Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέος συναγερμός στην Θεσσαλία για την κακοκαιρία Elias - 112 στη Λάρισα – Στρατιωτικά ελικόπτερα και λέμβοι

Νέος συναγερμός στην Θεσσαλία για την κακοκαιρία Elias - 112 στη Λάρισα – Στρατιωτικά ελικόπτερα και λέμβοι
Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι θα πέσει το ένα τρίτο του ύψους βροχής του Daniel
(upd7) Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην Θεσσαλία για την επέλαση της νέας κακοκαιρίας Elias, η οποία αναμένεται από σήμερα Δευτέρα 25/9 και για τα επόμενα τουλάχιστον δύο 24ωρα να πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τόσο την πληγείσα από τον Daniel περιοχή, όσο και την Εύβοια, τις Σποράδες αλλά και την κεντρική και βορειοανατολική Στερεά.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι αν και το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν θα είναι τόσο σφοδρό όσο υπήρξε ο Daniel, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι βροχοπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές, εκτιμώντας πως το ύψος της βροχής θα είναι το ένα τέταρτο της ποσότητας που έπεσε με τον Daniel.
Πρόκειται για μια εκτίμηση που προκαλεί τεράστια ανησυχία στους κατοίκους της Θεσσαλίας, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν προλάβει να επουλώσει τις πληγές τους από το πέρασμα του Daniel.
Ήδη, εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της Λάρισας με τον κρατικό μηχανισμό να έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στον κίνδυνο νέων πλημμυρικών φαινομένων.
Για τη νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες και να επηρεάσουν τις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σημειώνεται πως έχει ληφθεί απόφαση για  τις ημέρες Δευτέρα - Τρίτη και Τετάρτη (25 – 27 Σεπτεμβρίου) να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και το μάθημα θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης.
Μάλιστα, σήμερα (25/9) είναι κλειστά για το κοινό τα Υποκαταστήματα Καρδίτσας και Τρικάλων του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλίας ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας Elias, αλλά και .οι Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ σε Καρδίτσα καιΤρίκαλα.
Για μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπισθούν κατολισθήσεις, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα υποσκαφών, έκανε λόγο ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθ. Λέκκας, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι - Αναβάθμιση σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από ΕΜΥ 

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους εκτιμάται ότι αυτές τις ημέρες θα πέσουν στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, των Σποράδων και της Στερεάς περίπου 300 με 500 τόνοι νερού.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένεται στη Θεσσαλία και στη βόρεια – βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, καθώς εκτιμάται πως το επόμενο τριήμερο θα πέσει στη Θεσσαλία περίπου το ένα τρίτο με ένα τέταρτο του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε με τον Daniel.
Τη Δευτέρα 25/9 αναβαθμίστηκε σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22/9, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το οποίο στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε.

Τηλεδιάσκεψη Συνοντιστικού Κέντρου υπό τον Μητσοτάκη

Για τη νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες και να επηρεάσουν τις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ήδη, σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός, λόγω των επικείμενων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ενώ στη Θεσσαλία βρίσκεται ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν έως και την Τετάρτη 27/9 μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ θα παραμείνουν κλειστές και σχολικές μονάδες στην Φθιώτιδα.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας και για τις άμεσες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Μαρινάκης για Θεσσαλία

Δεν θα λειτουργήσουν έως την Τετάρτη 27/9 κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και το μάθημα θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Πρόσθεσε ότι εξαιρούνται τα σχολεία των περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης, όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχειάδα και Δομοκό στον νομό Φθιώτιδας και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.
Στο μεταξύ, εν αναμονή και της κακοκαιρίας Elias, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ συνεργεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέματα και φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα.
Από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται στην περιοχή 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα, η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς
και 766 οχήματα, σε  κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία του Λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης», οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.
Παράλληλα, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο.

Λέκκας: Μεγάλη πιθανότητα για κατολισθήσεις και φαινόμενα διάβρωσης, όχι τόσο μεγάλο πρόβλημα με πλημμύρες

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπισθούν κατολισθήσεις, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα υποσκαφών. Εκεί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί τα φαινόμενα αυτά εξελίσσονται μέσα σε οικιστικές μονάδες», τόνισε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθ. Λέκκας, αναφερόμενος στη νέα κακοκαιρία Elias.
Για τη Θεσσαλία, που σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα δεχτεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ο κ. Λέκκας είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα σε πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουν παρθεί κάποια μέτρα προστασίας. Βεβαίως τα εδάφη είναι κορεσμένα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να πέσουνε μεγάλα ποσά σε συγκεκριμένες περιοχές για να αντιμετωπίσουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».
Όπως εξήγησε για τη δυτική Θεσσαλία, υπάρχει μια λεκάνη «η οποία οδηγεί στον Αχελώο ποταμό, άρα αν πέσουν έντονες βροχοπτώσεις δεν θα έχουμε πρόβλημα γιατί ο Αχελώος μπορεί να χειρίζεται μεγάλα φορτία, υπάρχει όμως και η πιθανότητα να πέσει ανατολικά της οροσειράς του Κόζιακα και τότε όλο το νερό αυτό θα οδηγηθεί προς τον Πηνειό ποταμό. Εκεί θα έχουμε πρόβλημα».
Για τις πληγείσες περιοχές , αφού σημείωσε ότι δεν θέλει να μεταφερθούν οι κάτοικοι από τον τόπο τους, ανέφερε ότι η δική τους πρόταση για τα σημεία ή τα σπίτια που παρουσιάζουν πρόβλημα είναι «μία μικροζωνοποίηση των περιοχών αυτών, έτσι ώστε μέσα στο ίδιο το χωριό ή στον περιβάλλοντα χώρο να μπορούν να μετατεθούν δραστηριότητες ή να δομηθεί ένα καινούργιο σύστημα ή να επεκταθεί ο δομικός ιστός για να είναι περισσότερο ασφαλείς οι κάτοικοι».
Σχετικά με την πρόληψη για την πιθανότητα των κατολισθήσεων είπε πως μπορούν να δοθούν «ειδικές οδηγίες στα 15 χωριά, στα Άγραφα, και στην περιοχή του Κόζιακα, Ελάτη, Πετρούλι και ειδικές οδηγίες στα χωριά του Πηλίου», αλλά «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί είναι πολύπλοκη η εκδήλωση μιας κατολίσθησης μέσα σε έναν οικιστικό χώρο θέλει πολύ μεγάλη έρευνα και πολύ γρήγορα».
Καταλήγοντας ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τη σημασία του να μπορούμε να προβλέπουμε το τι θα συμβεί, όχι αόριστα και χωρίς γεωγραφικό εντοπισμό.

Στη Λάρισα ο Κικίλιας

Σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί η έλλειψη συντονισμού και ανεπάρκειας που κατεγράφη κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, έχει μεταβεί στη Λάρισα, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του κρατικού μηχανισμού.
Ήδη κατά τις χθεσινή ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενόψει της κακοκαιρίας αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τελικά από σήμερα τα σχολεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως είχε αποφασιστεί τις προηγούμενες ημέρες καθώς και να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες.

Αυξημένη ετοιμότητα – 650 πυροσβέστες

Ενόψει της επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.
Από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα.
Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης

Στρατιωτικά ελικόπτερα και λέμβοι

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι και ο στρατός, ο οποίος έχει θέσει σε ετοιμότητα 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχους (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, κα.
Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα.
Σε ετοιμότητα είναι 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Κλειστά σήμερα 25/9 τα υποκαταστήματα Καρδίτσας και Τρικάλων

Κλειστά για το κοινό θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα 25/9, τα Υποκαταστήματα Καρδίτσας και Τρικάλων του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλίας ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας Elias.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κτηματολόγιο, «τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων έναντι του κινδύνου εκδήλωσης συμβάντων φυσικών καταστροφών, λαμβάνοντας υπόψη την υπ΄ αρ. 551/24.09.2023 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Κήρυξη Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας την 25η Σεπτεμβρίου 2023» (Β΄ 5623), τα Υποκαταστήματα Καρδίτσας και Τρικάλων του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλίας θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό».
Συγκεκριμένα, αναστέλλονται, με την υπ. αριθμ. 2345752/25.09.2023 απόφαση της Γενικής Διευθύντριας του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι εργασίες για την:
-καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων (διά ζώσης και ηλεκτρονικές υπηρεσίες)
-την έκδοση και παραλαβή πιστοποιητικών (διά ζώσης)
-την έρευνα (διά ζώσης) των τηρούμενων στοιχείων και αρχείων.

Αναστολή λειτουργίας των Τοπικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

Αναστολή της σημερινής λειτουργίας των Τοπικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, σήμερα 25 Σεπτεμβρίου 2023 αναστέλλεται η λειτουργία των Τοπικών Διευθύνσεων της Καρδίτσας και των Τρικάλων λόγω της κήρυξης σε κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων (ΦΕΚ 5623 /2023 Β΄).
Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, οι συναλλασσόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 1555 που προσφέρει άμεση, έγκυρη και φιλική εξυπηρέτηση στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να το καλούν χωρίς χρέωση, 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, με ελάχιστο χρόνο αναμονής.

Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία

Αναβαθμίστηκε σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22/9, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε τη Δευτέρα 25/9 , στις 12:00, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Αναλυτικά:
-Σήμερα, Δευτέρα (25/9), κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας της Στερεάς. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
- Την Τρίτη (26/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).
-Την Τετάρτη (27/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.
-Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Πού αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής το επόμενο 48ωρο - Οι περιοχές που ήδη επηρεάζονται

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται στη Δυτική Μακεδονία από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 25/9 και στη διάρεκαι της ημέρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών, τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα, ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).
Αύριο, Τρίτη 26/9, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα 25/9 και Τρίτη 26/9, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).
Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/9, ενώ με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.
μ1_13.JPG

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/9, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.
μ2_4.JPG
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη 27/9 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης