλληλο για την απορρόφηση των επιφανειακών υδάτων.
Η παιδική χαρά έχει δημιουργηθεί στα πρότυπα του αειφόρου σχεδιασμού. Ο χώρος περικλείεται από ψηλά δέντρα, κυρίως πεύκα, το φύλλωμα των οποίων ξεκινά σε μεγάλο ύψος και λειτουργεί σαν φυσικό στέγαστρο, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά είναι και η χωμάτινη αίσθηση του επικλινούς ανάγλυφου.
Η νότια πλευρά της παιδικής χαράς αποτελεί προέκταση του λόφου με τον «Βράχο της Αμαλίας». Στο σημείο αυτό δημιουργείται ένας μικρός λόφος από οριζόντια τοποθετημένους κορμούς δέντρων, ύψους 1.00 μ., ο οποίος παραπέμπει στο παρατηρητήριο του Βράχου, εμπλουτίζοντας τη δράση μέσα στον χώρο.

Τρεις ενότητες παιχνιδιού

Η πρώτη ενότητα απευθύνεται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αναπτύσσεται σε τέσσερα σκάμματα, σε έδαφος ήπιας κλίσης. Διαθέτει λειτουργίες αιώρησης, παιχνιδιού ρόλων, ολίσθησης, αναρρίχησης και ισορροπίας, ταλάντωσης, αναπήδησης και αισθητηριακού παιχνιδιού με τα φυσικά υλικά, όπως είναι το νερό και η άμμος.
Στο πρώτο σκάμμα υπάρχουν δυο διθέσιες κούνιες για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στο δεύτερο σκάμμα υπάρχει μια σύνθετη κατασκευή με πλατφόρμα στην οποία είναι τοποθετημένα περιμετρικά σπιτάκια σε διάφορα μεγέθη, μια τσουλήθρα, μια γέφυρα ισορροπίας με αναρτημένα πατήματα και μια ράμπα για παιδιά με αναπηρίες, μέσω της οποίας γίνεται η χρήση του εξοπλισμού και από παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο. Στο τρίτο σκάμμα, είναι τοποθετημένες λειτουργίες για παιχνίδι με τα φυσικά υλικά, ένα εργοτάξιο μεταφοράς άμμου και μια κατασκευή με κανάλια μεταφοράς νερού. Στο τέταρτο σκάμμα είναι τοποθετημένη μια σύνθετη κατασκευή μορφής πουλιού με τσουλήθρα και κατασκευές αναρρίχησης. Τέλος, στον περιμετρικό χώρο υπάρχουν διάσπαρτοι εξοπλισμοί ταλάντωσης και αναπήδησης.
Η δεύτερη ενότητα παιχνιδιού αναπτύσσεται στην κεντρική ζώνη και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας και εφήβους. Περιλαμβάνει λειτουργίες παιχνιδιού ρόλων, αιώρησης, ολίσθησης, αναρρίχησης, ισορροπίας, ταλάντωσης και περιστροφής. Το βασικό σκάμμα περιλαμβάνει μια σύνθετη κατασκευή σε μορφή πυραμίδας που αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως, με δύο επίπεδα και δύο τσουλήθρες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, δύο κούνιες, τούνελ ταλάντωσης, στοιχείο ταλάντωσης και περιστροφής και διάφορες κατασκευές αναρρίχησης. Η κατασκευή αυτή θα είναι ορατή από το πλάτωμα εξωτερικά της παιδικής χαράς. Στον λόφο υπάρχει μια κατασκευή μορφής κάστρου με αναρρίχηση και τσουλήθρα τούνελ, ενώ εναλλακτικά η κατάβαση θα μπορεί να γίνει και από τσουλήθρα κατάλληλη και για παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Η τρίτη ενότητα παιχνιδιού αναπτύσσεται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς σε δύο σκάμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με λειτουργίες περιστροφής και αιώρησης. Περιλαμβάνει μια κούνια με κάθισμα τύπου “φωλιά” και έναν μη συμβατικό μύλο περιστροφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης