Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρόμος στην κυβέρνηση για τη νέα κακοκαιρία: Κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλία 25 - 27 Σεπτεμβρίου 2023 – Σε ετοιμότητα ο στρατός

Τρόμος στην κυβέρνηση για τη νέα κακοκαιρία:  Κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλία 25 - 27 Σεπτεμβρίου 2023 – Σε ετοιμότητα ο στρατός
Στη Λάρισα μεταβαίνει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας
Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κρατικό μηχανισμό μετά τη πρόβλεψη για τη νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.
Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης ελήφθη η απόφαση τις ημέρες Δευτέρα- Τρίτη και Τετάρτη (25 – 25 Σεπτεμβρίου) να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ενόψει της επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και ο στρατός, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.
Στη Λάρισα μεταβαίνει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.
Εστάλη 112 στη Λάρισα για τα ξημερώματα της Δευτέρας  25 Σεπτεμβρίυο 2023
Οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων που αναμένεται να σημειωθούν.
λαρισα
Αυξημένη ετοιμότητα στις πληγείσες περιοχές

Ενόψει των επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.
Από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα.
Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης:
1. Σταθμός Βάσης ΒΙ.ΠΕ Λάρισας (Λίμνη Κάρλα)
2. Σταθμός Βάσης Κόμβου Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες)
3. Σταθμός Βάσης Κόμβου Προαστείου.
• Η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις 

Αυτή τη φορά, προκειμένου να αποτραπει η καταστροφή της προηγούμενης κακοκαιρίας Daniel που προκλήθηκε από την ολιγωρια ενεγοποίησης του στρατού, διαμορφώθηκε επιχειρησιακό πλάνο εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη επιχειρούν και είναι σε ετοιμότητα 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού.
Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα.
Σε ετοιμότητα είναι 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό.
Τέλος, σε εγρήγορση είναι το σύνολο του προσωπικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης».
Κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλία 25-27 Σεπτεμβρίου
24_2.JPG
Ενίσχυση υποδομομών

Συνεχίζονται από μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι εργασίες για την αποκατάσταση αναχωμάτων στον Φαρσαλίτη ποταμό και σε περιοχές του Παλαμά, καθώς και καθαρισμός φερτών υλικών στον ποταμό Καλέντζη της Καρδίτσας και στην περιοχή «Χίλια Δέντρα».
Επιπλέον, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμους- και με τη συνδρομή μηχανημάτων έργων από αναδόχους- μια σειρά έργων καθαρισμών και αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, όπως:
Αποκατάσταση αναχωμάτων
– Καθαρισμοί ρεμάτων
– Καθαρισμοί ποταμών
– Καθαρισμοί τάφρων
– Αποκατάσταση αντλιοστασίων
– Καθαρισμοί φρεατίων.
Λάρισα

thessalia_sxoleia_xr
Η κακοκαιρία - Ποιες περιοχές θα "χτυπήσει"

Eπιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα 25/9, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε την Κυριακή 24/9 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα 25/9 θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη 26/9 και την Τετάρτη 27/9 θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ:
Τη Δευτέρα (25/9) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανώς στο Ιόνιο, τη βόρεια Πελοπόννησο και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26/9) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.
Την Τετάρτη (27/9) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.
Σημειώνεται ότι τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - Μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία

Νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δευτέρα 25/9 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/9 θα προκαλέσουν ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη), σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA.
Η ψυχρή λίμνη που την Κυριακή 24/9 σχηματίζεται στην Αδριατική, αναμένεται μέχρι την Τετάρτη 27/9 να κινηθεί αργά προς το Νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια θα αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο.
Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων.
Έτσι, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι εκ νέου η Θεσσαλία (κυρίως οι περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος και τα δυτικά τμήματα της περιφέρειας), η Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες.
Από την Τετάρτη 27/9 τοπικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται η θέση της ψυχρής λίμνης και η ροή των αερίων μαζών γύρω της την Κυριακή 24/9 και την Τρίτη 26/9.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης